Kartlagt: Tegnet inn enfotinger, monstre og skiløpere

Noen verdenskart handler mer om verdensanskuelse enn om geografi. De kan være like lærerike og mye morsommere.

Hereford Mappamundi, eller verdenskart, er et eventyr med et utall historier tegnet og skrevet inn.

De fleste som tegner kart er mest opptatt av å få geografien så riktig som mulig. Men ikke alle. Det hender at karttegneren først og fremst vil fortelle en historie. Eller mange historier, som i verdenskartet Richard of Haldingham tegnet rundt 1285.

På denne tiden fantes det en god del verdenskart med imponerende fremstillinger av verden slik man kjente den i middelalderen.

Karttegneren fortalte historier

Vi vet ikke om Richard hadde studert disse kartene, eller om han bare la dem til side for å fortelle historien sin. Selvsagt vet vi ikke engang om det var Richard som ledet arbeidet eller om han bare fikk navnet sitt på kartet til slutt. Det er åpenbart at mange tegnere bidro.

De arbeidet på et stort kalveskinn. Hele skinnet er 158 cm høyt og 133 cm bredt. Fargene har falmet de siste 700 årene, men det er vel verdt å reise til Vest-England for å se det i Hereford-katedralen.

La mer vekt på teologi enn geografi

Kartet er mer teologisk enn geografisk. Som på mange andre kristne kart på denne tiden, er Jerusalem i sentrum. Det er orientert med øst – orienten og soloppgangen – øverst.

Hereford Mappamundi, eller verdenskart, er et eventyr med et utall historier tegnet og skrevet inn.

For oss nordmenn er det moro at vi har fått vår plass helt til venstre, med den skiløpende eventyrfiguren Gansmir.Senere kart har også tegninger av hvaler, reinsdyr, havfruer, løver og båter. Men få kan konkurrere med Herefordkartet.

Også Adam og Eva er med

Her er det plass til Adam og Eva, Cæsar, Noas ark og ren fantasi. Dessuten er det en sciapod, en enfoting, som bruker foten sin til å skygge for den varme solen.

Som en fortelling om hvordan middelalderen opplevde verden, er kartet fantastisk. Det er en blanding av bibel, gresk mytologi og gammel folketro, iblandet reelle geografiske og historiske opplysninger.

Helt øverst, i øst, er Edens Hage. Derfor ble kartet brukt i japanske skolebøker frem til 1945, for å vise barna at de levde i Paradis.

På toppen av det hele, over Jorden, sitter Jesus.

Artikkelen er del av innsikt-serien «Kartlagt» som trykkes i Aftenposten hver søndag.

Markagrensen — ikke hugget i stein

Dette kartet veileder deg inn i fantasien

Verdens første skikart