Norge

Holmås vil ikke utfordre Lysbakken

Heikki Holmås står fast ved at han ikke vil utfordre Audun Lysbakken i kampen om ledervervet i SV.

  • Lars Inge Staveland

SVs landsstyre møtes i dag for å diskutere situasjonen etter at partiets neste leder Audun Lysbakken gikk av som barne— og likestillingsminister.

Stortingsrepresentant Heikki Holmås var den siste kandidaten som trakk seg i kampen om ledervervet. Det blir ikke aktuelt å utfordre ham på helgens landsmøte.

— Veldig trist dag for oss rødgrønne. Audun har fått til mye bra som minister. Jeg tror vi alle har behov for å trekke pusten, men valgkomiteens innstilling ligger fast og min beslutning om å følge den også, sier Heikki Holmås i en SMS.

Et klart flertall i SVs valgkomite ønsket Lysbakken som leder.

Tilbake til Stortinget

Klokken 16.30 skal SVs fylkesledere og partiledelse diskutere situasjonen i partiet, men Kristin Halvorsen har uttrykt sterk støtte til Lysbakkens kandidatur.

— Det var i solid støtte til Lysbakken i sentralstyret, sa Halvorsen.

Samme uke som Audun Lysbakken gikk av som statsråd, skal han etter planen velges som ny partileder.

Statsminister Jens Stoltenberg har tidligere sagt at han vil at de rødgrønne partilederne skal sitte i regjering.

På dagens pressekonferanse åpnet imidlertid Stoltenberg for at Lysbakken kan gå inn i regjeringens underutvalg, selv om han ikke sitter i regjering.

– Det er fullt mulig å samarbeide med SV selv om de skulle fått en leder som ikke sitter i regjering, sa Stoltenberg.

Flere fylkesledere i SV sier til Aftenposten.no at de mener det kan være en fordel med en SV-leder som ikke sitter i regjeringen.

— Fordel med leder som ikke er statsråd

— Min personlige mening er at Audun bør velges som partileder. Etter alt som har skjedd, tror jeg at partiet vil slå ring rundt ham. På Stortinget kan han profilere partiets primærstandpunkter. Det vil styrke SVs profil. Men så må det samtidig være bare et tidsspørsmål før han kommer tilbake som statsråd, skriver Per Østvold, leder av Oslo SV, i en SMS til Aftenposten.no.

Leder i Vest-Agder SV Marie-Thérés Kolnes har heller ikke endret mening etter mandagens bombe.

— Jeg har støttet Audun hele tiden og har ikke tenkt til å gå vekk fra den støtten uten videre. Hvis det er behov for en ny lederkandidat regner jeg med at det en jobb valgkomiteen gjør, sier hun.

— Det behøver ikke å være et problem at han ikke sitter i regjering, det kan være at han får mer tid til å være SV-leder, fortsetter hun.

— Jeg mener fortsatt at han kan og bør bli SV-leder, skriver fylkesleder Lars Egeland i Vestfold en SMS.

-Dette gir spennende muligheter

Fylkesleder i Troms Torgeir Knag Fylkesnes mener også det kan være bra for SV å ha en leder som ikke sitter i regjeringen.

— Nå kom dette overraskende, men når jeg har latt det synke tenker jeg ”herregud, Kristin Halvrosen har hatt ufattelig lite tid til å jobbe med partiet”.

Statsrådposten tar det som er av tid. I den situasjonen som SV er i nå, der vi er små og trenger nye prosjekter, tror jeg det er en stor fordel at Audun ikke her bundet av 18 timer med regjeringsarbeid i døgnet. Han trenger tid til å bygge partiet. Dette gir veldig spennende muligheter.

Store deler av partiet mener at det har vært et problem at hele ledelsen er bundet av regjeringsarbeid, at vi er blitt et gråere ”byråkratparti”, og ikke det lidenskapelige kampSV som de fleste kjente SV som, sier Fylkesnes.

— Hadde ikke trengt å trekke seg

Han mener Lysbakken ikke hadde trengt å trekke seg.

— Det var veldig overraskende at han gikk av, og det tror jeg hele Norge synes. Det vitner om at det ikke var nødvendig å trekke seg. Jeg tror grunnen til at han gjorde det var at han ville ha ro rundt SV, sier han.

Han tror ikke eventuelle motkandidater som skulle dukke opp vil ha en sjanse.

— Oppurtunistene kan bare prøve seg, de har ikke sjans. La oss si at jeg skulle stille nå, jeg ville blitt fremstilt som den største idioten. Her har partiet en utfordring, og så kommer jeg for å utnytte meg av det, sier Fylkesnes.

Leder av Oppland SV Hans Olav Lahlum vil ikke si om han støtter Lysbakken før saken er behandlet internt, men mener uansett at det var riktig av Lysbakken å trekke seg.

— Ut fra hvordan han har håndtert saken og den høye listen har lagt, var avgjørelsen om å gå av helt riktig. Han har sagt at det var hans ansvar og han hadde ikke andre muligheter. Men det betyr ikke at han ikke kan komme tilbake som statsråd i et eller annet departement, sier han.

- En trist dag

For SVs stortingsrepresentanter er dette en mørk dag:

— Dette er en trist dag, sier Karin Andersen.

Hun sier at avgjørelsen kom som en overraskelse på henne.

— Jeg ble overrasket, men når ting var som de var, så synes jeg han gjorde rett, sier Andersen.

- Han bli valgt

Hun vil ikke si hva hun vil anbefale SVs valgkomite å gjøre.

— Dette er ikke noe bra for SV, men vi skal se videre, sier Andersen.

Geir-Ketil Hansen sier han tror Lysbakken er partiets neste leder.

— Han kommer til å bli valgt som leder, så lenge hans står til disposisjon. Det er ikke noen lov som sier at han må sitter i regjeringen, sier Hansen.

Audun Lysbakken, til venstre, og Heikki Holmås.