Norge

Sigrid Bonde Tusvik: -Kvinner må slutte å snakke om hvor hardt det er å være kvinne

På kvinnedagen sitter Sigrid Bonde Tusvik på toget, isteden for å gå i det. Men kjønnslat er hun ikke.

Kopiavafp000850352-v9f02rwZp6.jpg Foto: ALEKSANDER ANDERSEN

 • Wenche Fuglehaug
  Journalist

— Hvordan kan du feige ut på kvinnedagen?

-Det som er tragisk er at jeg er på jobb i Oppdal og ikke rekker hjem før 8. mars-toget er ferdig. Jeg sitter på toget mellom Oppdal og Oslo isteden ... Men mamma Elin og søsteren min Ane skal ta med seg datteren min Jenny. Kanskje jeg tar meg en liten kvinnefest på kvelden isteden.

-I fjor sto slaget om reservasjonsretten, og det var lett å slutte rekkene. Hvilken parole ville du gått under på søndag?

-"Bekjemp vold mot kvinner." Det er flere kvinner der ute enn vi aner som bankes opp av sine menn. Det er store mørketall. Etter at jeg skrev 8. mars-kronikken min i år, som handlet mest om kjønnslatskap, fikk jeg mange henvendelser fra kvinner som er utsatt for vold og som lever i voldelige forhold. Profilerte og kjente damer – og ukjente damer.

-I fjor gikk 15.000 i tog. Mye takket være din kronikk i Dagsavisen "Skam på skambeinet". Hva skjer i år, tror du?

-Jeg er litt usikker, altså. Ingen vet helt hvor toget starter, bare at det slutter foran Stortinget.

-Hva sier det at Bylarm har kuppet hele Youngstorget på selveste kvinnedagen?

-Det er ganske pussig at de ikke kan klare å rigge ned på natten. Arrangementet deres er jo ferdig på lørdag.

-Årets parole er: "Stopp regjeringens angrep på kvinner!" I kjedeligste laget?

-Ja, jeg blir provosert, og den var jo nærmest en gavepakning til Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet. Det må da kunne gå an å lage paroler med noe mer futt i. Paroler skal være mer snappy, gjerne urimelige.Vi ilever tross alt i en tid med slagord som #JesuisCharlie.

Sigrid Bonde Tusvik syns det er vanskelig å komme opp med en drømme-8. mars-parole. Men likte godt å gå under "Fuck hele dritten" i et 1. maitog en gang. Her er hun og Lisa Tønne i en av sketsjene i forestillingen Krenk 2015. Foto: Vidar Ruud

-Som tekstforfatter: Hva er din drømme-8. mars-parole?-Vanskelig spørsmål, men jeg gikk en gang under "Fuck hele dritten" i et 1.mai-tog. Den var Blitz sin. Den sier mye om veldig lite.

-Hvilke andre likestillingssaker er viktig for deg, bortsett fra vold mot kvinner?

-Likelønn! Det er kjipt og irriterende at det ikke lenger er innsyn i skattelistene. Jeg synes alle kvinner burde ha anledning til å finne ut av hva gutta på pulten ved siden tjener. Det er eneste måte å sjekke lik lønn for likt arbeid.

-Hva tjener du selv?

-Vi komikere tjener altfor godt, så jeg kan ikke klage. I fjor tjente jeg 2,5 millioner. Det var et godt år fordi jeg blant annet gjorde forestillingen "Mot i brøsta." I 2013 tjente jeg én million mindre, da fødte jeg jo et barn ... Sånn er det i min bransje. Det går opp og ned, og en tjener godt en begrenset tid der man er aktuell.

-Tjener de morsomme damene like mye som gutta?

-Jeg vet jo ikke hva alle har i lønn. Men Anne— Kath. Hærland og Elina Krantz er blant dem som troner på toppen i standup-miljøet. Så sånn sett er det litt skjevfordeling i komibransjen?

-Hvorfor bruker du ikke ditt store komiske talent og talegaver til noe større. Politikk, for eksempel?

-Jeg skulle gjerne vært politiker jeg, men rydd først unna alle de folkene i "First House" eller" First Price" som de burde hete. Så kan jeg bli venstresidens Per Sandberg ...

-Du er et politisk menneske ...

— Ja, men i fjor ville jeg straffe Ap fordi "de ikke orket mer" om du skjønner. Og SV som har mistet det meste. Så tenkte jeg at det kunne være klokt å stemme Venstre så ikke FrP kom i regjering. Det var ingen klok strategi ...

-Hva er egentlig kvinnekamp for deg i dag?

— Damer må slutte å ha selvdestruktive tanker. Nå høres jeg ut som Erik Bertrand Larssen i "Bertrands metode": Men jenter må tøffe seg opp og fjerne seg fra angsten! Og så må kvinner slutte å snakke om hvor hardt det er å være kvinne.

-Hva mener du?

-Disse kvinnene som synes det er så hardt å bli voksen. Jo, det kan være slitsom å ha en baby og samtidig være på topp i karrieren. Men når alt denne slitsomheten sauses inn med matpakkeprat og Fifty Shades of Grey-pjatt, og du atpåtil velger å bruke den halvtimen du kunne brukt på å slappe på sofaen før barna kommer hjem, til å barbere deg nedentil, da er det ikke rart at veggen ønsker deg velkommen.

-Hisser deg opp nå?

-Ja! Disse kvinnene som kommer rett fra jorden rundt-turer, fester og gøyal studietid som syns det er så tøft at de også må jobbe og føde. Akkurat som om ikke kvinner har gjort det til alle tider. Som om ikke det fantes kompetansekrav og kroppspress før. Bare for få år siden hadde jenter færre rettigheter og mannlige sjefer som ikke forsto hvorfor de måtte gå tidlig fra jobb. De hadde til og med Anna Nicole Smith å sammenligne seg med.

Apropos: Du er opptatt av å se bra ut?

-Ja, jeg er jålete og innrømmer det. Og jeg har lært å løfte vagina etter fødselen. Det er greit å være feminist og jålete. Men jeg er en H&M-feminist, ikke en Gucci.

-Får Jenny gå i rosa klær og prinsessekjoler?

-Ja, men som moren min sier: Man behøver ikke å dyrke jenteheten. Og man kan lære døtrene sine gode holdninger. Jenny er ikke bare en nusselig jente. Hun er et barn. Jeg kan si at jeg ikke synes Disney er så kult, men vil aldri nekte henne det. Det er så Steiner å gjøre det.

-Hvordan står det til med likestillingen på hjemmebane?

-Bra, men jeg synes det er hårreisende at jeg må be mannen min ta ut av oppvaskmaskinen når jeg satte inn. Torsdag truet jeg med ikke å snakke med ham på 14 dager hvis han ikke hadde gjort det. Jeg var tross alt på premièrefest, mens han var hjemme.

-Vaskehjelp og au pair?

-Kommer ikke inn i mitt hus! Jenny skal se at jeg blir forbanna og kjefter av å vaske. At det å vaske hus er en drittjobb som jeg skal tviholde på.

twitter:@fuglehaug

 1. Les også

  Shabana Rehman Gaarders utfordring til moderne menn med en immigranthistorie: Bidra til en ny, feministisk vår!

 2. Les også

  Erna Solberg skriver: Global likestilling. En selvfølge i 2030?

Relevante artikler

 1. SID

  Mener du at kvinnedagen bare er noe vås? Da bør du lese dette!

 2. SID

  Hvordan kan likestilling være kontroversielt i 2017? | Melody Larsen

 3. A-MAGASINET

  Varslet om at jenter kalles «billig» og «pulbar» i skolen. Fortsatt tror noen at de hater gutter.

 4. DEBATT

  Jeg er blitt feminist, det er pengenes skyld | Thea Rustad Dyvesether

 5. A-MAGASINET

  Derfor går de ikke i 8. mars-tog: – Jeg føler ikke at debatten handler om meg

 6. DEBATT

  Kort sagt, fredag 24. august