Norge

Slik bygger Putin opp muren på nettet. Tror du han klarer det?

Putin gjør sitt beste for å få kontroll over internettet. Det samme gjør autoritære ledere i Kina, Midtøsten og Asia.

En rekke nye tiltak fra Putin har gitt russiske økt kontroll med internett. Men sensuren slår ofte feil - og russisk internettbrukere finner nye veier. Her bruker en russer det populære sosiale nettverket VKontakte i Kreml i Mosvka.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

En ny, usynlig mur er i ferd med å bygges på internett.

Derfor har over ca. tre milliarder mennesker fått begrenset sin tilgang til nettet, ifølge den uavhengige medieorganisasjonen Reporters Without Borders.

Den viktigste kampen om nettets fremtid står kanskje i Putins nye Russland.

Les også:

Les også

Hvorfor har Putin plutselig bestemt seg for å bombe i Syria? Her er fire mulige motiver.

Den russiske dataprogrammereren Alexei Feldgendler er en av mange hundre tusen russere som har forlatt Russland for å finne en lysere fremtid.

-Jeg er redd mange russere tenker at hvis staten har blokkert en nettside, så er innholdet er farlig for dem, sier den russiske dataprogrammeren Alexei Feldgender.

— Jeg vil ikke leve i et samfunn hvor politikerne vil stenge internett ute fra Vesten, sier Feldgendler.Nå veksler han mellom å bo og arbeide i Kiev, Tel Aviv, Oslo eller på en strand i Thailand. Aftenposten møter ham på en kafé i Kiev.

— Et land behøver ikke bli styrt av en diktator når det gjelder å begrense innbyggernes frihet, sier Feldgender.

Les også:

Les også

Europas eldste diktator ga Putin en veldig dårlig bursdagsgave

Den røde weben

De russiske journalistene Andrei Soldatov og Irina Borogan beskriver i den nye boken "The Red Web" hvordan internett blir forsøkt kneblet – på russisk vis. -I Vesten tenker dere at overvåkingen brukes til å spionere. I Russland er tilnærmingen annerledes. Hensikten er å spre frykt og intimidere folk ved å si "vær forsiktig – du kan bli spionert på". Det er ekstremt effektivt, sier Soldatov.

Den russiske journalist Andrej Soldatov er en av svært få utenforstående som har vært inne i M9-kontorene i Butlerova-gaten i Moskva. Gjennom nettlinjene her strømmer rundt halvparten av Russlands nett-trafikk.

Dette er et nøkkelpunkt for å overvåke trafikken til alle russiske internettleverandører.

Den nye boken "The Red Web" til Soldatov og hans kollega Irina Borogan beskriver hvordan internett blir kneblet – på Putins vis.

— I Vesten tenker dere at overvåkingen brukes til å spionere. I Russland er tilnærmingen annerledes. Hensikten er å spre frykt og intimidere folk, sier Soldatov.

— Beskjeden til alle russiske nettbrukere er klar: "Vær forsiktig – du kan bli spionert på". Dette er ekstremt effektivt.

Hva skjedde egentlig da verdenslederne traff hverandre?

Les også

Noe gikk galt da disse to møttes på kammerset

Putins svarte bokser

Russlands store og populære søkemotor Yandex er blant selskapene som har fått føle den skjerpede internett-kontrollen på kroppen. I Russland diskuterer politikerne et eget, lukket russisk internett.

Hos de russiske nettleverandørene, blant annet i M9-kontorene, er det utplassert svarte bokser med overvåkingsprogrammet SORM for å overvåke nett-trafikken.Hver gang den grønne lampen lyser på boksen, henter det russiske sikkerhetspolitiet FSB data. Lampen blinker hele tiden.

Russland har en stor, avansert og vellykket datanæring med unge, utdannede og dyktige folk. Ca. 90 millioner russere brukere internett, og andelen er mye høyere enn i EU-land som Italia, Bulgaria og Hellas.

Hør Aftenposten på podcast:

Les også

Her diskuterer Aftenpostens utenriksjournalister om vi er for snille mot Jens Stoltenberg

Frykten for en «vår» i Russland og Kina

I "The Red Web" beskriver de russiske journalistene hvordan et omfattende kontrollsystem er bygget ut for å styre det lovende, blomstrende russiske internettsamfunnet.

Den arabiske våren i 2011 og diktatorenes fall i Tunisia og Egypt ble i stor grad drevet frem på internett. I februar 2011 var det krisemøte i Russland:

— Vi må se sannheten i øynene. Vesten har slike planer for oss også, sa direktøren for Russlands sikkerhetstjeneste FSB til presidenten. "Internettet" måtte kontrolleres.

Les også:

Les også

Det er ikke bare et maktvakuum i Syria. Det er også et sannhetsvakuum.

Norge stenger nettsted, teknikken er den samme

I september i år påla norske domstoler internettleverandører å stenge tilgangen til nettstedet Pirat Bay.

Den tekniske løsningen for å stoppe norske ungdommer fra å se ulovlige filmer, er den samme som Putin bruker til å stenge uønskede nettsteder.

Samme metode brukes også til å forhindre at kinesere kritiserer kommunistpartiet, at arabere ser nakenbilder i Irak og Saudi-Arabia, eller at studenter i Thailand kritiserer kongen.

Hvor ofte laster vi ned ulovlige filmer? Det får du svar på her.

Sensuren er lett å omgå

— Blokkeringen av et nettsted, slik man valgte i Norge, er den enkleste tekniske løsningen de kan velge, sier Feldgendler i Kiev.

Nå programmerer han for israelske Hola, ett av mange gratis verktøy som omgår nettmurene. Dermed kan norske ungdommer snike seg til å se amerikansk Netflix, mens russiske ungdommer kan lese blokkerte nettsteder.

— En idiotisk, absurd og meningsløs ting de russiske nettsensorene gjør, er å jage etter kopier av Mein Kampf på internett, sier Feldgendler.

— Jeg er redd mange russere tenker at hvis staten har blokkert en nettside, så er det for å beskytte dem og fordi innholdet er farlig for dem.

Les også:

Les også

Fjernet hevnporno og trakassering. Brukerne svarte med drapstrusler. 

Putin og internett

-Internett er skapt av CIA, sa Putin. Dette er en av grunnene til at Russland bruker store ressurser på å utviklet et eget, lukket internett, som er stengt for Vesten.

— Alt er skapt av amerikanerne, og de vil beholde sitt monopol, sa Putin da han i april 2014 strammet grepet ytterligere om Russlands største søkemotor Yandex.- Internett er skapt av CIA, mente presidenten.

Overivrige russiske sensorer blokkerte i noen timer Wikipedia tidligere i høst, muligens ved en feiltagelse, og en rekke store og kjente nettsteder er blitt stengt ned.

Tror ikke Putin, Kina eller andre vil lykkes

Da russiske soldater dro i hemmelighet til Ukraina i fjor, kunne de ikke dy seg: Umiddelbart dukket det opp "selfies" og meldinger på sosiale medier, som avslørte Putins planer.

"I hele natt har vi skutt mot Ukraina", skrøt en russisk vernepliktig soldat og postet bilder av kanonen.

Les også:

Les også

Kina stenger flere ute fra internett

Dette samme gjentok seg i Syria.

Til tross for internettsensur har sosiale medier vist seg å være en hard nøtt for Putin og hans generaler.

— Putins system er usofistikert. Flere tusen sider er stengt på grunn av misforståelser, og det er lett å omgå muren. Putins metode er ikke særlig effektiv, men den sprer frykt, sier Soldatov.

Han peker også på at få mennesker blir fengslet i Russland for å ha ytret sine meninger på nett, i motsetning til i Kina og Tyrkia.

— Derfor er jeg fortsatt optimist.

Forrige uke besøkte Soldatov den store journalistkonferansen for undersøkende journalistikk i Norge, hvor han blant annet deltok i en debatt om Russland med noen av de fremste uavhengige russiske journalistene.

— Russland slik det er i dag, er ikke et demokrati, sa Soldatov.

Visste du at russerne feirer sine atombomber?

Les også

 1. Les om atombomben som russerne elsker og hyller

 2. Slik gikk det egentlig da verdens mektigste ledere møttes ansikt til ansikt

 3. Slaget som forandret Europa – og som du aldri har hørt om

 4. Atombomben de elsker – og som forandret vår verden for alltid

 5. For første gang øver russernes nye arktiske brigade på å erobre en øy

Les mer om

 1. Sosiale medier
 2. Internett
 3. Russland