- Marina avgjorde slaget om Narvik

Den vakre russiske ballerinaen skal ha spilt en av hovedrollene da tyskerne erobret Narvik i 1940.

- Marina Lie var Hitlers viktigste spion i Norge, sier forfatter Anne Lena Lie.

Historien om den vakre ballerinaen og angivelige spionen, som levde i Norge under navnet Marina Lie, ble omtalt i en rekke britiske medier torsdag, etter at sikkerhetsdokumenter fra den britiske etterretningen, MI5, ble frigitt. Her forteller to tyske agenter i britisk fangenskap om den russiske spionen og hennes oppdrag.

Sykesøster

Under siste fase av Narvik-kampene i 1940 skal hun under dekke av å være sykesøster fra Røde Kors ha klart å samle opplysninger fra det britiske hovedkvarteret i Tromsø om de alliertes angrepsplaner mot de utsatte tyske stillingene, slik at tyskerne ikke hadde konsentrert tropper på de steder hvor bombene og granatene falt.

Dermed ble det lettere for de tyske styrkene å slå tilbake, og det endte til slutt med at de allierte trakk seg ut av Narvik, skriver The Telegraph.

Foto gjengitt med tillatelse fra Forum-Aschehoug

— Marina var helt avgjørende for slaget om Narvik. Det var hennes innsats som var årsaken til at general Dietl, den tyske hærlederen, ikke trakk seg ut av Narvik, sier forfatter Anne Lene Lie.

I 2000 skrev hun boken «Hitlers spion i norske ballettsko» om den kvinnelige spionen.

- Skulle trekke seg ut

— Dietl sto klar med 80 jernbanevogner for å transportere tyske soldater bort. Tyskerne hadde planlagt å trekke seg ut av Narvik. Og hvis de hadde gjort det, hadde krigshistorien sett helt annerledes ut. Narvik var proppen for tyskerne i forhold til å få totalt herredømme over Norge. Tyskerne sto fast her, og de hadde gitt opp.

- Da kommer Marina i tolvte time inn i Dietls hovedkvarter med detaljert informasjon om hvor de allierte hadde tenkt å gjøre siste fremstøt for å jage tyskerne ut. Og når man vet hvor fienden ligger, kan man velge overrumplingstaktikken, fortsetter Lie.

— General Dietl sa selv at "hadde det ikke vært for Marina, sa hadde jeg ikke stått her".

Tilbaketrekkingen og de allierte nederlagene førte til var et kraftig slag for Neville Chamberlain, og førte senere til at han ble erstattet av Winston Churchill som statsminister i Storbritannia, skriver The Guardian .

- Marina avgjorde slaget om Narvik, og var trolig også avgjørende for slaget om Norge. Så viktig var hun at Hitler skulle tildele henne Jernkorset for hennes innsats. Men fordi hun ikke var tysk statsborger fikk hun det ikke, sier Anne Lena Lie.

Saken fortsetter under bildet.

En blond ballerina skal ha vært sentral under tyskernes angrep i Narvik 1. juni 1940. FOTO: Scanpix

Forsvant til Spania

Marina Lie var opprinnelig fra Russland, og hvor hun ble født med pikenavnet Marina Aleksejvna Hubonia i 1902. Hun fikk inngangsbilletten til Norge da hun i 1935 giftet seg med en norsk ingeniør. Her etablerte hun seg som ballettdanserinne i kunstermiljøet i Oslo, og fikk etter hvert kontakter både i kongehuset og regjeringen.

Den russiske ballerinaen som beskrives som ”høy, blond, med en flott figur og gode manerer”, og snakket en rekke språk.

— Hun var superdyktig, kanskje Europas dyktigste spion. Hun klarte å kamuflere seg og sin virksomhet hele veien, sier forfatteren.

- I løpet av sin spionkarriere var hun dobbelt agent for både Sovjetunionen og Tyskland. Men ingen klarte å kartlegge henne, hun forsvant hver gang hun visste at noen var på hugget, fortsetter Anne Lena Lie.

Aftenposten skrev i 2000 om den russisk-fødte Marina Lie, alias Marina Alexsejevna Goubonina. FAKSIMILE: AFTENPOSTEN

Mysterium

MI5 har ikke bilder av ballerinaen, og ifølge dokumentene som ble frigitt torsdag prøvde britisk etterretning i mange år å få endelig bekreftet påstandene om at hun skal ha operert som spion, men de lyktes ikke.

Etter at krigen var over forsvant Marina Lie til Spania, hvor hun bosatte seg og tok navnet Marina Noreg.

— Men hun skal også ha oppholdt seg blant annet på Hawai. Marina Lie er fortsatt et mysterium. Fremdeles får jeg informasjon om henne, og ennå har jeg ikke alle svarene, sier Anne Lena Lie.