- Barna trenger å forstå

Ida Sandvik Knutsen overlevde tragedien på Utøya. Lørdag var hun med på en minnemarkering rettet mot barn og unge i Sandvika.

Les også:

— Til minne om Margrethe og alle andre som falt i Oslo og på Utøya 22. juli, så ber jeg dere løfte rosene.

Det er litt over en uke siden at 16 år gamle Ida Sandvik Knutsen var igjennom et helvete på Utøya. Lørdag formiddag talte hun spesielt til barn og unge som hadde møtt opp til minnemarkeringen i Sandvika.

- Jeg tror det er veldig viktig å trekke frem at barn og unge også kan føle sorg. Man trenger å hjelpe de til å forstå hva som har skjedd. Det er bra at barna har blitt invitert her og får en innvielse i hendelsene. De trenger å forstå, sier Ida Sandvik Knutsen som er leder for AUF i Bærum.

- Barn blir redde når foreldrene skjuler følelser

En av initiativtakerne til minnesamværet rettet mot barn er Bjørg Thorhallsdottir fra Hjertefred. Hun mener at det er viktig at også de minste får nok informasjon om hva som har hendt, og at foreldre ikke bør gjemme vekk vonde tanker.

- Barna ser at deres omsorgspersoner er triste og lei seg, men foreldrene prøver likevel å skjerme de og ikke si for mye. Når barna ser at voksne er numne, rare og ute av seg, og samtidig ikke får vite hva som er galt, så blir de redde, sier Thohallsdottir.

En av de unge som var til stede på markeringen lørdag var 12 år gamle Erik Nicolai Bjørnestad. Han var glad for å få anledningen til å kjenne på det å være trist.

- Det er bra at så mange er her og minner de døde, og beviser at ondskapen ikke kan seire. Dette viser at vi ikke er redde, sier Erik Nicolai Bjørnestad.

Mange barn og unge hadde møtt opp til minnesamværet i Sandvika lørdag formiddag. FOTO: ØYVIND TVETER

Vil ikke miste latteren

AUF-leder i Bærum, Ida Sandvik Knutsen, forteller at det har vært noen svært tunge dager etter tragedien på Utøya. Men at gode venner har holdt henne oppe.

— Vi prøver å ikke miste det å le i sammen. Vi snakker mye sammen, og vi prøver alle å forstå tingene som har hendt. Det er også godt å se hvor mange som kom hit i dag for å vise sin respekt til Margrethe og de andre AUF-erne som døde.

- Fremtiden vil nok bli lys

Og for Ida Sandvik Knutsen er markeringen et steg i den riktige retningen når det gjelder å bearbeide all sorgen.

- Det har vært helt utrolig hvordan alle viser sin støtte. Jeg kan ikke si så mye om fremtiden ennå. Det blir nok først litt mørk, så kommer den nok til å bli lys.

Se video fra minnemarkeringen for barn og unge i vinduet over.