Norge

Et historisk erstatningsoppgjør

De økonomiske kravene mot terrorsiktede Anders Behring Breivik vil langt overgå det han kan betale. Dette er hva de pårørende kan få i erstatning.

Med 76 drepte mennesker i tillegg til mange skadede, vil rettsoppgjøret etter terroraksjonen 22. juli være unik i norsk rettshistorie. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX

 • Øyvind Gustavsen

Samleside: Alt om terrorangrepene

Les også:

Les også

Mange ber om advokat

Med 76 drepte mennesker i tillegg til mange skadede, vil rettsoppgjøret etter terroraksjonen 22. juli være unikt i norsk rettshistorie.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik risikerer økonomiske erstatningskrav fra ofrene og deres pårørende på flere hundre millioner kroner. Kravene vil langt overgå det han måtte ha av verdier i banken eller i eiendom.

Erstatningskrav

Det forventes at pårørende vil be om oppreisning, økonomisk erstatning og menerstatning.

Av disse tre, vil økonomisk erstatning utgjøre den største potten.

— Ektefeller og barn har rett på forsørgertapserstatning. Utbetalingen blir vurdert ut ifra den omkomnes inntektsnivå. For barn kan det være utbetalinger på mellom 500.000-1.000.000 kroner totalt, frem til de er 18 år, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til Aftenposten.

Larsen var den første som fikk et bistandsoppdrag etter Utøya- og Oslo-terroren, og representerer familien til én av de drepte etter terrorbomben i Oslo.

Den høyeste økonomiske erstatningen vil gå til familier som har mistet en forsørger, eller skadede som blir arbeidsuføre som følge av skadene. Foreldre som har mistet barn i tragedien vil tilkjennes en langt lavere erstatning.

— Når det gjelder foreldre til barn som er drept, vil erstatningskravet normalt ligge på mellom 150-200.000 kroner, sier Larsen.

- Spesiell sak

Harald Øyvin Hol ved Stine Sofies Stiftelsens nyetablerte advokatkontor, tror kravene vil være noe høyere. Han anslår beløp på mellom 250.000 og én million kroner til foreldre som mistet et barn i tragedien på Utøya.

— Denne saken er så spesiell og belastningen for foreldrene så stor i tiden etter 22. juli, at jeg tror en oppreisning vil ligge høyt i forhold til de utbetalingene som har vært tidligere, sier han.

Hol tror i tillegg at Staten kan komme inn med en tilleggssum i oppreisning til de berørte familiene.

— I denne saken er det kanskje naturlig at myndighetene går inn med en ekstra type erstatning her. Det finnes ikke noe juridisk grunnlag for noe slikt, så det vil være en politisk beslutning, sier han.

I Baneheiasaken ble hver forelder tilkjent 200.000 kroner i oppreisning etter drapet på de to jentene.

Etter drapet på en fem år gammel jente i 2008, ble de etterlatte tilkjent 250.000 kroner i oppreisning. Summen ble justert opp fra 200.000 kroner etter behandling i Erstatningsnemnda for voldsofre.

Regningen til Staten

Ettersom Breivik selv ikke vil kunne dekke de omfattende kravene, vil disse gå videre til Statens kontor for voldsoffererstatning. Kontoret vurderer krav uavhengig av domstolene og vil kunne gi forskudd til dekning av behandling og tapt arbeidsinntekt.

— Vi ønsker at de som har behov for forskudd, søker om det. Disse sakene vil bli prioritert, sier fungerende direktør Terje Kofoed.

Utbetalinger er begrenset oppad til 40 G, som med dagens grunnbeløp tilsvarer i overkant av 3,1 millioner kroner pr. offer.

Jusprofessor ved Universitetet i Oslo, Asbjørn Kjønstad, tror erstatning til ungdommene som overlevde Utøya-massakren vil være svært vanskelig å beregne.

— Vanligvis gjøres erstatningsbeløpet opp i en engangsutbetaling. Det er svært vanskelig å ta høyde for senskader når beløpet beregnes, derfor er det viktig at man ser på dette allerede nå, sier Kjønstad.

 1. Les også

  Så mye kan et nytt regjeringskvartal koste

 2. Les også

  - 1000 butikker i Oslo skadet av bomben

 3. Les også

  - Skuddene traff våre unge, men rammet en hel nasjon

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Filippinske «Trisha» (7) er det første utenlandske barnet som får erstatning av en norsk nettovergriper

 2. NORGE
  Publisert:

  Advokat Elden varsler ny erstatning etter at sak mot Arfan Bhatti ble henlagt

 3. NORGE
  Publisert:

  Mann dømt til 13 års fengsel for drap på kona

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Krever 900 millioner kroner av staten – ble tilbudt 50.000 kroner

 5. NORGE
  Publisert:

  Staten dømt til å betale over 100.000 kroner til Arfan Bhatti

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Psykologer advarer: Ny lov om øker presset på voldsutsatte