— Det ville vært fantastisk om vi kunne få alt på bordet. Det er veldig mye som fortsatt ligger skjult, sier Kai-Samuel Vigardt.
I A-magasinet 3. april fortalte 21 åringen historien om sin romanifamilie, som ble fratatt barn, tvangssterilisert og forfulgt i over hundre år.
— En del av de eldre er redde for at ting blir dratt frem igjen, og kan nok være skeptisk til en granskning. Men vi yngre ser nok annerledes på det. Jeg tror en uavhengig undersøkelse kan styrke forståelsen i samfunnet for hvorfor vi er som vi er, hvorfor mange av folket er skeptiske til dette med utdannelse, eller føler seg annerledes og ikke verdsatt, sier Vigardt.
Fikk erstatning.
21-år gamle Kai-Samuel Vigardt er den yngste i romanifolket som har fått erstatning. Erstatningen lød på 20000 kroner for å ha blitt utsatt for urettmessig overgrep fra Staten. Da han ble født i 1987 ble han automatisk registrert i det som tidligere het Sentralkartoteket for alvorlige sinnslidende, som lagret pasientinformasjon om nordmenn med psykiske lidelser. Årsaken var at mange romanifamilier nesten pr. definisjon ble definert som syke. Først i 1989 slo Datatilsynet fast at registreringen var tvilsom, registeret ble stengt og oversendt til Riksarkivet.
Kultur i fare.
— Da jeg vokste opp, viste jeg knapt at det var noe som het videregående skole. Det er ingen tvil om at vår kultur står i fare for å forsvinne. Jeg tror knapt det tusen personer igjen i Norge som kan til språket, sier Vigardt. Han har tatt fagbrev med toppresultater, og er han vakt i Regjeringskvartalet. Nå er han også nyvalgt nestleder i Landsorganisasjonen for romanifolket. –I forrige uke var jeg i Riksarkivet, hvor det fortsatt ligger materiale som vi trodde var ødelagt, og som kan kaste lys over historien, sier Vigardt.