Norge

Slik skal Norge håndtere strømmen av asylsøkere

Det jobbes på spreng for å etablere nok mottaksplasser til den kraftige veksten av asylsøkere til Norge. Rundt 2800 midlertidige overnattingsplasser er alt opprettet.

I kveld kommer 50 flyktninger for å overnatte på en tidligere skole på Teisen som Frelsesarmeen overtok i juni. I løpet av de neste ukene skal det være sengeplass til 250 barnefamilier og enslige voksne asylsøkere. Margrethe Hjelle og Geir Olav skal jobbe på mottaket og gjør klar til beboerne. -Vi skal veilede, ta imot og egentlig bare være til stede her, sier Hjelle.
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist
  • Thomas Olsen
    Journalist

Før helgen var det stabler med flate pakker. Etter noen dager med sjauing står 50 sengeplasser klare til å ta imot flyktninger i kveld.

På en tidligere skole på Teisen nederst i Groruddalen i Oslo har titalls frivillige vært med på bære matkasser og skru sammen flatpakkede køyesenger.

Tirsdag kveld møttes EU-landenen for å diskutere asylsituasjonen i Europa. Dette ble de enige om:

Les også

EU enige om fordelingen av flyktninger

— De skal få ro og fred her

En gjeng fra Jobben, Frelsesarmeens lavterskel jobbtilbud, har båret og sjauet. Barn fra Regnbuen barnehage har vært og plassert leker fra barnehagen sin i to lekerom.

Onsdag kveld kommer 50 flyktninger for å overnatte på Teisen for første gang. I løpet av de neste ukene skal det være sengeplass til 250 barnefamilier og enslige voksne asylsøkere.

— De skal få ro og fred her. Mange av dem er veldig slitne. De skal få sove, dusje og spise her. Vi er opptatt av at de skal bli tatt godt imot, sier Elin Herikstad, leder for velferd og utvikling i Frelsesarmeen.

Tidligere i september oppjusterte UDI sine anslag på hvor mange asylsøkere som kommer til Norge i år:

Les også

UDI venter opp mot 20.000 asylsøkere i løpet av året

Akuttavtaler fra UDI

Forrige uke kom det 1242 nye asylsøkere til Norge. 2800 er kommet så langt bare i september. UDI venter nå opp mot 20.000 asylsøkere i løpet av året.

Flyfoto av Smiths venners konferansesenter i Melsomvik, Brunstad, som de neste fire ukene skal fungere som akuttinnkvartering for asylsøkere.

Mottaksapparatet er i ferd med å sprenges. I påvente av anbudskonkurranser om tilsammen 7500 mottaksplasser, har UDI nå inngått akuttavtaler om kost og losji for nærmere 2400 nyankomne asylsøkere.— Vi kan ikke sitte og vente, så vi har vært veldig bredt ute i markedet siden i sommer og gitt klare signaler om at vi trenger innkvartering til asylsøkerne. Det er godt kjent blant kommersielle aktører og kommuner at asylsøkerne trenger dette, sier John Olav Kroken, presserådgiver i UDI.

Oslo kommune mener de har et godt helsetilbud for migrantene:

Les også

Gratis medisiner og raskere helsehjelp til migrantene

Christer Andreassen, seniorrådgiver i regions— og mottaksavdelingen, sier de har mottatt totalt 150 innkvarteringstilbud på sin åpne invitasjon og at det er inngått 15–17 avtaler.

— Vi prioriterer aktører som har erfaring med mottaksdrift, eller i alle fall profesjonell overnattingsvirksomhet, og som har alle godkjenninger og infrastruktur på plass, sier Andreassen.

Les også

Sjekk vårt oppdaterte mottakskart:  UDI jobber på spreng: Se hvor de nye mottaksplassene er blitt opprettet

Får tilbud av privatpersoner

En stor del av tilbudene kommer fra privatpersoner, forteller Andreassen. Dette egner seg dårlig for nyankomne asylsøkere samtidig som små grupper spredt mange steder vanskeliggjør logistikken for UDI.

— Private bør heller kontakte kommunen for å forhøre seg om muligheten til privat bosetting, det vil si ta imot en som har fått innvilget oppholdstillatelse og venter på bosetting, sier Andreassen.

Husker du debatten om de lengeværende asylbarna som skapte politisk drama før sommeren? Nå behandles sakene til barna:

Les også

Kun fire familier får bli

1000 plasser i Stokke

I går offentliggjorde UDI i tillegg en avtale om 1000 overnattingsplasser med Stiftelsen Brunstad Konferansesenter i Stokke, som er knyttet til norske Smiths Venner.

Senteret er ment som en akuttinnkvartering og asylsøkerne som blir bosatt der skal kun bo der noen dager til de blir overført til ordinære asylmottak.

— Vi jobber intenst med å få opp den ordinære kapasiteten. Per i dag har vi ledige plasser i vanlige mottak. Men situasjonen blir mer og mer krevende for hver dag, sier Eirik Eide, regiondirektør i UDI.

Måtte be om mathjelp

Natt til i går måtte flere asylsøkere sove utenfor Politiets utlendingsenhet i påvente av registrering. De siste slapp ikke inn før klokken 03.30.

Natt til i går måtte flere asylsøkere sove utenfor Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen i påvente av registrering. Først klokken 03.30 fikk de siste personene slippe inn. Da sov flere av dem under tepper og pledd som lokale frivillige hadde kommet med.Avisen Vårt Land skrev i går at det statlige asylmottaket på Dikemark i Asker måtte be om mathjelp fra en lokal matbutikk for å mette beboerne.

— Matvarene vi får blir mye brukt til å lage fellesmåltid, sier Maimuna Sey, budsjettansvarlig på mottaket.

  • De to syriske kameratene hadde reist i 22 dager fra Syria. Reisen stoppet i en hall på Svinesund. Se videoen her:

— Behov for frivillige

På gamle Teisen skole forteller Elin Herikstad at de også har behov for frivillig hjelp, til tross for at 150 frivillige meldte seg i løpet av en helg.

— Vi trenger flere frivillige fordi vi vil ta imot folk på en god måte, servere mat i matsalen, og vi har ganske mange helsearbeidere som er frivillige, sier Herikstad.

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa