Påske er tid for kvikklunsj, påskeegg og foto.

Noen råd og tips til å øke kvalitet og innhold i bildene skal du få med deg i sekken.

Snøen holder på å smelte, solen har begynt å dukke frem og det er tid for ferie på fjellet, rolige dager i lavlandet eller i byene for andre. Med mobiltelefonen har du alltid et kamera med deg. Lytter du til fjellvante fotografer så putter du også et toppladet kamera og stort minnekort ned i sekken også.

afp000856205-8twO2X3dXp.jpg
Stein J Bjørge/Aftenposten

Fargerike påskeegg: Når eggene er malt i alle tenkelige farger er jo motivet servert.

Fart og action

Når det er mye fart i alpinbakken eller hopping på ski i hytteveggen er det lurt å planlegge fotoposisjon og sette seg inn i de forskjellige funksjonene et kamera har. Mulighetene er mange.

Fart på kjelken gir også fine fotomotiver
Stein J Bjørge
Endelig tid for lek. Ha det gøy i snøen.
Stein J Bjørge

Ønsker du å fryse en bevegelse , still kamera i lukkertidsmodus og velg mellom 1/1000-1/4000 dels sekund. Ha ISO innstillingen på automatikk.

Still deretter inn kamera slik at det tar flere bilder i serie etter hverandre.

Finn en posisjon med rolig bakgrunn. Fyr løs.

Tøffe bilder med skihopp mot blå himmel og aking på hvit snø. Rene bakgrunner er en fordel slik at menneskene trer bedre frem i komposisjonen av motivet.

Panorering

Du kan gjøre det samme ved å panorere. Det betyr å følge motivet med kamera i fartsretningen. Men still da inn på lukkertid 1/20-1/50 dels sekund. Med litt flaks og trening blir motivet du følger skarpt og resten uskarpt som igjen gir følelse av fart.

Med nok plass på minnekortet er det bare å leke seg frem til et godt resultat.

Lysere tider, åpent landskap og ferie
Stein J Bjørge

Lysere tider

Man merker at våren er på vei og det stadig bedre lyset gir fotogleden en "boost" ut av vinterdvalen. Fordelen og energien dosen med dagslys gir oss er bare å ta imot. Det er tid for å leke med lyset.Spektakulære solopp— og nedganger, nydelig blålys i skumring, den påfølgende gyldne timen og stjernehimmel i nattemørke.

afp000856143-p531kn0PBg.jpg
Stein J Bjørge

Det uventede: Når alle ligger og nyter påskesolen, dukker plutselig familiens rastløse opp, og bildet er der.

Man behøver ikke være ute lenge av gangen for å skildre stemningene. Alt skjer i løpet av timer. Bruk det naturlige lyset nå på ettervinteren for det det er verdt.

afp000856145-M6ty8Mw4u8.jpg
Stein J Bjørge

Isfisker i solnedgang: Motlys med lav ettermiddagssol gir motivet en deilig stemning

Stabilt

Ta bilder med selvutløser eller timer-funksjonen. Da unngår du rystelser når bildet blir tatt. Er det bra sollys er ikke stativ eller stødig underlag viktig, men tidlig kveld og morgener er det perfekt med fast underlag før du trykket ned utløseren. Skal du få med stjernehimmelen over tretoppene må du bruke stativ og lang eksponeringstid. Gjerne 30 sekunder eller mer slik at lyset får festet seg på minnekortet.

Det er selvfølgelig best med et eget stativ til mobilen eller kamerahuset, men har du ikke det tilgjengelig så finn et stødig sted. Sett fra deg kamera på en benk eller en gjerdestolpe og la automatikken i kamera fryse øyeblikket.

afp000856191-d2fHM7eM87.jpg
Stein J Bjørge

Stativ og selvutløser: Kamera på stativ når det er lite lys, gir skarpe bilder og tar vare på den fine stemningen

Gå nære på detaljene.
Stein J Bjørge

NÆRBILDER: Gå nære på detaljene.

Lavt kamerastandpunkt gir bildet bra dybde og forgrunnen her fungerer bra. Også når barn skal fotograferes bør man ned med kameraet til barnets egen høyde.
Stein J Bjørge

LAVT STANDPUNKT: Lavt kamerastandpunkt gir bildet bra dybde og forgrunnen her fungerer bra. Også når barn skal fotograferes bør man ned med kameraet til barnets egen høyde.

afp000856198-Y_vFneWCse.jpg
Stein J Bjørge

Det store bildet: Lavt kamerastandpunkt gir bildet bra dybde og forgrunnen her fungerer bra. Også når barn skal fotograferes bør man ned med kameraet til barnets egen høyde.

afp000856204-2XwuEnw7YT.jpg
Stein J Bjørge

Solen går ned: Finn fram kamera når stemningen tar deg, fine kvelder er ofte gode minner

Påskekylling og appelsin hører med

I myldret av farger er det bare å velge blant hytter og hus pyntet med håndmalte egg og gule kreasjoner, marsipanhare, sjokolade, fylte påskeegg, og mengder av mat. Hva med å ikke bare å dytte i seg maten denne påsken, men også fotografere den? Ta bilder gjennom prosessen og lag din egen kokebok illustrert med egne fotografier. En perfekt gave eller løft til hytteboka.Det er like viktig å dokumentere en gråværsdag, som knalldag i solen. Innendørsaktiviteter som maling av påskeegg, påskeeggjakt, kafebesøk, kortspill og peiskos er også ting minnebrikken er mottakelig for.

afp000856208-V4TgEzgxEO.jpg
Stein J Bjørge

Fuglefoto: Har du et god teleobjektiv, er fuglebrettet et flott sted å sikte mot. Og en fin tålmodighetsprøve

23032010105521-mI32h_tkg4.jpg
Bjørge Stein J

Gøy med foto: Det er gøy å lage motivene selv, det er bare å bruke de nærmeste ting rundt deg.

LES OGSÅ: Fototips: Ta bilder av menneskene.