Norge

Dette er nye Facebook

Fra og med i dag er det fritt frem på Facebook. Det betyr nye tjenester og innpåslitne annonsører.

  • Christine Jensen

Les også:


Fra nå av er ikke lenger Facebook bare et sosialt nettverk kun for privatpersoner, men i stedet en stor plattform for all slags internett-media. Programutviklere oppfordres nå til å lage programmer som de mange millioner medlemmene kan bruke og firmaer oppfordres til å selge sine produkter til medlemmene.

— Inntil nå har sosiale nettverk vært lukkede plattformer. I dag vil vil vi gjøre en slutt på det, sa Facebook-gründer Mark Zuckerberg (23), under en utviklerkonferanse i natt norsk tid.

Der annonserte han ifølge Washington Post hele 85 nye tjenester designet av 65 selskaper etter invitasjon fra Facebook. Og flere skal det bli.

— Vi skal bli Windows på nettet, sier Zuckerbergs, som sammenligner det Facebook nå gjør med det Microsoft gjorde for mange, mange år siden, da de ba tredjeparts selskaper om å lage programmer til sitt eget operativsystem.

Her er noen av partnerne som allerede har laget små programmer eller tjenester på Facebook-plattformen:

Nye tjenester:

Washington Post er en av samarbeidspartnerne som har utviklet en ny tjeneste. Tjenesten som kalles "det politiske kompasset" lar brukerne finne ut hvor de befinner seg politisk, basert på svarene de gir på en liten nettundersøkelse. Resultatet kan deretter deles med andre Facebook-medlemmer.

Andre nyheter er muligheten til å dele lister over seer- eller lyttervaner fra iPod-en sin med andre venner på nettsamfunnet og til å vise videoer av seg selv i profilen. Facebook har selv utviklet et video-program som lar brukerne dele personlige videoer i Facebook-profilen på direkten ved hjelp av webkamera eller mobilkamera .

Amazon.com har utviklet en applikasjon for bokanmeldelser som integreres i Facebook i løpet av få dager. Målet er at brukerne av nettsamfunnet skal skrive bokanmeldelser for Amazon og dele disse med nettverket sitt.

Samarbeid med MySpace

Nettsamfunnet har i tillegg inngått et samarbeid med MySpace som vil gjøre at det kan bygges tjenester som virker både i Facebook og MySpace.

Facebook har utviklet sitt eget programmeringsspråk som de kaller Facebook Markup. Språket er en slags variant av HTML og er utviklet for at hvem som helst skal kunne lage små programmer og tjenester som skal fungere på Facebook-plattformen.

100.000 nye brukere daglig

Nettsamfunnet har i dag rundt 23 millioner brukere, og halvparten av disse er innom siden daglig. I Norge er det langt over 200.000 som har laget seg en profil i Facebook.

Kritikere sier nettsamfunnet som hver dag får 100.000 nye registrerte, ikke vil klare å opprettholde veksten.

Hva tror du? Og hva syns du om at Facebook åpner for utviklere og annonsører? Skriv en kommentar over.

Les også

  1. Blomster-Finn hengt ut på Facebook

  2. Her er de hotteste nett-trendene

  3. Facebook endres

  4. Facebook krever<br/> filter i hodet

Facebook-gründer Mark Zuckerberg presenterte nye Facebook for over 750 utviklere og partnere i går.