Norge

Nokas-dømte Betew hadde forbudt kontakt med kriminelle

Nokas-dømte Metkel Betew ble løslatt på prøve, men brøt de strenge vilkårene. Nå er han siktet for nye alvorlige forbrytelser og risikerer å bli satt inn på nytt.

Statsadvokat Tormod Haugnes mener at samfunnet må beskyttes mot Nokas-dømte Metkel Betew, og at han derfor må settes inn for å sone resten av forvaringsdommen på 16 års fengsel.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Statsadvokat Tormod Haugnes mener samfunnet må beskyttes mot Metkel Betew, og at han derfor må settes inn til fortsatt soning av forvaringsdommen på 16 år. Betew skal ha hatt forbudt kontakt med 40 kriminelle.

Ett av vilkårene for prøveløslatelse var at Betew ikke skulle ha noen kontakt med kriminelle.

Har brutt flere vilkår

– Betew har brutt flere vilkår. Han har hatt gjentatte møter og annen
kontakt med minst 40 personer som er enten tidligere straffet for
kriminalitet eller knyttes til kriminelle miljøer, sa statsadvoakten i sitt innledningsforedrag.

– Hva sier du til dette, spurte tingrettsdommer Vigdis Berg.

– Ikke grunn til å sette meg inn igjen

– Jeg erkjenner kontakt med tidligere straffedømte. Men jeg mener det ikke er grunn nok til å sette meg inn igjen, svarte Betew, som har sitter i varetekt siden han i august i fjor ble pågrepet av Oslo-politiet.

Han er siktet for narkotikaforbrytelser og for å ha inngått såkalt drapsforbund sammen med den tidligere Bandidos-lederen Lars Harnes.

Statsadvokat Haugnes mente under de tidligere rettssakene om prøveløslatelse at det ikke var forsvarlig å prøveløslate Bethew og at det var nærliggende fare for ny, alvorlig kriminalitet. Statsadvokaten viste til Bethews omfattende kriminelle rulleblad, hans utstrakte kontakt med andre Nokas-dømte og hans manglende vilje til å samarbeide og forbedre seg under oppholdet i Ila fengsel.

Metkel Negassie Betew

Domstolene godtok prøveløslatelse

Likevel gikk både Asker og Bærum tingrett, Borgarting lagmannsrett og Høyesterett med på å prøveløslate Betew, på strenge betingelser og vilkår.

Under rettsforhandlingene i Asker og Bærum tingrett kom det frem at Betew i årvis hadde behandlet fengselsbetjentene på Ila som luft, han ønsket ikke å samarbeide og ville heller ikke la psykiater Randi Rosenqvist ha noen samtale med ham.

Heller ikke i retten ønsket han å gi noen opplysninger om hvor de mange millionene fra Nokas-ranet ble av, og han ville heller ikke fortelle hva han egentlig hadde studert mens han satt i Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Omfattende, kriminelt rulleblad

I retten i formiddag gikk statsadvokaten nøye gjennom Betews tidligere, omfattende kriminelle rulleblad. Han har ialt syv dommer fra tidligere. I tillegg til Nokas-dommen er Betew tidligere dømt for et grovt ran med utstrakt bruk av vold og drapstrusler under en pengetransport i Oslo.

Statsadvokaten gikk i formiddag grundig gjennom hva som skjedde under ranet av Nokas pengetellesentral i Stavanger i april 2004, hvor politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept.

Rettssaken vil pågå i fire dager. En rekke vitner fra politiet vil forklare seg om hvordan Betew oppførte seg etter at han ble prøveløslatt, og hvilke kriminelle han hadde kontakt med.

Les også

  1. Vil ha Nokas-raner tilbake på forvaringsdom

  2. Riksadvokaten vil beskytte samfunnet bedre