Norge

Bakkemannskaper sjekket ut varmesignatur

BARDUFOSS / OSLO (Aftenposten.no): Letingen etter det savnede Hercules-flyet med fem norske offiserer er fortsatt resultatløs. Snøscootere har sjekket ut et varmesignal man håpet kunne være flyet.

Millitære og sivile letemannskaper jobber ut i fra Kebnekaise fjällstation i Sverige. Det går klart frem av bildene fra web-kameraet på stedet, at det er svært dårlig vær i området. Stfkebnekaise.com

 • Klaus Børringbo
 • Per Annar Holm
 • Randi Johannessen Buckley
 • Arild Færaas

Et norsk Orion-fly fanget ved 05-tiden tidlig fredag morgen opp varmesignaler fra leteområdet. Letemannskaper på bakken har sjekket ut at de ikke stammer fra det savnede Hercules-flyet. HANDOUT/SCANPIX

FS00020108.jpg

FS00020105.jpg innsendt

En norsk snøscooterpatrulje kom ved 07.30-tiden frem til stedet hvor et norsk Orionfly fikk markering på at det kunne ligge noe som var varmere enn terrenget rundt:

— Stedet ligger noe sør for det opprinnelige leteområdet. Patruljen har meldt tilbake at de ikke fant noe vrak, sier redningsleder Tore Hongseth ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge (HRS) til Aftenposten.no.

Se live-bilder fra Kebnekaise-området her (ekstern link)

Kartet viser leteområdet rundt Kebnekaise. KLIKK for større versjon.

— Bakkemannskaper undersøkte området der det ble identifisert varmesignaler, men det ble ikke gjort noen funn, bekrefter kommunikasjonssjef John Espen Lien ved Forsvarets hovedkvarter til Aftenposten.no i Bardufoss.Bardufoss og Bodø har hovedkvarterene for Cold Response-øvelsen som de som var med i det savnede flyet deltok på.

Lien forteller at 335-skvadronen som vanligvis holder til på Gardermoen er tatt ut av øvelsen, som ellers fortsetter som planlagt.

— Mange kjenner de som er savnet, sier Lien.

Aftenposten.no var torsdag kveld på Evenes, der presseoffiser Fredrik Tandberg sa det var en veldig trykket stemning, og at flystasjonen da var tatt ut av øvelsen.

— Mye snø i området

Leteområdet ligger ikke langt fra Riksgrensen, og ca 76 kilometer i luftlinje øst for Narvik.

— Det er mye snø i området, som ligger i 2000 meters høyde. I går snødde det, og vi vet ikke om et eventuelt flyvrak vil være synlig fra luften, sier Hongseth.

Flere helikoptre ble dirigert mot området, men det første måtte snu ved 06.40-tiden.

Tre av fire helikoptre står ved 8.45-tiden på bakken og avventer bedre vær, melder den svenske sjø- og flyredningssentralen. Et norsk helikopter gjør et forsøk på å nå det aktuelle søkeområdet.

- Ga håp

Ved 08-tiden fredag morgen har flyet fortsatt status som savnet. En varmesignatur, som kan være fra Hercules-flyet, ble oppfattet tidlig fredag morgen, bekrefter kommandørkaptein Per Rostad i Forsvaret.

— Det var et norsk P-3 Orion-fly som oppfattet varmesignaturen klokken 05.07. Bakkemannskaper og helikoptre er på vei til denne posisjonen, sa Rostad til Aftenposten.no. ved 07-tiden.

Han kunne da ikke si noe om når mannskapene ville nå frem til stedet hvor signalene ble oppfattet, eller nøyaktig hvor signalene kom fra.

— Det jeg kan si, er at de ble oppfattet sør for Kebnekaise, sier Rostad.

Været har lettet noe

Været i området har vært dårlig i natt, men er nå på morgenkvisten bedre. Dette kan lette letesoperasjonen noe, men forholdene er fortsatt ikke bra nok til at de svenske helikoptrene som er satt inn i søket kan gå inn i området.

Militære letemannskaper på bakken ble umiddelbart varslet om varmesignalet og var ved 06-tiden på vei mot posisjonen, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Redningsleder opplyste ved 06.50-tiden at flere helikoptre, deriblant et norsk, Sea-King redningshelikopter, var på vei mot den aktuelle posisjonen.

Vanskelig å komme ned

— Planen er å forsøke å komme ned med helikopter for å visuelt lete i søkeområdet ved Kebnekaise og nærmere undersøke de varmepunktene som er observert av det norske Orion-flyet, melder den svenske Sjö- och flygräddningscentralen.

De opplyste like før klokken 06, at fire helikoptre var på vei inn i området, et svensk redningshelikopter, et svensk millitært Super Puma-helikopter, et svensk politihelikopter og en norsk Sea-King.

Like før klokken 07 kunne de melde at det svenske redningshelikopteret ikke klarte å komme ned i området ved Kebnekaise på grunn av vanskelige værforhold, men at den norske Sea-Kingen skulle gjøre et forsøk.

Det var ved 07-tiden fortsatt dårlig vær i leteområdet, med lavt skydekke og svært dårlig sikt.

— Detta gjør mulighetene for å søke med flyvende enhter begrensede, opplyste den svenske rednigsledelsen ved 07-tiden.

Letemannskaper på bakken

I morges var det totalt 37 mannskaper på snøscooter og på ski på vei inn mot posisjonen der Orion-flyet har plukket opp varmesignaler fra.

Leteområdet er 5 x 2 kilometer stort, innkludert Kebenekaises nord- og sydtopp.

John Espen Lien, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter sier også at de stiller alt tilgjengelig materiell for svensk redningstjeneste som leder operasjonen.

— Det er blant annet brukt flere helikoptre fra Cold Response-øvelsen.

Dårlig vær i natt

— Tåke og dårlig vær gjort leting fra luften mer eller mindre umulig i natt, sa vakthavende redningsleder Bengt-Olov Hammarlöf ved Sjö- och flygräddningscentralen, som leder leteaksjonen på svensk side, til det svenske nyhetsbyrået TT i natt.

Det ble dagslys i leteområdet ved 6-tiden, og da skulle da forsøke å sette inn helikoptrene i letearbeidet på nytt.

 1. Les også

  - Det er en veldig trykket stemning i leiren

 2. Les også

  Trapper ned letingen

 3. Les også

  Forsvarsdepartementet sendte feilaktig melding om dødsfall

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

 2. NORGE

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende

 3. NORGE

  – Det var våre verdier som vant

 4. NORGE

  Knut Olav Åmås' favoritter

 5. NORGE

  Direktør i Nye Veier sluttet brått - varslet Regjeringen om viktigheten av antikorrupsjonsarbeid

 6. NORGE

  Den uforklarlige hundesykdommen: – Noen titalls hunder er syke i hele landet nå