Store sprik i Faiza-tiltaltes forklaring

<div style="text-align:center;width:800px;height:530px"><script type="text/javascript"> flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2011/03/04-ashraf/steg-for-steg.swf", { width:"800px", height:"530px", version:"9.0.28", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {xmlFile:"http://media.aftenposten.no/mm/2011/03/04-ashraf/data2.xml", policyFileUrl:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"}); </script></div><br></br> Håvard Nyfløt snakket medtiltalt inn i drapssaken, før han endret forklaring igjen.

  • Nicolai Heyerdahl

26 år gamle Håvard Nyfløt har innrømmet at han tok livet av Faiza Ashraf 3. februar i fjor på Solli i Asker, men hevder drapet var et uhell.

Håvard Nyfløt.

Samme dag som bortføringen, ble den medtiltalte drosjesjåføren Shamrez Khan (29) pågrepet. Faiza oppga hans navn da hun varslet politiet fra bagasjerommet på bilen hun ble bortført i.

Les også

Kidnappede Faiza på nødtelefon: - Vær så snill og hjelp meg

I dag starter rettssaken etter det svært spesielle drapet i Asker. Opptak av nødsamtalen fra Faiza vil bli spilt av i retten, og er et sentralt bevis.

Les også

Kaller Faizas død &laquo;et tragisk uhell&raquo;

Mange avhør

En uke etter bortføringen 3. februar i fjor ble Nyfløt pågrepet og siktet. Etter hvert fortalte han etterforskerne at Khan hadde bedt ham kidnappe, vansire og drepe Faiza, og at han hadde påtatt seg oppdraget fordi han skyldte penger.

Men senere trakk han deler av forklaringen, og hevdet at oppdraget fra Khan kun gikk ut på å kidnappe Faiza – ikke drepe henne.

Totalt har han avgitt mer enn ti avhør siden han ble pågrepet. I retten vil han stå på den siste versjonen:

Frode Sulland. FOTO: SCANPIX

Han hadde fått i oppdrag å kidnappe kvinnen, men turen endte med at han ved et uhell kvalte henne da hun lå bak i bilen.— Han fastholder sin forklaring om at han aldri hadde noe oppdrag om å ta livet av Faiza Ashraf eller at han noen gang hadde planer om å gjøre det. Dette skjedde som et uhell etter at hun ble kidnappet, sier hans forsvarer Frode Sulland til Aftenposten.no.

Som betaling for oppdraget skal Nyfløt ha blitt tilbudt rundt 100.000 kroner.

Overlagt drap

Også 29 år gamle Khan har endret forklaring underveis:

John Christian Elden forsvarer Shamrez Khan. FOTO: SCANPIX

Først benektet han kjennskap til Nyfløt, før han etter hvert innrømmet planer om å kidnappe henne. Men også Khan benekter at drap på den norskpakistanske kvinnen var en del av planene. Begge de to er tiltalt for overlagt drap eller medvirkning til det under særdeles skjerpende omstendigheter. Aktoratet vil trolig bruke de sprikende forklaringene til å så tvil om deres troverdighet.

På aktors vitneliste står det en håndfull personer som skal ha blitt oppsøkt av Khan et par måneder før drapet på Faiza.

Drosjesjåføren skal ifølge vitneforklaringer ha tilbudt flere gateselgere og narkomane en stor kontantsum for å troppe opp på Faizas arbeidsplass og kaste syre i ansiktet hennes.

Khan skal ha vært svært opphengt i Faiza, men interessen var ikke gjensidig. Derfor er det politiets teori at 29-åringen forsøkte å få en tredjeperson til å vansire Faiza som straff for at hun ikke gjengjeldte hans følelser.

Tips ledet til kroppsbyggeren

Etter at Khan ble pågrepet samme dag som bortføringen, skal politiet ha fått et svært konkret tips om at han hadde hatt tett kontakt med en kraftig mann som jobbet på en bensinstasjon på Tveita i Oslo.

Dette tipset ledet etterforskerne til kroppsbyggeren Håvard Nyfløt, som var ansatt ved bensinstasjonen.

Etter flere lange avhør hvor Nyfløt nektet befatning med saken, tilsto han til slutt og førte politiet til et populært turområde i Asker, der han påviste hvor Faizas kropp ble gravd ned etter drapet.

Bevæpnede politifolk vil holde vakt utenfor rettssalen når saken starter i Asker og Bærum tingrett onsdag morgen. Det er satt av fire uker til drapssaken, der aktoratet alene vil føre rundt 35 vitner.

Aftenposten.no følger saken i retten hele uken.