Rekordsommer i fjellheimen

Nordmenn farter til fjells som aldri før, viser tall fra Turistforeningen. Barnefamilier står for en stor del av økningen.

Sommerferie i den norske fjellheimen blir stadig mer populært, viser ferske tall fra Turistforeningen. Bildet er fra Skeikampen i Gausdal kommune. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Fjelltur som ferieform vinner stadig nye tilhengere. Det har blitt en vane for folk å velge en aktiv ferie, samtidig som mange opplever at naturen gir påfyll og avslapning, sier DNTs generalsekretær Nils Øveraas.

Den Norske Turistforening (DNT) Oslo og omegn hadde i juli totalt 37.663 overnattinger, en økning på 15 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

DNT Oslo og omegn har med sine 22 hytter over halvparten av alle betjente hytter i fjellet i populære områder som Dovre, Rondane, Hardangervidda og Femundsmarka.

Gjendesheim

Gjendesheim i Jotunheimen hadde i juli i år 6.162 besøkende – det høyeste antallet som noen gang er registrert på en DNT-hytte på én enkelt måned.

Det forklarer at Gjendesheim-vert Marius Haugaløkken aldri før har opplevd en så travel måned, med fulle matsaler og rom.

Han mener rekordtallene har flere forklaringer: Det er trendy å gå i fjellet, flere utenlandske gjester kommer, folk følger værmeldingene mindre slavisk og flere barnefamilier og barn med innvandrerbakgrunn finner veien til fjellet.

Den Norske Turistforening (DNT) Oslo og omegn hadde i juli totalt 37.663 overnattinger, en økning på 15 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Bildet er fra Skeikampen i Gausdal kommune. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Men selv om det er travelt, er stemningen veldig god. Det er ikke det kaoset man kanskje kunne vente, sier han til NTB.

Les også

Regjeringen vurderer å gi Finland en fjelltopp

– Folk har de samme interessene, og praten går veldig kjapt når veldig mange positive, turglade og engasjerte mennesker møtes. Det gir mye energi både til dem som jobber og til fjellvandrerne, sier Haugaløkken.

Barnefamilier

Også Stavangers hytter og Telemark Turistforenings hytter melder om oppgang i antall besøkende, og Trollheimen og Sylan har hatt et kjempeoppsving i juli, ifølge DNT. Mange hytter opplever at flere bor lengre og bruker hytta som base for turer og aktiviteter i nærområdet. 

Bookingtallene for august og september tyder på at rekordsommeren fortsetter. Øveraas hos DNT trekker fram at stadig flere barnefamilier velger å feriere i norske fjell.

– Vi har aktivitetsledere for barn på hyttene våre og spennende turer for store og små. Det har gjort at barnefamilier like gjerne velger betjent hytte i fjellet som Bamseklubb i Syden, sier han.

Les også

Kronikk: Sensommerblikk på feriens lykke og ulykke | Freddy Fjellheim

– DNT har de siste årene jobbet hardt med å utvide tilbudet vårt, slik at stadig flere grupper, slik som barnefamilier og ungdom, finner det attraktivt å tilbringe ferien i fjellet. I tillegg fokuserer hyttene på å lage god, lokal mat til slitne fjellvandrere, forklarer Øveraas.

DNT-vekst

Stor interesse for den norske fjellheimen vises også i DNTs medlemstall. Per 1. august hadde organisasjonen totalt nær 280.000 medlemmer, en økning på landsbasis på 7,3 prosent sammenlignet med 1. august i fjor.

DNT har aldri hatt flere medlemmer.

– Det er utrolig viktig at folk velger å være medlemmer. Da støtter de arbeidet vårt slik at vi kan fortsette å tilrettelegge stier, arrangere turer og vedlikeholde hytter over hele landet, sier Øveraas.