Feirer sine ti år med jubileumsgudstjeneste

Kronprinsparet feirer sine ti år som ektefolk med en jubileumsgudstjeneste i Oslo domkirke, der giftet seg i 2001.

Her er familien på plass på første rad i Domkirken. FOTO: SCANPIX
  • Bildeserie:
  • Stålsetts tale:
    Med i følget som ankom kirken var kong Harald og dronning Sonja, og kronprinsparets barn Marius, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.

Blant æresgjestene på dagen er kronprinsesse Victoria og prins Daniel av Sverige, i tillegg til representanter for det offisielle Norge, venner og familie.

200 plasser ble i forrige uke delt ut fritt til publikum som vil være med og feire de kongelige, og interessen har vært stor, fortalte kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet før den store dagen.

Støtten

En som selvfølgelig var til stede i domkirken, og som skal holde tale til ekteparet, er biskop emeritus Gunnar Stålsett. Stålsett viet Haakon og Mette-Marit for ti år siden og var ifølge de to en sterk og viktig støtte for kronprinsparet, spesielt for den kommende kronprinsessen, både i tiden før de giftet seg og etterpå.

Regjeringen var også solid representert. I tillegg til statsminister Jens Stoltenberg og kronprinsparets omgangsvenn utenriksminister Jonas Gahr Støre, var både næringsminister Trond Giske, kommunalminister Liv Signe Navarsete og utviklingsminister Erik Solheim med i kirken.

Susanne Sundfør, Jan Garbarek, Ingrid Olava og Solveig Slettahjell bidro i den musikalske feiringen av kronprinsparet under jubileumsgudstjenesten.

Fond

Men feiringen av dagen favner videre. Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon bruker bryllupsdagen til å «nylansere» fondet sitt.

De kommer til å ta en liten stopp på veien fra domkirken til Slottet, for på Universitetsplassen feires nemlig Kronprinsparets Fond, som ble etablert på bryllupsdagen 25. august 2001. På Facebook-siden har kronprinsparet selv lagt ut en invitasjon til gratiskonsert.

– Håper så mange som mulig vil komme og se konserten med ungdommene i Gatekunst 4 på Universitetsplassen klokken 15.30. Vi benytter også anledningen til å markere 10-års jubileet for Kronprinsparets Fond. Vi gleder oss. Velkommen, står det i meldingen som ble lagt ut onsdag kveld.

Torsdag kveld holder kong Harald og dronning Sonja middag på Slottet i anledning bryllupsdagen. Prinsesse Märtha Louise, Ari Behn, prinsesse Astrid fru Ferner og Johan Martin Ferner er blant gjestene.