Vil jakte på ulvetispe

Over hundre jegere jakter i disse dager på fem ulver i Østerdalen. Nå er nok en ulv på vei inn i faresonen.

  • Forf>
  • <forf>einar Haakaas <

Den svært gamle ulvetispen tilhørte den såkalte Årjäng/Kongsvinger-flokken, men har de siste årene operert alene. Hun er mistenkt for å stå bak rundt 30 drap på hunder, hovedsakelig i Akershus og Østfold, de siste årene. Angrep på hund i nærheten av bolighus ligger blant annet bak kravet om avliving. Bare i løpet av høsten er det dokumentert drap på tre hunder i Rømskog, Aurskog-Høland og Marker. Et av ofrene var Erling Karlstads jakthund "Tito". Den ble tatt av ulv rett nord for Ørje.— Vi slapp den for å jakte, men så ble det helt stille i flere timer. Dermed startet letingen etter hunden. Til slutt fant vi blodspor, som endte i et kratt. Der lå "Tito", helt opprevet, sier Karlstad.Trøsten er at han har en valp etter "Tito". - Men jeg vet ikke om jeg tør å jakte med den, sier han.

Avgjørelse raskt.

Seksjonsleder Terje Bø i Direktoratet for naturforvaltning (DN) bekrefter at skjebnen til den gamle tispen vil bli avgjort i dag eller tidlig i neste uke. - Grunnlaget for kravet om jakt på ulven er at rundt 30 hunder skal være tatt av henne. Bakgrunnen er flere henvendelser. Fylkesmennene i Akershus og Østfold støtter kravet om å ta denne ulven, forteller Bø. Også Norges jeger og fiskerforbund (NJFF) støtter kravet om å felle den gamle ulvetispen. Dette vil være konfliktdempende for ulvedebatten, mener informasjonssjef Espen Farstad i NJFF. - Dette er verstingulven nummer én. Selv om den er innenfor ulvesonen, bør den tas. Hun er så gammel at hun ikke lenger har betydning for å bevare arten, mener Farstad.

Tvilende til tall.

Ulveforsker Petter Wabakken på Høyskolen i Hedmark kjenner godt historien til tispen og den flokken hun tilhørte. Han stiller seg tvilende til at den gamle tispen står bak alle disse angrepene på hund, men erkjenner at mange hunder er tatt av ulv.- Den opprinnelige flokken holdt til i et forholdsvis stort område. I området har det vært mistanke om ulovlig jakt etter at flere radiomerkede ulver er forsvunnet. Derfor har flere enkeltulver kommet til, og dette har trolig økt ulvetettheten i området. Jeg vet at ikke én ulv har gjort dette. Vi vet ikke engang om denne gamle ulve-tispen lever, sier Wabakken. Han bekrefter at det er enighet blant forskerne om at ulver går til angrep på hunder, fordi de kan ses på som konkurrenter og lett bytte. Den hundedrepende tispen er også moren til "Mangen-tispa". Sistnevnte er radiomerket, og det skal være bevist at hun har drept tre hunder i Kongsvinger-området. Nå er hun mistenkt for nye hundedrap. Sist uke mistet Reidar Rønningen på Kongsvinger den siste av sine to schäfere, da den ble sluppet ut for å gjøre sitt fornødne. Den forrige forsvant for noen uker siden. Siden har ingen sett noen av dem. - Det er nesten 100 prosent sikkert at de to er tatt av ulv, sier hundeeier Reidar Rønningen.

&lt;b&gt;En gammel&lt;/b&gt; ulvetispe får skylden for rundt 30 hundedrap. &lt;/p&gt;