Norge

Klarer ikke finne årsaken til brannen i Gudvangatunnelen

Ulykkestraileren i Gudvangatunnelen var så utbrent at Kripos ikke klarer å finne den endelige årsaken til tunnelbrannen august i fjor.

  • Rune Christophersen

Det mest sannsynlige er imidlertid at brannen oppstod på grunn av tekniske mangler ved kjøretøyet, opplyser politiadvokat Jørn Lasse Refsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Han mottok rapporten fra Kripos i romjulen.

65 til sykehus

— Vraket var så utbrent at det ikke har vært mulig å gi noen sikker konklusjon om brannårsaken. Rapporten peker imidlertid på noen mulige årsaker, som knytter seg til den tekniske tilstanden til kjøretøyet, sier Refsnes til Bergens Tidende.

65 personer ble brakt til sykehus etter brannen 5. august i fjor. Tunnelen ble stengt i flere uker etterpå mens reparasjonsarbeidet pågikk.

Politiet har tidligere avhørt vitner som har sett at det kom røyk fra bilen mens den kjørte fra Voss mot Vinje. Sjåføren skal ha fylt på med kjølevæske på Gudvangen, før han kjørte inn i tunnelen.

—  Sjåførenhar erkjent at han har hatt problemer med bilen, at dette førte til at bilen ble overopphetet, og at det med­førte stor fare for liv og helse, har Aurland-lensmann Per Tomas Klingenberg sagt til BT tidligere.

Sjåføren siktet

Den polske sjåføren er siktet for brudd på vegtrafikklovens bestemmelse om at kjøretøyet skal være i forsvarlig stand. Han har fått inndratt kjøretillatelsen i Norge.

Mannen har tidligere forklart at motoren eksploderte inne i tunnelen.

— Han har ikke erkjent noen form for straffeansvar, sier Refsnes.

Han skal nå vurdere om det er grunnlag for å ta ut tiltale mot sjåføren.

— Vi skal vurdere både rapporten fra Kripos og de andre opplysningene i saken før det blir tatt en avgjørelse, sier Refsnes.

Les også

  1. Færre feil på utenlandske vogntog enn norske

  2. Veikart for tunnelsikring

  3. Forsikringen dekker ikke skader etter tunnelbrann