Norge

- Etterforsker årene før Alvdal-tiltalen

ELVERUM (Aftenposten.no): Overgrepene kan ha starter seks-syv år tidligere.

 • Per Annar Holm

Samtidig som den omfattende overgrepssaken i Nord-Østerdalen går for retten har en Oslo-kvinne (24) anmeldt sin tidligere stefar(47) for seksuelle overgrep i Alvdal i årene 1998-2003.

Hun er datter av kvinnen (46) som er tiltalt for å ha voldtatt sine to yngste barn, som dermed er 24-åringens halvsøsken, og barn av 47-åringen.

Den nye etterforskningen mot 47-åringen vil ikke få noen innvirkning på straffesaken som nå går i Tinghuset på Elverum:

— Mannen har status som mistenkt. Det har blitt opprettet en straffesak mot ham på bakgrunn av anmeldelsen, sier politiadvokat Sondre Halvorsen ved Hedmark politidistrikt.

- Har voldsalarm

Anne Kristine Bohinen er den 24-år gamle kvinnens bistandsadvokat, og sier at klienten hennes er sterkt preget av det hun skal ha gjennomlevd:

— Hun har voldsalarm både overfor den tidligere stefaren og en eldre bror. Hun vil komme som vitne i saken som nå går for Nordre Østerdal tingrett, sier Bohinen.

Også 47-åringen, som nå er politianmeldt for overgrep, skal møte i retten som vitne.

- Kritisk til barnevernets håndtering

For ti-tolv år siden kom det flere bekymringsmeldinger til barnevernet i Alvdal, men disse ble henlagt etter ett hjemmebesøk:

— Hadde barnevernet på Alvdal gjort jobben sin i 1999-2000 ville vi trolig ikke hatt denne overgrepssaken, som behandler forhold begått i årene 2003-2007. Min klient kom inn i en familie hvor det allerede hadde foregått seksuelle overgrep i en årrekke, sier advokat Sverre Næss til Aftenposten.no.

Næss forsvarer den pedofile 64-åringen som er pekt ut som hovedmann i overgrepssaken, og er advokaten som i august i fjor politianmeldte barnevernstjenesten i Alvdal for tjenesteforsømmelse.

— Det er vondt å tenke på at uskyldige barn ble utsatt for overgrep i så mange år når det offentlige alt var varslet, sier Næss.

Anmeldelsen førte i forrige uke til en usedvanlig kritisk rapport hvor Fylkesmannen i Hedmark slaktet barnevernets arbeid.

Den hovedtiltalte flyttet inn hos hans ekskone på Alvdal høsten 2003 kort tid etter at forgjengeren hadde flyttet ut.

Forklaringene fortsetter i dag

Onsdag formiddag fortsatte 64-åringen sin forklaring i Nord-Østerdal tingrett.

Da han ble konfrontert med flere titalls grove overgrepsbilder som viste ekssamboeren hans i seksuelle situasjoner med sine barn, eller særs intime bilder av stedateren, svarte han hele tiden at bildene bare var tatt for at han skulle kunne dokumentere dagliglivet i hjemmet og stedatterens pubertet.

- Forbannet dommer

Da han satt og bladde i mappen med tildels svært groveovergrepsbildr, brast han plutselig ut i latter:

— Nei, vet du hva ... Dette er et forferdelig bilde. Jeg synes ikke du kan sitte der å le! Spar oss for slike reaksjoner, instruerte dommer Tom L. Urdahl.

I 1999 ble mannen dømt for misbruk av to barn i nabokommunen Tynset.

De sakkyndige har konkludert med at han er pedofil, og aktor har varslet en påstand om 14 års forvaring.

- Ikke erstatning

64-åringen erkjente at det var han som hadde tatt store mengder av de barnepornografiske bildene, og vedgikk at det nok var straffbart å ta slike bilder.

Likevel svarte han et klart nei på spørsmålene fra de tre bistandsadvokatene om han var villig til å betale oppreisning eller erstatning til de fire barna han er tiltalt for å ha misbrukt seksuelt.

Helt til slutt spurte psykiater Terje Tørrissen om 64-åringen følte at han selv trengte hjelp eller har noe oppfølgingsbehov:

— Nei, jeg føler ikke det, sa tiltalte.

flashObject.write("http://media.aftenposten.no/archive/01412/alvdal_1412072a.swf", { width:"470px", height:"352px", version:"9.0.28", params: {wmode:"opaque", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#FFFFFF"}, flashvars: {}, alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"denneKanDuBytefefeteNavnPaa"});

 1. Les også

  Filmet selv overgrepene

 2. Les også

  Tre erkjenner delvis skyld

 3. Les også

  Tidligere forsvarer i Alvdal-saken etterforskes

Alvdal-saken fortsatte i dag med den hovedtiltale 64-åringens forklaring (bildet). Parallelt med dette har den 24 år gamle datteren til hans tidligere samboer anmeldt en annen, tidligere stefar (47) for overgrep. FOTO: PER A. HOLM PER ANNAR HOLM

Relevante artikler

 1. NORGE

  50 år gammel mann dømt for overgrep mot 106 barn

 2. NORGE

  Tiltaler mann i 30-årene for overgrep mot niesen (3) og flere venninner

 3. NORGE

  Tidligere kjemisk kastrert overgrepsmann siktet for voldtekt av gutt

 4. NORGE

  Slik førte én jentes anmeldelse til at landets største overgrepssak ble rullet opp

 5. NORGE

  Dømt for overgrep i elleve år mot datter: – En dag kommer politiet

 6. NORGE

  Politiet mener at 26-åring har begått overgrep mot 460 gutter