Norge

KrF vegrer seg for å hente asylbarn hjem

KrF mener det haster å få en forskrift for de lengeværende asylbarna på plass, men sier det ikke er til barnas beste å hente dem som allerede er blitt sendt ut.

Shaimaa (10) klamret seg til Ipaden sin da norsk politi fulgte henne ut av hjemmet hennes i Lillesand i november. Nå skal huset hennes i Jemen være bombet. Håvard BJelland

 • Ntb

I november i fjor ble elleve år gamle Shaimaa Yusuf, to søsken og deres mor sendt tilbake til Jemen. Shaimaa hadde bodd sju år i Norge da familien ble uttransportert. Tirsdag ble familiens hus bombet og Shaimaa og familien måtte flykte ut av hovedstaden Sana.

Les også:

Les også

I november ble Shamaa (10) sendt tilbake til Jemen etter syv år i Norge. Nå får ingen tak i henne i det borgerkrigsrammede landet.

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sier til VGat de var bekymret for returer til nettopp land som Jemen og Afghanistan.

— Nå håper jeg regjeringen og støttepartiene i løpet av påsken kan bli enige om de kriteriene som må på plass for at det kan bli gjort en gjennomgang av sakene til de lengeværende asylbarna. De må få en vurdering som er i tråd med hva som er barnets beste og hva som er den reelle situasjonen i de landene de er returnert til, sier hun.

Krf vegrer seg

— At situasjonen er som den er, viser at det haster å få en forskrift på plass. Men vi tror ikke det er et barns beste å hentes hjem igjen med den risiko at de blir sendt tilbake nok en gang. Men jeg skulle ønske vi fikk den nye avtalen opp og gå på dagen, sier stortingsrepresentant Geir Toskedal til Bergens Tidende.

Toskedal mener dermed at til tross for den vanskelige situasjonen i Jemen, så vil han ikke at barn som elleveåringen Shaimaa bør hentes tilbake til Norge med en gang, selv om livet hennes står i fare.

I november i fjor ble Shaimaa, hennes to søsken og deres mor sendt tilbake til Jemen. Shaimaa hadde bodd sju år i Norge da familien ble uttransportert. Tirsdag ble familiens hus bombet og Shaimaa og familien måtte flykte ut av hovedstaden Sana.

Les også:

Les også

I fjor ble Shaima (11) sendt til Jemen etter syv år i Norge. Nå er huset hennes bombet.

Toskedal mener imidlertid at asylbarna som ble sendt ut i fjor høst, skulle fått behandlet saken på nytt.

— De skulle fått sakene behandlet på nytt. Det er ikke noen garanti for at de hadde fått bli, men dette handler om rettssikkerhet for barn og ungdom, sier Toskedal.

Han understreker overfor avisen at Norge har rom for å være mer raus og sørge for en mer human saksbehandling, og sier at dette også var partiets intensjon i samarbeidsavtalen med regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og Venstre.

Haster

Konflikten om asylbarna har skapt stor splid mellom regjeringspartiene og de to samarbeidspartiene Venstre og KrF. De sistnevnte krever at lengeværende asylbarn som ble sendt ut i fjor høst, skal få sakene sine behandlet på nytt.

— Venstres krav om ny behandling av utsendingen av lengeværende asylbarn etter 1. juli ligger fast. Vi avventer regjeringens svar. Nå haster det med en avgjørelse, sier innvandringspolitisk talsmann i Venstre, André Skjelstadtil VG.

SVs Karin Andersen sier det er på høy tid at de lengeværende barna som har blitt sendt ut av landet, får behandlet sakene en gang til.

— Det kan ikke bare være mulla Krekar man skal være nøye på at det ikke farer ille med ved en retur. Man må i alle fall forsikre seg når det gjelder disse barnefamiliene, sier Andersen.

Press

Flere fylkeslag i Venstre kan presse fram et landsmøtevedtak om at utsendte asylbarn må hentes hjem. I et forslag til landsmøteuttalelse heter det at justisminister Anders Anundsen (Frp) har brutt avtalen med Venstre og KrF,skrev Vårt Land tirsdag.

— Barnas skjebne er viktigere enn statsrådens. Venstre krever derfor at regjeringen henter barna hjem, lyder forslaget som fylkeslagene i Sør-Trøndelag, Hordaland, Oppland, Agder og Nordland står bak.

— Uttalelsen innebærer selvsagt at barna må få en ny vurdering, og hentes hjem dersom de har krav på opphold i henhold til den nye forskriften, sa Trond Åm, fylkesleder i Sør-Trøndelag.

Forslaget kan bli trukket dersom KrF og Venstre kommer fram til en løsning med regjeringen før Venstres landsmøte helgen etter påske.

KrF-leder Knut Arild Hareide har fremmet det som er blitt oppfattet som et ultimatum om at utsendte asylbarn må hentes hjem, men partiet har ikke noe vedtak om dette.

28 barn

Selv om både KrF og Venstre ønsker ny behandling av sakene til de lengeværende barna som ble sendt ut i fjor høst, mener NOAS at partiene er for strenge når de krever at asylbarn må ha bodd fire og et halvt år i Norge for å få behandlet sakene på nytt.

Les også:

Les også

Fulgte ikke faglige råd -fortsatteå sende ut barnefamilier

Dersom KrF og Venstre får gjennomslag for sine krav i forhandlingene med regjeringen, vil bare 28 utsendte asylbarn og deres familier få sakene behandlet på nytt. Tall som avisen hadde hentet inn fra Politiets utlendingsenhet (PU), viser at 60 barn og deres familier kunne ha fått sine saker vurdert på nytt dersom KrF og Venstre satte grensen ved fire års botid i stedet for fire og et halvt år.

 1. Les også

  KrF og V refses for å «gi opp» asylbarn

 2. Les også

  Venstre-leder om Solberg i asylbarnsaken: Jeg ble sjokkert

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Frp i brille-strid med Abid Raja

 2. NORGE

  Halvparten av asylbarn med midlertidig opphold har forsvunnet

 3. NORGE

  Politiets utlendingsenhet stoppet utsendelse av kirkeasyl-familie – vil ikke si hvorfor

 4. VERDEN

  Norge henter syk gutt hjem fra Syria. Moren får bli med.

 5. KRONIKK

  Asylbarndebatten er blitt historien om et «kanskje»

 6. NORGE

  Abbasi-søsknene gjenforent med moren