Norge

Masten knakk midt ute på Stillehavet – 2600 km fra land

Kaptein Peter Keller har antagelig satt en verdensrekord av det mer stressende slaget.

Etter 20 dager med nødrigg, kom Nora Simrad endelig til land. Mannskapet består av kaptein Peter Keller, hans sønn Oskar Keller, Herman Siggerud, Peter Weidler og Andreas Gehring.
  • Hans Mortensønn Jordheim

Siden folk flest ikke har et forhold til nautiske måleenheter, brukes landlige mil og kilometer i denne artikkelen.

Det norsk-tysk-sveitsiske mannskapet på 48-fot lange Nora Simrad er ute på Stillehavsseilas fra Karibien til Tahiti, via Panamakanalen, Galapagos og Marquesas. Aldri før har kaptein Peter Keller seilt så langt, og aldri før har sønnen Oskar vært med på oversjøs-seilas, men hverken av disse milepælene er grunnen til at det nå blir rekordsommer-artikkel.

  • Her kan du lese om en longboarders mål for sommeren: å lære å bremse!

18. juni var mannskapet under dekk og spiste middag, nesten midtveis mellom Galapagos og Marquesas, og ante fred og ingen fare. Men da maten var spist og de gikk opp igjen på dekk, fant de til sin store overraskelse masten liggende i vannet. Den hadde knekt rett av.

– Mange tanker gikk gjennom hodet, men ingen av dem fikk skikkelig tak. Det handlet om å gjøre det som måtte gjøres. Senere kom sjokket – det beskrives vel best med «holy shit». Vi satt midt i Stillehavet uten skikkelig fremkomstmiddel, sier Keller.

Mast av bambusstokk, kniver og tape

Keller forteller at de hadde langt ifra nok diesel til å komme seg i sikkerhet uten seil, så første prioritet ble å sikre materialer som kunne brukes til ny mast. Kombinert med en tre meter lang bambusstokk som var tatt med fra Panama for å lage fløyter underveis, i tillegg til kniver fra kjøkkenet, tape og plaststrips, fikk de montert en nødrigg med spinnakerbommen.

– At vi fikk nødrigg opp å stå og klarte å seile med 5,5 knop i snitt, var mye bedre enn forventet, forteller Keller.

Det måtte improviseres da masten knakk. Kaptein Keller ble overrasket da de klarte å holde over 5 knop i snitt med den nye riggen.

Kunne knapt vært lenger fra land

Det er gått nesten en måned siden masten knakk og kaptein Peter Keller har fått Nora Simrad til Fakarava-atollen i Touamotus.

– Nå sitter vi i Stillehavets paradis og nyter en velfortjent pause, forteller han.

Hittil har Nora Simrad seilt omtrent 3500 km med nødrigg. Stort mer kunne det ikke blitt. Ifølge egne beregninger var de 2664 km fra land da masten knakk. Den såkalte utilgjengelighetspolen til havs, det punktet i havet som ligger lengst unna land, er 2688 km fra fast fotfeste – altså en differanse på kun 24 km.

I tillegg må de krysse ytterligere 450 km med sjø før de kan få seg ny mast. Den er bestilt fra Frankrike og leveres på Tahiti.

Saken fortsetter!


#REKORDSOMMER

I Aftenpostens sommerserie #rekordsommer vil vi gjerne høre om din personlige rekord! Send oss din historie og et bilde på Instagram, MMS eller epost. De beste bidragene premieres med en liten sommergave fra Aftenposten.

  • Instagram: #rekordsommer
  • MMS: 952 71 765
  • Epost: rekordsommer@aftenposten.no
  • Du kan også legge inn din historie nederst i artikkelen

Det tok Nora Simrad 20 dager å nå land etter masten knakk. – Det ble dårlig med pasta og ris underveis, men vi fisket underveis, noe som hjalp på menyen og mannskapets moral, sier kaptein Peter Keller.

På sin andre jordomseiling

Det er en erfaren gjeng som manøvrerer skuta på det som er dens andre runde rundt jordkloden. Båten seiles i etapper mellom medlemmene i Seilsamvirket Nora Simrad, men skal nå hvile en stund på Tahiti. Til tross for en strevsom sisteetappe, forteller kaptein Keller at omstendighetene kunne vært langt verre.

– Vi har fått veldig god oppfølging fra redningsetater både i Peru og Tahiti som har gitt oss flere tilbud om redning på forskjellige måter. Dette hadde imidlertid medført tap av båten, så vi takket nei, men det har vært veldig betryggende å ha daglig oppfølging i en ustabil situasjon, sier han.

Mannskapet skal etter planen reise hjem fra Tahiti 28. juni. Kaptein Peter Keller dro fra Norge 7. mai.

– Jeg synes det er på tide at de kommer hjem nå, forteller mor og kone Kari Reksten.

Les også

  1. 82 år gamle Julian Mustoe mistet seilbåten, men reddet livet

  2. For 400 år siden seilte denne båten rundt på Oslofjorden

Les mer om

  1. Rekordsommer
  2. Seiling