Norge

Toalett-overvåket kjøpesenterkunder i Horten

HORTEN (Aftenposten.no) På Sjøsiden kjøpsenter ble toalettkundene holdt et øye med. Datatilsynet krever at de fjerner kameraet.

Sjøsiden kjøpesenter i Horten får kamerasmekk av Datatilsynet.
  • Per Annar Holm

Etter at Datatilsynet mottok et tips dro de på et uanmeldt tilsyn hos kjøpesenteret i Horten i september i fjor. Da fant de flere lovbrudd på kameraovervåkingen — blant annet et kamera inne på toalettet.

Dersom kundene satt og gjorde sitt fornødne inne i avlukkene ble de ikke overvåket, men det ble registrert om de gikk inn og ut av toalettet. I tillegg ble vaskene overvåket.

Har du tips om personvern/overvåkingssaker? Kontakt Aftenpostens journalist her

«Fjernsynsovervåkingen av toalettet anses av tilsynet som et område der folk flest forventer seg usett. Det gjelder selv om kameraet kun fanger opp inngangsdøren til fellesområdet til toalettet, samt området rundt vaskene», skriver Datatilsynet.

FS00023489.jpg

Kjøpesenteret ligger i Horten sentrum, har snaut 40 butikker og i underkant av én million kunder i året.

Tilsynet viser også til at driftsteknikere ikke kunne vise til at toalettet var et spesielt utsatt område, og mener derfor at overvåkningen ikke er lovlig.

Les også:

Les også

Pub overvåket dogjester med kamera

Da Aftenposten.no var på kjøpesenteret fredag var det et kamera i gangen utenfor som fanget opp de som går inn og ut av toalettene.

Men det fanget ikke opp noe av det som skjer inne| på toalettene — heller ikke i vaskeområdet.

- Det er forskjell på fellesområdet i et kjøpesenter og forrommet til et toalett. De fleste har nok forventinger til et privatliv der du vasker hendene, sier avdelingsdirektør Helge Veum i Datatilsynet til Aftenposten.no.

Kjøpesenteret hadde mange andre kameraer, men ingen av dem måtte fjernes.

— Dersom det er en særskilt grunn kan det være at de kunne fått lov til å overvåke, men da skal det være en spesiell situasjon. Men inne på avlukket ville vi sagt nei uansett, fortsetter Veum.

Les også:

Les også

Offentlig toalett er blitt overvåket i 25 år

— Er det andre steder hvor et kjøpesenter ikke ville fått lov til å overvåke?

- På prøverom er det ikke greit, da er det tilsvarende tilnærming som for toaletter, svarer avdelingsdirektøren.

Meldte ikke fra overvåking

Tilsynet fant også ut at kjøpesenteret ikke hadde sendt inn melding om kameraovervåkingen til dem, samt tre lovbrudd som handler om manglende informasjon på kameraovervåkingsskilt, manglende internkontroll og manglende databehandleravtale mellom kjøpesenteret og de som har ansvaret for driften av kameraovervåkingen.

Les også

NSB installerer videokameraer i alle nye tog

Ingrid Mjelde Gran, senterleder ved Sjøsiden kjøpesenter, sier de har fjernet kameraet.

— Kameraet ble satt opp fordi vi tidligere hadde noe plunder med stoff på toalettet, men det er det ikke så mye av nå, så det er greit å fjerne det, sier hun til Aftenposten.no.

Hun sier også at de vil følge resten av påleggene til Datatilsynet.

Les også

  1. Her er EUs metoder for å overvåke deg

  2. Forsker: Flere kameraer gir ikke mindre kriminalitet