Rekordmange seere har fulgt de norske sabotørene fra annen verdenskrig i NRK-serien Kampen om tungtvannet . Men i ethvert TV-drama basert på faktiske hendelser, er det av ulike grunner nesten ingenting som er helt nøyaktig slik det var i virkeligheten.
Her får du sant og usant om scener, personer og hendelser — episode for episode:
Episode 1:
I TV-serien:
Seerne introduseres for Norsk Hydros generaldirektør Bjørn Henriksen, som flytter til Rjukan sammen med sin danske kone – slik at han kan følge produksjonen ved Vemork-fabrikken.
- Professor Leif Tronstad, en av Norges fremste eksperter på tungtvann på den tiden, drar til England. Der blir han møtt, på et fortau en mørk kveld i London, av den britiske etterretningsoffiseren Julie Smith. Hun blir presentert som sjef for britenes militære operasjoner i Norge. Fakta:
Norsk Hydro hadde ingen direktør ved navn Bjørn Henriksen. På det tidspunktet handlingen i serien er hentet fra, var Bjarne Eriksen generaldirektør i Hydro. Hverken han eller andre Hydro-direktører var på Vemork før og under tungtvannsaksjonen.
- Da Leif Tronstad kom til England ble han ikke møtte av noen kvinne fra noe britiske etterretningsorgan. Ingen kvinne hadde en sentral rolle i planleggingen av tungtvannsaksjonen. Tronstad kom først til Skottland, med fly fra Sverige. Derfra tok han toget til London, hvor han møtte representanter fra Forsvarets overkommando – før han kom i kontakt med britene.
Episode 2:
I TV-serien:
- Leif Tronstad blir tatt med til et militært treningssenter i Skottland, hvor han introduseres for «Operasjon Freshman». Tronstad får i oppgave å plukke ut fire nordmenn til en fortropp. De fire blir sluppet ut i fallskjerm sammen med forsyninger i sylinderformede containere som de sleper etter seg i snøen.
- Like etterpå blir 41 britiske soldater sendt til Norge i glidefly – for å sprenge tungtvannsfabrikken. De styrter, vraket blir funnet av tyskerne og de britiske soldatene henrettes på stedet. En soldat tar livet av seg med en cyanidpille – før tyskerne rekker å skyte ham.
- Professor Heisenberg, som leder det tyske, kjernefysiske programmet, møter sin mentor, atomfysikeren Niels Bohr i København. Sammen går de i hagen og samtaler på engelsk. LES OGSÅ:
Fakta:
- Nordmennene fikk sin trening forskjellige steder i Storbritannia, blant annet i Skottland. Men mesteparten av treningen forut for tungtvannsaksjonen foregikk i Brickendonbury, ca. 40 kilometer rett nord for London. De fire i fortroppen slepte ikke containerne. Utstyr og forsyninger ble pakket om i sekker og lagt på sleder.
- De britiske soldatene som overlevde flystyrtene ble fraktet til forskjellige steder i Norge, blant annet til Egersund og til Grini. Der ble de avhørt og torturert. De siste ble henrettet i Trandumskogen 18. januar 1943 – to måneder etter styrten. Det er ikke kjent at noen av soldatene tok sitt eget liv med cyanidpiller.
- Det er ikke fastslått med sikkerhet hvilke språk Heisenberg og Bohr snakket under møtet i København. Noen mener at de snakket tysk, andre dansk – fordi Heisenberg forsto dansk. Men engelsk snakket de mest trolig ikke.
Episode 3
I TV-serien:
- Tronstad gir Joachim Rønneberg, spilt av Tobias Santelmann, i oppdrag å samle en mindre gruppe som skal utføre en sabotasjeaksjon mot Vemork-anlegget. I serien fremstår alle, språklig sett, som unggutter fra Oslo.
- Under en middag med nazitopper bekrefter professor Werner Heisenberg at en atombombe på størrelse med en ananas kan utslette hele London. Det kan tolkes som om nazitoppene var utålmodige i et målrettet arbeid med å få produsert en atombombe. Fakta:
Fire av tungtvannssabotørene (alle i fortroppen) var fra Rjukan-området. Lederen Joachim Rønneberg og et annet medlem kom fra Ålesund. De øvrige kom fra Vinje, Figgjo, Bergen og Rena. Bare en av dem (Knut Haukelid) kan regnes som Oslo-mann (men født i USA). Leif Tronstad kom fra Bærum.
- Tyskerne hadde et uranprosjekt, som Heisenberg ledet. I ettertid har det kommet frem at dette prosjektet hadde størst fokus på energiproduksjon og trolig ikke var noe «atombombeprosjekt». Hitler skal heller ikke ha vært særlig opptatt av å satse på denne forskningen.
Episode 4
I TV-serien:
- Det blir montert en to minutters lunte til sprengladningen. I siste liten foreslår Joachim Rønneberg å kutte lunten slik at detonasjonstiden bare blir 30 sekunder.
- De fire som tar seg inn i fabrikken kommer seg så vidt opp i trappegangen før det smeller bak dem – og en dør blir slått ut.
- England blir holdt løpende orientert om resultatet. I serien blir meldingen om den vellykkede aksjonen mottatt kort tid etter. Fakta:
- Rønneberg kuttet ikke lunten. De hadde med seg flere lunter. I tillegg til tominutters lunter, bestemte de seg for å koble på to 30-sekunders lunter. To minutters luntene ble tent på først, deretter de to 30-sekunders luntene.
- De fire i sprengningslaget klarte å komme seg 20 meter fra kjellerdøren, før ladningen eksploderte.
- De første avisartiklene dukket opp allerede dagen etter sprengningen, men først elleve dager etterpå fikk sabotørene selv sendt en melding til London om at aksjonen hadde vært vellykket.
Episode 5
I TV-serien:
- Episoden starter med en to minutters sekvens der en av nordmennene, Claus Helberg, kaster seg på skiene med tyske soldater i hælene.
- Sabotørene returnerer til den skotske basen, ankommer i en åpen lastebil og blir mottatt av Tronstad og britiske offiserer.
- Hydros styreformann Axel Aubert sitter på kontoret på Vemork, mens amerikanske fly starter bombingen av fabrikken i november 1943. I scenen etterpå står han nedstøvet blant skadet og døde utenfor fabrikken. Fakta:
- Helberg selv ga litt ulike versjoner av denne hendelsen, men det som er sikkert er at flukten varte mye lengre og var enda mer dramatisk enn slik den fremstår i TV-serien. Sabotørene ble sendt fra Stockholm med fly til en base sør for Edinburgh. Etter en varm kopp med te, tok de toget rett til London.
- Det finnes ingen dokumentasjon på at Aubert var på Vemork under bombingen. Han skal imidlertid ha reist dit etter angrepet.
Episode 6
I TV-serien:
- Episoden handler mye om sprengningen av fergen D/F «Hydro». Denne aksjonen hindret at tungtvannsholdig lut ble skipet til Tyskland. I episoden ser vi at fergeleiet og fergen er strengt bevoktet av tyske soldater idet sabotørene går om bord for å plassere den tidsinnstilte bomben. Fakta:
- Tungtvannslasten var hele tiden strengt bevoktet av tyskerne. Fergen var imidlertid ubevoktet av tyske soldater.
- Manusforfatter Petter S. Rosenlund avslører også at måten sabotørene tar seg om bord på, ikke samsvarer helt med slik det sannsynligvis var i virkeligheten.
Strengt tatt er det ingenting i serien som er helt nøyaktig slik som det sannsynligvis var
Rosenlund oppsummerer for øvrig forholdet mellom fiksjon og fakta i serien på følgende måte:
— Man må huske på at dette er drama, en fiksjon. Strengt tatt er det ingenting i serien som er helt nøyaktig slik som det sannsynligvis var. Det er umulig å få til. Bare det å ha skuespillere i rollene, er et brudd med virkeligheten. Men selv om vi er ukorrekte, er vi tro mot helheten i situasjonene og handlingen, sier han.
Kilder: NRK, Wikipedia, Tungtvannssabotøren av Gunnar Myklebust
- Les også: