Norge

-Jeg har vært en idiot, sa far

De tre barna fortalte at de gruet for å gå hjem fra skolen, fordi de var redd for at faren deres skulle slå dem eller moren deres. -Jeg har vært en idiot. Alt er min skyld, sa den 52 år gamle faren.

- Pappa slo oss. Det var vondt og jeg ble redd. Vi har det bra nå. Men vi har jo mistet pappa, sa den yngste datteren gråtende da hun vitnet i Oslo tingrett.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

De to døtrene i familien er nå over 16 år gamle og forklarte seg derfor for Oslo tingrett tirsdag. Begge ba om at faren deres måtte oppholde seg i et annet rom, de har ikke noe ønske om å møte ham.

-Han truet og slo oss

-Han var ofte sint. Og han truet og slo oss. Jeg ble slått flere ganger i uken, sa den eldste av barna. Flere ganger brast hun ut i gråt og måtte ta en pause før hun greide å fortelle mer om tragedien som rammet barna. Hun fortalte hvordan hun mange ganger så hvordan faren hennes slo de yngre søsknene hennes og moren.

Aktor, politiadvokat Anne Lise Lunde Tingvold la ned påstand om at tiltalte må dømmes til fengsel i ett år og åtte måneder, derav seks måneder betinget, for omfattende vold, trusler og mishandling gjennom mange år. Saken ble liggende ubehandlet hos politiet i mer enn ett år, og dette må komme den tiltalte til gode i form av delvis betinget dom, mente politiadvokaten.

Familievold er et alvorlig samfunnsproblem. Det er et dobbelt overgrep at barn utsettes for vold fra deres egen far, som egentlig skulle beskytte dem, sa politiadvokat Anne Lise Lunde Tingvold i sin prosedyre.

-Familievold er et alvorlig samfunnsproblem som det må reageres strengt mot. Det er store mørketall, og volden skjer i hjemmet og er vanskelig å oppdage, sa aktor i sin prosedyre. Hun mener den tiltalte bare har tilstått brøkdelen av det som egentlig har skjedd av vold og trusler i hjemmet. Hun opplyste at Oslo-politiet får inn en sak som dreier seg om vold i familien hver eneste dag.

-Vi har jo mistet pappa

-Vi har det fint nå. Men vi har jo mistet pappa, sa den andre datteren i familien da hun forklarte seg.

Gjennom en rekke spørsmål fra aktor, svarte hun og tegnet et bilde av hverdagen for barna; Faren kjeftet, ropte og skrek, truet kone og barn med juling ved å holde knyttneve foran dem. Og når han truet og skjelte ut barna så de begynte å gråte, slo han dem fordi de gråt.

Barna hadde ingen å søke tilflukt hos, og de hadde ingen andre enn moren sin å søke trøst og støtte hos. Barna snakket ikke med hverandre eller med noen utenforstående om redselen og frykten de opplevde, og om hvordan de ble lei seg og gråt når faren truet og slo dem.

FORSKNING:

Les også

Barn er troverdige vitner - men husker ofte nye ting etter hvert

-Hvorfor flyttet dere fra pappa, ble den ti år gamle sønnen spurt i et dommeravhør.

-Pappa var slem mot oss, sa gutten. Han forklarte at han ble slått med flat hånd i hodet når faren var sint. Og at han ble kløpet på leggene, ofte til blods under lekeslåssing med faren.

-Jeg sa AU, men han fortsatte, forklarte gutten.

-Hvorfor gjorde du dette, når gutten ropte AU og hadde vondt, ville politiadvokat Tingvold vite.

-Jeg vet ikke. Jeg opplevde det selv når jeg var liten. Kanskje er det en sykdom. Jeg greide ikke å la være. Og det hendte jeg kløp meg selv i leggene også, sa den tiltalte, som har erkjent å ha kløpet de andre i familien også, noen ganger så blodet rant.

-Jeg var livredd og turte ikke å gå fra ham tidligere, sa trebarnsmoren om sin fraseparerte ektemann, som er tiltalt for vold mot familien. Politiadvokat Anne Lise Lunde Tingvold (t.v) la ned påstand om ett år og åtte måneders fengsel. Dommer Edvard Os og hans to meddommere avsier dom senere denne uken.

Frykt for vold og truslerFrykt for vold gjorde at barnas mor ikke greide å beskytte dem. Hun fikk beskjed om at hun ikke skulle blande seg inn, ellers ville hun bli slått også.

Den første voldsepisoden opplevde hun under besøk i mannens hjemland Iran i 2004. – Han mente at et annet mannlig familiemedlem hadde sett på meg. Derfor slo han meg så hardt at jeg falt over ende, sa hun.

Tilbake i Norge fortsatte volden mer og mer forklarte hun.

En tante av moren reagerte og ville varsle barnevernet.

-Da truet han med at han skulle brenne ned huset til tanten og onkelen min og også jobben min, forklarte kvinnen. Hun var livredd, opplevde drapstrusler og planla i tre år å flytte med barna. Da hun kontaktet barnevernet fikk hun en frist på 14 dager på å flytte fra mannen. Ellers ville de ta barna. Men noen hjelp fra barnevernet fikk hun ikke og krisesenteret ble redningen.

Hun forklarte at lærerne på barnas skole hadde vært til stor hjelp for familien når de flyttet vekk fra barnas far.

barnevitne2-YvQZEupujU.jpg

-Var redd for at han skulle slå megDen eldste datteren forklarte gråtkvalt hvordan volden preget livet hennes. –Jeg gruet for å gå hjem, jeg var redd for at han skulle slå meg, sa jenta.

-Husker du når han slo deg første gang, spurte politiadvokat Anne Lise Lunde Tingvold.

-Jeg husker ikke. Det har vart hele livet. Han slo meg flere ganger i uken, sa jenta gråtkvalt.

-Hvordan har dette preget livet ditt, ville aktor vite.

-Det var dårlig gjort. Han har ødelagt oppveksten min ved å være sånn. Det er ødeleggende for et barn å bli slått så ofte og bli mobbet av sin egen far, sa jenta. Hun fikk ofte høre at hun var "feit" og burde slanke seg. -Da ble jeg lei meg, sa hun.

Etter at mor og barn flyttet på krisesenter sommeren 2012 gikk jenta i ett år til psykolog.

-Jeg føler meg mye sterkere nå, jeg har fått flere venner og jeg kan kle meg som jeg vil, sa jenta. Hun ønsker ikke å ha kontakt med sin far, i likhet med sine to søsken.

-Det er min skyld alt sammen

Den tiltalte familiefaren tok til tårene når han skulle forklare seg.

-Jeg har vært en idiot. Det er min skyld alt sammen. Jeg har ødelagt hele familien. Jeg elsker barna mine, men har mistet alt sa han, og innrømmet en del av den omfattende tiltalen. Han innrømmet å ha kastet gjenstander etter kone og barn, men ikke for å treffe dem.

Da kona og barna flyttet fra ham i 2012 skjønte han at han hadde gjort noe dumt, som han angrer sterkt på i dag, forklarte han.

Fra et siderom i tinghuset fikk han høre de tre barna forklare tingretten at de ikke ønsket å se faren sin noe mer. -Men jeg håper de vil tilgi meg en gang i fremtiden, sa han.

-Jeg har vært en idiot. Det er min skyld alt sammen, sa familiefaren som er tiltalt for omfattende vold og trusler mot kone og tre barn. Forsvarer Simen Perminow Skjønsberg ber om at tiltalte ansees påmildeste måte.

Forsvarer Simen Perminow Skjønsberg la i sin prosedyre ned påstand om at tiltale må ansees på mildeste måte, og at tvilen om hvor omfattende og langvarig mishandlingen var, må komme tiltalte til gode. -At saken blir liggende ubehandlet hos politiet i over ett år, selv om den hører til de prioriterte sakene, må føre til at en betydelig del av straffen gjøres betinget, sa forsvareren.

Bistandsadvokat Brit Kjelleberg la ned påstand om at den tiltalte må dømmes til å betale hvert av barn oppreisning, antydet til mellom 100 000 og 150 000 kroner etter rettens skjønn.

  • LES OGSÅ:

Les også

  1. Familiefar dømt for vold gjennom 26 år

  2. «Barna trodde det var normalt å vokse opp på den måten»

  3. Se tiltalene om familievold her

-Det som har skjedd er en tragedie for familien. Men retten kan ikke ta alt som har skjedd eller er sagt opp i verste mening. Tvilen om omfanget og varigheten av handlingene må komme tiltalte til gode, mener forsvarer Simen Perminow Skjønsberg.
-Volden, truslene og krenkelsene barna har vært utsatt for har vært en enorm påkjenning for dem, sier bistandsadvokat Brit Kjelleberg, som mener retten må fastsette en oppreisning til hvert av barna på mellom 100 000 og 150 000 kroner.

Les mer om

  1. Vold mot barn