Norge

Første homofile par viet - i samme sekund som loven trådte i kraft

Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs har vært samboere i 36 år. Ved midnatt natt til onsdag kunne de endelig gifte seg i Eidskog kirke.

Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs gifter seg som det første homofile paret i en norsk kirke. Vigselen fant sted i Eidskog kirke ved midnatt 1. februar 2017. Sokneprest Bettina Eckbo viet paret.
  • NTB

Kirkemøtet vedtok mandag den nye liturgien som åpner for at homofile og lesbiske kan gifte seg i kirken på lik linje med andre par.

Første par ut var Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs, som ved midnatt natt til onsdag kunne stille seg opp foran alteret i Eidskog kirke og avlegge ekteskapsløftet foran sogneprest Bettina Eckbo, som ledet den historiske midnattsvielsen.

– Dette er kjempegøy og veldig hyggelig å få være med på, sier Eckbo til NTB.

  • Etter lang kamp vedtar Kirkemøtet i dag nytt vielsesritual. Den skal også kunne brukes når homofile gifter seg.

Har vært samboere i 36 år

Det nyslåtte ekteparet har vært samboere i 36 år – lenger enn presten selv har levd.

– Det representerer jo allerede de verdiene som ekteskapet står for, trofasthet og det å være en støtte for hverandre i gode og onde dager, sier Eckbo.

Ekteskapsinngåelsen markerer nok en milepæl i de homofile og lesbiskes historie, fremholder hun.

– På mange måter har jo disse to levd gjennom mye av de homofiles nyere historie. Da de ble sammen i 1981, må det ha vært ganske uvirkelig for dem å tenke at de en dag skulle få gifte seg – i kirken, sier hun.

Ingen tid å miste

Det vordende paret har tidligere uttalt at de har ventet så lenge på å gifte seg, de ikke har et sekund å miste. Derfor skjedde vielsen klokken 00.00 onsdag, nøyaktig da loven trådte i kraft.

Også bandet Valkyrien Allstars, solist Rigmor Galtung og organist Sigrid Bråthen deltok under vielsen.

Vielsen skjedde klokken 00.00 onsdag, nøyaktig da loven trådte i kraft.
Sokneprest Bettina Eckbo viet paret.

Les mer om

  1. Kirkemøtet
  2. Ekteskap
  3. Homofili