Norge

Retten mener Ubaydullah Hussain kan true vitner

Oslo tingrett frykter terrorsiktede Ubaydullah Hussain (30) vil true vitner dersom han løslates fra varetekt. Han må derfor sitte nye fire uker i varetekt, med brev- og besøksforbud.

Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett torsdag Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix

  • Ntb

Oslo tingrett var torsdag klar i sin kjennelse om at det nå er fare for bevisforspillelse og at Hussein vil kunne true vitner dersom han slipper ut nå.

— Etter rettens vurdering vil siktede ha reell mulighet til å påvirke forklaringene til vitner og/eller ødelegge bevis dersom han løslates nå, skriver dommer Jonas Petter Madsø og fortsetter:

Pågrepet av PST i desember:

Les også

Vitne følte seg truet. Da ble Ubaydullah Hussain pågrepet

— Siktede kommer også med uttalelser om hva slike vitner kan forvente seg dersom de har forklart seg ufordelaktig om siktede. Etter rettens vurdering har siktede gjennom sin opptreden og uttalelser demonstrert en vilje til å påvirke vitner i saken.

Hussain ble først varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud 10. desember i fjor, blant annet siktet for å ha rekruttert fremmedkrigere til IS og for å ha truet et vitne til å endre sin forklaring.

- Unødvendig

Advokat John Christian Elden og hans klient bestrider forholdene Hussain er siktet for og begrunnelsen politiet viser til for å holde ham fengslet.

— Min klient motsetter seg fengsling og kan ikke se noe grunnlag for det. Dette er en siktelse han ble kjent med fra PST i juli i fjor. Det virker nokså unødvendig å gå til en pågripelse av ham rett før jul, sier Elden.

— Hussain bestrider at han har truet et vitne i denne saken, og han har også bestridt at han er kjent med vitneforklaringer. PST har holdt tilbake saksdokumentene, så det virker litt spesielt å beskylde ham for å ha påvirket et vitne han ikke vet er et vitne, legger forsvareren til.

Krever fortgang

Retten mener det er tilstrekkelig med brev- og besøkskontroll når det gjelder hans far, mor og bror. Dommeren ber også politiet om å få opp farten i etterforskningen og viser til at det ikke er gjennomført nye avhør siden 7. desember i fjor til tross for at flere personer er ønsket

«Retten finner grunn til å påpeke at det går en grense i forhold til hvor lenge påtalemyndigheten kan påberope bevisforspillelsesfare i saken», heter det i kjennelsen. (©NTB)

Les også

  1. – 49-åring fra Profetens Ummah har sluttet seg til IS