Norge

Undersøker om hjerteposebetennelse kan knyttes til Pfizer og Moderna-vaksinene

Syv tilfeller av hjerteposebetennelse kan ha sammenheng med vaksinering.

Legemiddelverket har varslet det europeiske legemiddeltilsynet (EMA).
  • Kjersti Nipen
    Journalist
  • NTB

Syv tilfeller av akutt perikarditt (hjerteposebetennelse) er meldt inn til Legemiddelverket som mistenkt bivirkning etter Pfizer og Moderna-vaksine.

Seks av tilfellene oppsto mellom en og tre uker etter Pfizer/Biontech-vaksinen og det siste mellom en og tre uker etter Moderna-vaksinen, skriver Bergens Tidende.

– Foreløpig kan vi ikke si at disse tilfellene er knyttet til vaksinen, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til Aftenposten.

Men dette skal nå undersøkes nærmere. Legemiddelverket ber leger være oppmerksomme på tilfeller av akutt perikarditt, eller hjerteposebetennelse, blant personer som nylig er vaksinert.

– De må være oppmerksomme på denne tilstanden og stille diagnosen, og rapportere alle tilfeller videre, sier Madsen.

Legemiddelverket har også reist tilstanden som et såkalt signal overfor det europeiske legemiddelbyrået (EMA).

– Hvor utbredt er dette til vanlig?

– Akutt perikarditt er en sjelden tilstand, men som forekommer regelmessig uten noen tilknytning til vaksinen, opplyser Madsen.

Pasientene var mellom 28 og 87 år. Seks av dem var menn, en var kvinne. De ble innlagt på sykehus grunnet tung pust, brystsmerter og smerter i skuldrene.

Betennelsen er smertefull, men ofte enkel å behandle og prognosen er god, ifølge helsenorge.no.

– Ikke grunn til bekymring

– Bør nyvaksinerte nå være bekymret?

– Nei, her snakker vi om veldig sjeldne tilfeller. Det er satt godt over 1 million doser av Pfizer-vaksinen, og det er rapportert om syv tilfeller av hjerteposebetennelse.

Det er heller ikke avklart om tilfellene av perikarditt overhodet kan knyttes til vaksinen, understreker Legemiddelverket på sine nettsider.

– Det er ikke noen grunn til bekymring, ikke i det hele tatt. Men det er selvfølgelig viktig at leger er oppmerksom på dette og melder eventuelle tilfeller, sier Steinar Madsen.

Legemiddelverket har så langt mottatt 11.909 meldinger om mistenkte bivirkninger etter koronavaksine. I underkant av 8000 meldinger er behandlet, og 850 av dem er klassifisert som alvorlige.

Ifølge Legemiddelverket gir ikke meldingene grunnlag for å endre gjeldende råd om vaksinering.

Les også

  1. «Litt nervøs». «Opprømt». «Den beste dagen i mitt liv». «Som en gjenfødelse». Slik føles det når verden åpner opp igjen.

Les mer om

  1. Koronaviruset