Politiet fant videoer av pasienter hos legen

Tidligere kommuneoverlege i Frosta kommune er siktet for å ha skaffet seg seksuell omgang med pasienter. Politiet har funnet så mange videoer at det vil ta flere måneder å gå gjennom. 61 er fornærmet i saken.

Kommunehuset i Frosta kommune.

I fjor sommer ble kommuneoverlegen på Frosta suspendert og senere sparket. Klager fra pasienter han hadde som fastlege, førte til politietterforskning.

Foreløpig er legen siktet for misbruk av stilling for å skaffe seg seksuell omgang. Selv nekter han straffskyld. 61 personer er fornærmet i saken. De har forklart seg til politiet.

Mandag gjorde politiet det kjent at de har funnet en betydelig mengde videoer.

– Det er videoer fra når legen har hatt pasienter på kontoret, sier Ellen Mari Burheim til Aftenposten.

Hun er etterforskningsleder ved Stjørdal politistasjon.

Kommer til å ta måneder å se videoene

Burheim kan ikke si noe om hva slags videoer det er, eller hva de viser. Hun vil ikke si hvor videoene er funnet.

– Hvor mye video er det snakk om?

– Jeg kan ikke si et antall timer eller datamengde, men vi har satt av flere etterforskere som skal se på videoene. Det kommer til å ta flere måneder. Basert på erfaring fra saker med tilsvarende mengde kan det ta frem til sommeren, sier Burheim.

Etterforskningslederen sier det ikke kan utelukkes at antallet fornærmede kan øke.

– Vi kan ikke se bort ifra det. De fleste leger har en del pasienter på blokken. Det kan være flere har behov for å snakke med oss etter at det kommer frem at legen hadde video av pasienter.

Kommunen har selv sagt at de tror det kan være store mørketall. Nærmere 100 har vært i kontakt med kommunen.

– Vi tror fortsatt det er mange innbyggere som er utsatt for seksuelle overgrep, men som ikke har tatt kontakt med kommunen eller politiet ennå, sa kommunedirektør Endre Skjervø til Adresseavisen forrige uke.

Ordfører i Frosta kommune, Frode Revhaug, og kommunedirektør Endre Skjervø, møtte pressen forrige uke.

En lege som har nytt stor tillit

Hvordan kan så mange pasienter hatt lignende opplevelser med legen over tid uten at det ble avslørt?

Det er det store spørsmålet.

Enkelte av de fornærmede har fortalt til politiet hvordan de tidligere har varslet andre instanser.

– Sier denne saken noe om hva slags posisjon legen har hatt i bygda?

– Han er anmeldt for misbruk av tillitsforhold. Alle med slike stillinger har en tillit hos sine pasienter. Det er naturlig siden han er der for å hjelpe dem. Han har hatt stor tillit i kommunen og hos pasientene, sier Burheim.

Saken ledes fra Stjørdal politistasjon, men flere enheter i Trøndelag politidistrikt deltar i arbeidet med å gå gjennom videoene.

Det er mange fornærmede. For å sikre at ingen som jobber med saken, er inhabile på noen måte, har saken vært skjermet hos politiet fra starten. Det betyr at det er føringer for hvem i politiet som kan jobbe med saken.

Erlend Nilsen er forsvarer for legen. Han sier at de er kjent med funn av videoene, men ønsker ikke kommentere det ytterligere.

Legen nekter fortsatt straffskyld, opplyser Nilsen.