Mottakere av politihasjen kan slippe straff

Politiet lot 50 kilo hasj forsvinne ut på Oslos gater for å fange større fisk de hadde i kikkerten. Men de som tok i mot narkotikaen kan slippe tiltale og dom om politiets metodebruk blir kjent ulovlig.

Oslopolitiet beskyldes for lovbrudd etter at politiagenter i fjor sommer brukte provokasjon i etterforskningen av NOKAS-raneren Metkel Betew. Leder Einar Aas ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt sier metoden var berettiget.

– Regelverket er helt klart; ingen skal forledes av politiet til å begå en straffbar handling som ellers ikke ville ha blitt begått, sier førstestatsadvokat Jørn S. Maurud.

Danske politiagenter

1. juli i fjor kom de to danske politiagentene som avtalt med 50 kilo hasj til Radisson-hotellet på Alna i Oslo.

Stoffet hadde politiet kjøpt i Nederland. Nå lå det pakket i fire bagger som så ble overlevert til de norske mottakerne.

Agentene fikk 229.000 kroner for jobben, mens politiet selv har anslått verdien av narkotikaen som forsvant ut på gata til fem millioner kroner.

– Kom ikke i posisjon

Det var VG som i helgen avslørte den oppsiktsvekkende historien, som straks utløste hektisk møtevirksomhet i Oslo-politiet, Statsadvokaten og Spesialenheten.

– Politiets intensjon var hele tiden å ta tilbake partiet helt eller delvis, men dessverre kom vi ikke i posisjon for å gjøre dette. Et sentralt element i vurderingen var forholdsmessighet i det vi foretok oss. Dette var en langvarig etterforskning som pågår fortsatt, og hvor vi har veldig alvorlige siktelser som tunge narkotikaforbrytelser, draps- og ransforbund, sier Einar Aas, leder av seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

– Brøt ikke retningslinjene

Politiadvokat Line Presthus var den som hadde kontakten med Oslo statsadvokatembeter, som klarerte bruk av provokasjon.

– Det finnes spesielle retningslinjer for slik metodebruk. Vi mener selv at vi har fulgt disse, men nå blir det opp til statsadvokaten og domstolene å ha stilling til dette, sier politiadvokat Presthus.

Lørdag kunne Aftenposten meldte at Spesialenheten åpnet etterforskning av Oslo-politiets metodebruk.

Metkel Betew slapp ut fra soning av en forvaringsdom på 16 år da minstetiden på ti år var ferdig høsten 2014. Det skjedde mot statsadvokatenes vilje.

Betew var målet

Det var Nokas-raneren Metkel Betew (36) som var det egentlige målet for Oslo-politiets etterforskning.

Han slapp ut fra soning av en forvaringsdom på 16 år da minstetiden på ti år var ferdig høsten 2014, mot statsadvokatenes vilje.

Ett av vilkårene for prøveløslatelsen var at han ikke skulle ta kontakt med sitt gamle miljø, noe Oslo-politiet fikk sterke indikasjoner på at han brøt ettertrykkelig.

Tatt i juli

21. juli blir Bandidos-toppen Lars Harnes (47) pågrepet utenfor boligen til Mohammed Imran Saber. Han er bedre kjent som det kriminelle Norges svar på «onkel Skrue», og antatt bestyrer av David Toskas hemmelige pengebinge.

Harnes var bevæpnet, og politiet har siktet ham for drapsforbund.

Politiet mener at Betew ba om at Saber måtte «tas».

Fella klapper igjen

Etter å ha etterforsket miljøet rundt Metkel Betew i over ett år, slår politiet til 17. august i fjor og pågriper to kvinner og 11 menn i et koordinert aksjon.

Blant de pågrepne er også et brødrepar som i likhet med Betew kommer fra Eritrea, og som sto klare til å ta imot hasjpartiet på 50 kilo.

Disse er fortsatt siktet i saken, men forlengst løslatt.

– Nå er det bare Harnes og Betew som sitter varetektsfengslet, sier politiadvokat Presthus, som tar sikte på å oversende saken til statsadvokatene for påtalemessig avgjørelse på sensommeren.

50 kilo hasj glapp

Alle parter er enige om at det er uheldig at hasjpartiet havnet på gata i Oslo.

  • Vi etterforsket et stort persongalleri samtidig, og for ikke å blåse politiets etterforskning skjedde altså dette, sier Einar Aas.

Om det er politiet som har fremprovosert en kriminell handling som ellers ikke ville ha skjedd, er regelverket slik at ingen kan tiltales for dette.

Men om de siktede i tilfelle slipper tiltale for akkurat dette forholdet, mener politiet at de har langt alvorligere forhold de likevel må svare for.

-Politimesteren orientert

I denne aktuelle saken forsøkte politiet å avdekke den antatte narkotikaligaens mottakerapparat i Norge.

– Det var løpende kontakt med statsadvokaten. Oså politimesteren ble orientert under veis, sier Aas.

Alarmen gikk fredag

Rett før helgen ble førstestatsadvokat Jørn S. Maurud varslet av Oslo politidistrikt om at VG ville skrive om saken.

Det var en av hans statsadvokater som for snart ett år siden ga «grønt lys» for å bruke provokasjon som arbeidsmetodene i denne saken.

– Jeg har snakket med vedkommende statsadvokat i dag. Nå blir det opp til Spesialenheten å undersøke nærmere om forutsetningene i den klareringen som ble gitt er etterfulgt av politiet, sier Maurud.

– Er det naturlig at Spesialenheten også etterforsker Oslo statsadvokatembeter og dennes befatning med saken?

– Ja. Oslo politidistrikt hadde klarert dette på riktig nivå, altså hos en statsadvokat. Dette skjer som regel ved at den politiadvokaten som har saken kontakter oss, og at det så er flere kontakter underveis. Siden Spesialenheten nå etterforsker denne saken, føler jeg at det ikke er riktig av meg å si noe mer om hva som konkret skjedde i denne saken.

– Så om politiet har fremprovosert smuglingen kan altså mottakerapparatet som sto klart slippe en tiltale?

– Jeg kan selvsagt ikke forskuttere noen slik avgjørelse, men det er statsadvokatene som til slutt må vurdere om forutsetningene for å ta
ut en eventuell tiltale er til stede, sier Maurud.

– Må fjernes fra saken

VG skriver at forsvarerne til flere av de narkosiktede mennene vil at Oslo-politiet blir fjernet fra etterforskningen.

– Oslo-politiet kan ikke ha etterforskningsansvaret dersom de selv skal etterforskes, sier advokat Vidar Lind Iversen til avisen.
– Slik saken nå står, kan det tenkes at seksjon for organisert kriminalitet har en spesiell interesse av resultatet av etterforskningen. Vi kan selvsagt ikke si at dette faktisk er tilfelle, men det er nok å tenke tanken for at man bør vurdere habiliteten, sier Lind Iversen, som forsvarer en av to norsk-eritreiske brødre som er siktet i saken sammen med den tidligere Nokas-dømte Metkel Betew.
Les også:

Betew hadde forbudt kontakt med kriminelle

Politiet tok inn 50 kilo hasj - ble solgt i Oslo