Norge

Oddvar Stenstrøm: - Skavlan bør legge seg flat

 • Tonje Egedius

Den tidligere TV2-profilen Oddvar Stenstrøm reagerer sterkt på fredagens Skavlan. Bendiksby, Terje

 • Fredrik Skavlan hoverte over svarene til Jimmie Åkessson, synes tidligere programleder Oddvar Stenstrøm. Han mener Skavlan oppførte seg ufint og respektløst.

Klagestormen mot Fredrik Skavlansintervju med den sykmeldte lederen i Sverigedemokratene, Jimmie Åkesson, fortsetter. Nå reagerer også Oddvar Stenstrøm, som har mange års erfaring som nyhetsanker og programleder i TV2, blant annet for Holmgang .

Han synes Skavlan oppførte seg ufint.

— Ikke fordi han stilte kritiske spørsmål. Men måten han gjorde det på, var ufin. Programlederen gikk over streken, og viste med hele seg, både gjennom kroppsspråket og reaksjonene sine, at han syntes Åkessons svar var dumme, sier Stenstrøm, som også er kritisk til regien på programmet.

— Mens Jimmie Åkesson snakket, ble Skavlans reaksjoner på det han sa klippet inn. Dermed kunne seerne se programlederen smile overbærende, og nærmest håne og hovere over intervjuobjektets uttalelser, opplevde Stenstrøm, som i dag er pensjonist.

- Hvorfor reagerer du så sterkt på det?

— Mitt utgangspunkt har vært at man skal behandle de som stiller i studio med respekt. Det synes jeg ikke Skavlan gjorde. Alle vet hvem som er kongen i et talkshow eller et debattprogram, og at programlederen eier studioet. Hvis du vil, er det ikke noe problem å «drepe» eller overkjøre gjestene.

Dårlig behandlig av en som har vært syk

Oddvar Stenstrøm var ikke kjent for å være en programleder som la fingrene mellom.

- Har ikke du også vært ufin noen ganger?

— Jo. Men den kritikken jeg har fått, har stort sett vært politisk basert, og kommet både fra høyre- og venstresiden. Jeg har alltid tenkt at de som kommer til meg skal ha lyst til å komme tilbake. Også de som er blitt utsatt for en verbal fight.

Mange politikere ønsker å bryne seg på en utfordrende programleder, mener Stenstrøm.

— Men det må gjøres med respekt. Jeg skulle likt å vite hvilke andre politikere Skavlan ville behandlet på samme måte.

Oddvar Stenstrøm synes det er ytterligere uheldig at Fredrik Skavlan var så krass mot et intervjuobjekt som har vært sykmeldt på grunn av psykiske problemer.

— Slik behandler du ikke psykisk syke mennesker. Jeg er imponert over at Jimmie Åkesson ikke hisset seg opp, sier Stenstrøm, som mener Fredrik Skavlan bør se gjennom fredagens program på nytt.

— Han bør se det, og så bør han legge seg flat. De kommentarene som har kommet fra NRK i helgen har vært tøvete.

- Det verste jeg har sett

Professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund, var en av de første som reagerte kraftig på twitter da intervjuet var i gang.

«Jeg har ikke sympati for Sverigedemokratene, men reagerer på #skavlans behandling av en person som stiller i studio med sykmelding. Fy!», skrev han.

Søndag formiddag fulgte han opp med en tweet der han skrev at kroppsspråket til Skavlan nesten var det verste.

— I mine øyne utstrålte han regelrett en neagtiv forakt for intervjuobjektet, sier Ulvund til ap.no. Professoren understreker at han uttaler seg som privatperson, ikke i kraft av sin stilling ved Universitetet i Oslo.

- Vi så hvor ille han hadde det

Ulvund mener det blir feil når programlederen lar det skinne så klart gjennom hva han mener om sitt intervjuobjekt.

— Du trenger ikke utstråle det du mener, du må behandle folk med respekt uansett. Men Skavlan dro på. Han ga seg aldri. Vi så jo hvor ille Åkesson hadde det. Jeg ventet bare på at han skulle bryte sammen.

- Men Åkesson er en maktperson med kontroversielle standpunkter. Han må tåle motstand?

— Absolutt. Og kanskje burde han ikke stilt til intervju. Men Skavlan fikk besøk av en person som sa klart i fra at han var sykmeldt. Som nettopp var tatt av antidepressiva og ikke vet når han er i stand til å starte å jobbe. Det må du ta hensyn til, sier Ulvund, som betegner intervjuet som "det verste han har sett."

— Jeg har aldri sett en person som er blitt satt til veggs så ille som dette, sier han, og spør seg hvorfor de andre gjestene i programmet ble sendt ut før intervjuet med Åkesson.

— Jeg lurer veldig på hvordan de ville reagert. Om noen av dem ville grepet inn, sier Ulvund, som er glad for at Kringkastingsrådet nå får saken på sitt bord.

— Dette må noen ta tak i.

Kringkastingsrådet har mottatt over 1100 klager siste døgn.

— Det renner inn hele tiden. Jeg har aldri vært med på så mange klager i mine seks år i Kringkastingsrådet. Jeg tror ikke det har vært så mange noen gang, sier rådssekretær Erik Berg-Hansen til VG.

Til Aftenposten utdyper han:

— Det er kampanjepreget, men alle har skrevet ut fra eget hjerte, og med et voldsomt engasjement.

Simonsen støtter Skavlan

Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, er svært overrasket over den massive kritikken mot Fredrik Skavlan. Hun tror noe av den skyldes at folk vil kose seg i sofaen og ikke ønsker skarpe og konfronterende intervjuer.

— Men noe av suksesessen til Skavlan er at han innimellom har tøffe og kritiske intervjuer, sier Simonsen, som mener spørsmålene til Åkesson var både relevante og saklige.

— Så kan man jo snakke om form. Men hvis ikke Åkesson som leder Sveriges tredje største parti tåler såpass, må han jo revurdere sin stilling, sier Simonsen, som ikke kan se at Skavlan hverken var spesielt agressiv eller fiendtlig.

- Men Åkesson var jo sykmeldt?

— Ja. Men han kan ikke stille i et intervju og skjule deg bak at han egentlig er sykmeldt. Han har sagt kraftige ting selv, og skal ikke behandles som et persilleblad. Han burde visst at han kunne bli utsatt for skarpe, kritiske spørsmål.

Simonsen er langt mer bekymret for tendensen til at kontroversielle personer dukker opp i underholdningsprogrammer til koseintervjuer, der de får snakke om hvor vondt og vanskelig de har hatt det.

— Det Skavlan gjorde var det eneste riktige. Hadde han ikke gjort det, hadde han ikke gjort jobben sin.

 1. Les også

  Klagerekord etter omstridt Skavlan-intervju

 2. Les også

  Åkesson-intervju utløste «Boikott Skavlan»-gruppe

 3. Les også

  #Anbefalt: Kritiserer Skavlan-kritikerne

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Åkesson returnerer til Skavlan etter klagestorm

 2. KULTUR

  Anmeldelse av Skavlan på TV 2: Gammel moro om igjen

 3. NORGE

  Sverigedemokraternas leder på Skavlan: Det pågår en kulturkrig i Sverige

 4. KULTUR

  600 klager mot SVT-program. 100 av dem kom før programmet ble sendt.

 5. KULTUR

  Ørjasæter trekker seg fra Kringkastingsrådet

 6. KULTUR

  NRK har fått over 1000 klager på ett døgn: – Latterlig at kristne kors blir nektet, men at hijab skal tillates