Norge

Nekter å fjerne kjønnsorganene

Luca Espeseth ser på alle måter ut som en mann. Men før han fjerner eggstokkene, er han juridisk sett stadig kvinne.

- Jeg merker ikke eggstokkene mine og skjønner ikke hvorfor jeg skal utsette meg for en operasjon som både er smertefull og kan føre til komplikasjoner, sier Luca Espeseth.
  • Hilde Lundgaard
    Journalist
  • Tine Dommerud
    Journalist

Ingen som ser ham på gaten, eller i passkontrollen, ville tvile et sekund på at han er mann. Men når han viser frem passet, står det at han er kvinne.

— Jeg lever som mann, føler meg som mann og ser ut som mann. Jeg ser ingen grunn til at jeg skal tvinges til å operere bort eggstokkene mine, sier Luca Espeseth, blogger, rådgiver og transmann.

Bare testosteron

Han ble født som kvinne for 26 år siden, men begynte å tenke på seg selv som mann fra 15 - 16 -årsalderen. Etter at han fylte 20 skiftet han navn og begynte å kle og oppføre seg stadig mer som mann.

Fastlegen henviste ham til Rikshospitalet, der han etter et år med samtaler fikk diagnosen transseksuell. Dermed hadde han rett til testosteronbehandling og operasjon av kjønnsorganene, inkludert fjerning av eggstokker.

Testosteron takket han ja til, og han både ser og høres dermed i dag ut som en mann. Operasjonen valgte han derimot å stå over. Men det sa han først etter at diagnosen var klar.

Les også

Nå er Nanna 16 år og heter Mats

— Det er ikke sånn at noen tvinger deg ned på operasjonsbordet . Men det ligger en veldig klar forventning om at du vil være klart enten mann eller kvinne. Hadde jeg sagt noe på forhånd tviler jeg på at jeg hadde fått diagnosen, og dermed heller ikke behandling, sier han.

Krever sterilisering

Det er nemlig slik i Norge at bare diagnosen transseksuell gir rett til behandling, både i form av operasjon og kjønnshormoner.

Og at bare de som har gjennomgått full operasjon og fjernet indre kjønnsorganer får nytt personnummer og nytt juridisk kjønn. Menn må velge kastrasjon. Kvinner må fjerne livmor og eggstokker.

Det handler om det tredje siste tallet i personnummeret ditt. Er dette et oddetall, er du mann. Er det et partall, er du kvinne. Dette endres ikke uten omfattende kirurgiske inngrep på din egen kropp.

Ubegrunnet

Thomas Tønseth er fastlege for rundt 20 transpersoner, og kjenner godt til denne problemstillingen.

— Dette er bare en innarbeidet praksis, og har ingen medisinsk begrunnelse. Man må gå til drastiske kirurgiske inngrep for å bli den man er. I en moderne tid kan jeg ikke skjønne at dette er nødvendig, sier Tønseth.

Han forteller at mange av hans klienter strever med pass og papirer knyttet til arbeidslivet.

Ikke lovfestet

- Det er ingen medisinsk begrunnelse for praksisen, sier Bård Nylund leder i landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Denne praksisen er ikke lovfestet, men har likevel blitt et krav, ifølge leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Bård Nylund. — Det er ingen medisinske grunner til at kvinner og menn som ønsker å skifte kjønn må steriliseres. Jeg tror dette blir gjort fordi man har en forestilling om at hvis man er kvinne og blir mann eller motsatt, så fjerner man alt. Det er en del av «pakken», sier Nylund.

Han tror mange som skifter kjønn ønsker å fjerne forplantningsevnen, men at utfordringen i dag er at man ikke har noe valg.

Ikke noe valg

Helseminister Jonas Gahr Støre har varslet at en ekspertgruppe skal vurdere om dette er riktig praksis. Han vil nedsette en ekspertgruppe som skal vurdere om kravet til sterilisering ved kjønnsskifteoperasjon skal fjernes og hvordan pasienter som ikke får diagnosen transseksuell skal sikres annen oppfølging.

Helsedirektoratets gruppe skal utrede hvilke kriterier som skal gjelde for endring av kjønn i Norge. Gruppen skal også vurdere om dagens krav til sterilisering ved kjønnsskifteoperasjon skal fjernes.

Helsedirektoratet skal også legge til rette for at pasienter som er uenig i vedtak fra den nasjonale behandlingstjenesten for transseksualisme ved Oslo universitetssykehus, kan få en fornyet vurdering av saken sin.

— Når Støre nå setter ned et utvalg og ber dem se spesielt på denne praksisen, opplever jeg at han ønsker å endre dagens måte å gjøre dette på. Sverige har hatt en forskrift om sterilisering, men dette kravet er nå fjernet, sier Nylund.

Luca Espeseth synes også det er veldig bra at Støre tar tak i dette.

— Det viser at han tar en stor og variert gruppe på alvor, sier Espeseth, som personlig mener testosteronbehandlingen bokstavelig talt har vært livsviktig.

— Jeg hadde ikke levd uten, konstaterer han.

Feil personnummer

Når det gjelder personnummeret, opplever han stadig praktiske utfordringer. For eksempel når han nylig skulle hente testosteronet på apoteket, og kvinnen bak disken nektet å utlevere det siden han hadde kvinnelig personnummer.

- Hvorfor tror du jeg tar testosteron, måtte jeg spørre. Det er fordi jeg ikke har testikler.

- Hvorfor vil du ikke gjennomføre underlivsoperasjonen?

— Jeg merker ikke eggstokkene mine og skjønner ikke hvorfor jeg skal utsette meg for en operasjon som både er smertefull og kan føre til komplikasjoner. Man bør heller spørre hvorfor jeg skal fjerne dem, sier han.

- Ikke i tråd med menneskerettigheter

I sommer ble det lagt frem en rapport skrevet av Janneke van der Ros ved Likestillingssenteret. Den konkluderer blant annet med at Norges behandling av transpersoner er i strid med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Særlig ble det trukket frem at sterilisering er en obligatorisk del av et kjønnsskifte i Norge.

Overlege Ira Haraldsen som leder Seksjon for Transseksualisme på Rikshospitalet, mener det er riktig at diskusjonen om kriteriene for juridisk kjønnsskifte nå blir tatt.

- Spørsmålet om personnummer er et politisk, ikke medisinsk valg. For oss er det interessante at en pasient lider i sitt kjønn og har en diagnose.

Helseminister Jonas Gahr Støre:- Det handler om å ivareta en av de mest grunnleggende rettigheter et menneske har: Retten til å være personen man føler, tenker og lever som.