Norge

Hushovd sikret ledertrøyen

Garmin-Cervelo motsto alle angrep og vant søndagens lagtempo i Tour de France. Det betyr at Thor Hushovd overtok den gule ledertrøyen i det prestisjetunge rittet.

Thor Hushovd var med å dra Garmin-Cervelo inn til seier på søndagens lagtempo i Tour de France. Foto: AP Foto: PASCAL PAVANI

 • Pål Magnus Pål Magnus Tømmervold

Vi fulgte dagens lagtempo direkte!

— Dette var utrolig! Alt fungerte perfekt, og hele laget ofret seg for at vi skulle klare dette. Det er en stor dag for meg og laget - en drømmestart på Touren.

- I dag fikk jeg igjen for innsatsen i går. Jeg er stolt over å være i gult. Dette er kanskje den beste etappen å vinne, som et lag. Det er ti år siden jeg vant den første etappen i Tour de France , sier Hushovd til TV 2.

Søndag var lagtempoen tilbake på programmet etter ett hvileår i Tour de France-sammenheng. Den 23 kilometer lange etappen var av det flate slaget, slik at de sterkeste sammenlagtrytterne på middels slagkraftige lag ikke skulle tape for mye.

Avslutningen av gårsdagens dramatiske etappe, der Alberto Contador tapte hele 1,20 min. på de hardeste konkurrentene, medførte at flere lag gikk inn i dagens lagtempo med ett gult mål for øye.

Thor Hushovd og Team Garmin-Cervélo var blant lagene som kunne gå helt til topps. Med tempohester som David Millar, David Zabriskie, Ramunas Navardauskas, Ryder Hesjedal og Hushovd selv i spissen, var forutsetningene gode for at nordmannen i dag kunne bytte ut klatretrøyen (!) til fordel for den gule ledertrøyen.

Markerte seg

Det amerikanske laget markerte seg da også tidlig på etappen. Hushovd & Co, som lag nummer ni av 22, dundret inn til ledelse - 12 sekunder foran Rabobank.

Det ene laget etter det andre forsøkte deretter å gå i strupen på lederlaget Garmin, men da også de største utfordrerne feilet i jakten på etappeseier, kunne Garmin-Cervelo slippe jubelen løs.

Men seieren var marginal. BMC-laget anført av gårsdagens toer - Cadel Evans - endte fire sekunder bak Garmin-Cervelo, som gjorde at Hushovd tilrev seg den gule trøyen med ett fattig sekund.

Ventetiden i målområdet var av det nervøse slaget for Hushovd og lagkameratene.

- Det var et helt forferdelig øyeblikk. Jeg gikk rundt i ring. Men nå har jeg vunnet én etappe, og vi har oppnådd målet vårt. Resten av Touren blir en bonus , sier Hushovd til TV 2.

Trodde ikke det holdt

Lagets triumf medfører at Hushovd nå får æren av å ikle seg ledertrøyen på mandagens etappe. 33-åringen syklet for øvrig i den ettertraktede trøyen både i 2004 og 2006.

Hushovd var likevel bare mellomfornøyd da han møtte pressen straks etter målgang, og trodde ikke innsatsen skulle holde til lagseier og gul trøye.

- Vi kjørte fort og jevnt, men burde tatt seks-syv sekunder til. Det var ikke en spesielt teknisk løype, men det ble urytmisk på slutten på grunn av trøtte bein og motvind. Likevel skal vi være fornøyd. Som lag har vi en god feeling etter dagens innsats, sier Hushovd til Aftenposten.no.

Verdensmesteren mente dessuten det var spesielt å sykle i klatretrøyen.

- Det er en bisarr trøye å sykle i. Den tilhører uansett Phillipe Gilbert, sier Hushovd til fransk presse.

Den norske tempomesteren Edvalds Boasson Hagen og Team Sky ledet innledningsvis på Garmin-Cervelo, men måtte også se seg slått med fire sekunder i mål.

- Jeg skulle gjerne sett at vi var på toppen, men på grunn av motvind ble det tungt på slutten, sier Boasson Hagen til TV 2.

Saken fortsetter under bildene

Edvald Boasson Hagen og Team Sky ble nummer tre på søndagens lagtempo - kun slått av Garmin-Cervelho og BMC. Foto: AFP Foto: Laurent Rebours

Alberto Contador og Saxo Bank-Sungard leverte ut ifra forutsetningene en godkjent innsats på søndagens lagtempo. Foto: AFP Foto: LIONEL BONAVENTURE

Contador og Saxo Bank leverte også en godkjent lagtempo, og begrenset med det spanjolens et ytterligere tidstap til de argeste konkurrentene i sammendraget. Det danskeide laget ble slått med 28 sekunder.

— Jeg er stolt av prestasjonen til laget i dag. De klarte seg veldig bra. Det som har skjedd forandrer ingenting når det gjelder de videre planene våre. Vi har forberedt oss på vanlig måte , sier sportssjef Bjarne Riis til Aftenposten.no

Etter søndagens lagtempo er Contador nå 1,37 bak Andy Schleck i sammendraget.

Vi oppdaterer saken!

 1. Les også

  - Contador glemte å bruke hodet

 2. Les også

  Desperat jakt på gult

 3. Les også

  Belgisk seier på åpningsetappen

Thor Hushovd på oppvarmingen før dagens lagtempo. Foto: Espen Hansen

Relevante artikler

 1. SPORT

  Hushovd sikret ledertrøyen

 2. SPORT

  Den gule trøyen glapp for Hushovd

 3. SPORT

  Hushovds fantastiske revansj

 4. SPORT

  Hushovd beholdt den gule ledertrøyen

 5. SPORT

  Hushovd sikker på at trøyen glipper

 6. SPORT

  Disse tjener mest i Touren