Norge

Bertheussen forklarte seg i retten: – PST har glemt at jeg er fornærmet i saken

Laila Anita Bertheussen og samboer Tor Mikkel Wara i sal 250 i Oslo tingrett i går. I dag skal Bertheussen forklare seg i retten.

Laila Anita Bertheussen har ikke stilt til politiavhør siden april 2019. «Ingen vitner kan knytte meg til saken», påpeker hun i forklaringen sin, hvor hun også langer ut mot PST.

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

Tirsdag presenterte aktoratet den omfattende tiltalen mot Laila Anita Bertheussen, som blant annet er tiltalt for trusler mot sin samboer og daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Bertheussen gjentok «nei» hver gang hun ble spurt om hun innrømmet straffskyld for tiltalepunktene. Mer enn det fikk hun ikke sagt første dag i Oslo tingrett.

Les også

«Har Bertheussen spilt skuespill helt frem til nå?» Det spør Aftenpostens kommentator Andreas Slettholm.

Kritiserte PST

Men onsdag var det hennes tur.

– De har ingen DNA-funn, ingen fingeravtrykk og ingen vitner som kan knytte meg til saken. De har lekket informasjon om kameraer til mediene, slik at alle i hele Norge visste om det. Hadde de ikke gjort det, så ville saken vært klart, sa Bertheussen, som har sagt seg uskyldig i anklagene.

Spørsmålet om overvåkingskameraene i familiens bolig, hvordan de fungerte og hvorfor de ble slått av, står sentralt i saken.

I første pause i retten påpeker forsvarer John Christian Elden til Aftenposten at samboerparet gjentatte ganger klaget på teknikken.

– Paret har gjentatte ganger klaget på svikt og mangler på systemet. Det skjedde ikke bare i mars 2019, men flere ganger før. Både selskapet som satte opp kameraene og Statsministerens kontor er blitt kontaktet om det, sier Elden.

Hovedgrunnen til at Bertheussen ble pågrepet i mars 2019, var at PST mener at hun skal ha slått av kameraet som viste bilen. Siden kameraet var ute av drift, kunne man ikke se hvem som startet bilbrannen.

– Håndverkere invaderte huset

I etterkant av utnevnelsen av Tor Mikkel Wara som justisminister ble det satt i gang et stort apparat for å sikre familiens bolig.

– Det var mye tull med anlegget fra første dag, sa hun.

Bertheussen ba blant annet om at soveromsvinduet ikke skulle ha alarm fordi det ble brukt av katten for å komme seg inn. Hun fortalte også at alarmen gikk en gang da hun ikke var hjemme, og at det var problemer med sensorene på lysene ute.

– Lyset var på også når det var bevegelser på nabotomten. Huset vårt var som et juletre. Verst var det likevel da vi fikk seks kameraer. Det var mye kluss her. Jeg så en morgen at to av kameraene ikke fungerte, sa hun.

Pepsi Max og vann var på plass før Laila Anita Bertheussen startet sin frie forklaring i Oslo tingrett onsdag morgen.

Åpnet med å fortelle om barndommen

Bertheussen har ikke stilt til politiavhør siden april 2019. Derfor var det knyttet stor spenning til det hun har å si i sal 250, hvor hele onsdagen var satt av til henne.

– Nå ønsker retten å høre din versjon, sa dommer Yngvild Thue til Bertheussen før Bertheussen startet sin frie forklaring. Den varte i tre kvarter.

– Det PST her glemt, er at jeg er fornærmet i saken, sa hun innledningsvis, før begynte å fortelle om sin oppvekst og ungdomstid.

– I 1994 traff jeg en kjekk mann på byen med glimt i øyet og ble forelsket, sa hun.

Her sikter hun til Tor Mikkel Wara. Nå har de vært sammen i 26 år.

Bertheussen har stort sett vært hjemmeværende i perioden. Hun påpekte at skillet mellom privatlivet og livet som samboende med en politiker har vært klart. Hun understreket i retten at hun selv aldri har søkt offentlighetens oppmerksomhet.

Bertheussen fortalte ganske åpent om sin kroniske sykdom.

Hun fortalte at hun i perioder har sovet dårlig, ikke minst på grunn av lekkasjene fra PST til pressen. Ofte var det henne og katten som var våkne, og det var ikke uvanlig at hun slapp katten ut av huset nattetid, fortalte hun.

Ble bråk da hun så teaterforestillingen

I november 2018 ble hun oppmerksom på Ways of Seeing, teaterstykket som hadde filmet parets bolig. Bertheussen bestemte seg for å se forestillingen selv.

– Mikkel ville ikke gi dem oppmerksomhet, men jeg er Laila fra Lødingen. Jeg ville gå og se på det.

Siden Wara ikke ville være med, fikk hun med seg en venninne. Hun innrømmer at hun filmet forestillingen, noe som ble lagt merke til i salen. Da blitzen på kameraet til venninnen gikk av, ble det litt ampert.

– Vi valgte da å gå. Det kom en ansatt bak oss og ba oss slette opptakene, men vi fortsatte å gå. En ansatt følger likevel etter oss, forklarer hun nå, to år senere.

– Da jeg kom hjem, så måtte jeg selvsagt google dem for å fortelle hva slags folk det er.

Etter å ha snakket med naboen som hadde sett da det ble filmet på eiendommen, konkluderte Bertheussen med at de hadde stått bare 3–4 meter fra kjøkkenvinduet hennes.

Reagerte på at hun ble offentlig person hos NRK

Bertheussen forteller at hun ble satt ut da en leder fra teateret var i studio hos NRKs Dagsnytt 18 for å snakke om forestillingen og om Bertheussen som hadde filmet i salen.

– Jeg er overrasket over at Dagsnytt 18 tillater det. Hun står der og drar meg inn i offentligheten. Jeg bestemte meg for å skrive kronikken som kom i VG. Den fikk veldig mye oppmerksomhet. Jeg ble anmodet om å anmelde teateret, noe som er min demokratiske rett.

Les også

Bertheussen er tiltalt etter samme paragraf som kakekastere og kjente islamister

Ble oppgitt etter henleggelsen

Da Bertheussen fikk vite at anmeldelsen hennes mot Black Box Teater var henlagt, ble hun oppgitt, forklarte hun i retten.

– Ble du noe mer enn oppgitt? Ble du forbannet? spurte aktor.

Bertheussen kunne ikke se bort ifra det. Formo leste da opp fra hennes politiforklaring:

– Vitnet var super-forbannet av at anmeldelsen var henlagt. Det er hun ikke lenger.

– Jeg er nordlending, forklarte Bertheussen de sterke ordene med.

Les også

LES MER: «Har du noen som kan lekke saken til pressen?» Det skrev Bertheussen til Tybring-Gjedde.

Wara: Offentliggjøring vil være skadelig for meg

Hun skrev da et langt innlegg der hun langet ut mot politiet for henleggelsen. Der kritiserte hun også teateret og personene bak det.

– Diskuterte du dette innlegg med Tor Mikkel Wara før du la det ut?

– Jeg husker ikke, men jeg husker at det var ett innlegg vi snakket om, svarte Bertheussen.

Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara på vei inn i Oslo tingrett onsdag morgen.

Det ble da vist i retten til en Messenger-dialog mellom Bertheussen og samboeren:

«Tusen takk for ingenting. I morgen sender jeg det til medier som har kontaktet meg».

Innlegget kritiserte også Statsministerens kontor, angivelig fordi de ikke hadde kommet på banen.

«Dette sender du ikke. Hvorfor det må til pressen i morgen, finnes det ingen grunn til», svarte Wara.

Wara mente at det ville lage «helvete» for ham.

«Offentliggjøring vil være skadelig for meg», skrev Wara til samboeren. Han ga henne tre konkrete innspill på hva hun burde ha tatt med i klagen etter at saken ble henlagt.

Det ble en diskusjon mellom de to der Bertheussen ville legge det ut, mens Wara var opptatt av at det ikke kom ut. Han var særlig imot det siste avsnittet der regjeringen ble kritisert.

«Kommer det ut, så vil det komme ut i alle mediene og vil skape stort press», mente Wara.

Bertheussen forklarte i retten at det er private meldinger med «kjekling» mellom et par. Bertheussen mener at det er ufint å dra dette inn i retten.

Les også

Aktor: Bertheussen står bak flere pakker og har trolig hatt medhjelper

Hadde fiktive profiler på Facebook

Etter lunsjpausen i Oslo tingrett ble Bertheussen spurt om hun var til stede under en debatt på Vega Scene 1. mars 2019. Og der var hun, sammen med sin samboer Tor Mikkel Wara. Det var også regissør Jessen.

– Hva handlet debatten om, spurte aktor Formo.

– Det var noe med ytringsfrihetens grenser. Vi synes det var kjedelig. Vi gikk lenge før den ble ferdig.

– Hadde du kontakt med noen underveis? Sendte du meldinger til noen?

Bertheussen kunne ikke svare på det fordi det er så lenge siden. Formo spurte også om Bertheussens Facebook-profil med et annen navn.

– Jeg hadde tre profiler. To av dem var ikke aktive. Jeg bruke den ene der jeg heter «Anita Berg». Der jeg la ut tull og tøys, sa Bertheussen.

Hun la til at det var «tull og tøys» som hun ikke kunne publisere under sitt eget navn.

Les også

«Wara kan bli et sentralt vitne mot sin egen samboer», skriver rettskommentator Inge D. Hanssen

Skrev flere innlegg under falskt navn

Som «Anita Berg» kommenterte hun også et Facebook-innlegg som ble lagt ut av Black Box Teater. Her kritiserte hun teateret for filmingen av hennes bolig.

Bertheussen ønsket ikke å kommentere dette i retten, men innrømmer at det var hun som skrev under navnet «Anita Berg».

Bertheussen kommenterte også Facebook-innlegg fra andre aktører som hadde invitert Jessen til debatt. Da skrev «Anita Berg» om hvorfor arrangøren inviterte en som hadde snikfilmet.

«Anita Berg» skrev også at stykket er direkte årsak til hærverk og brann på parets eiendom.

– Er det din oppfatning at hendelsene hjemme hos dere har skjedd på grunn av teaterstykket?

– Det vet jeg ikke, svarte Bertheussen.

– Jeg mener fortsatt at mye av hærverket mot eiendommen vår ble gjort av folk som ble påvirket av teaterstykket, fortsatte Bertheussen.

– Var det ønskelig fra deg at det var den vinklingen som kom ut i mediene?

– Det vet jeg ikke.

I den aktuelle perioden deltok hun også i en Messenger-gruppe med flere andre i Frp-miljøet, hvor blant annet trusselbrevene mot familien ble diskutert. Aktor kom flere ganger i retten tilbake til denne gruppen.

Tilbød falske Facebook-kontoer

«Dere må bare si ifra hvis en eller flere av dere ønsker tilgang på en eller flere Facebook-kontoer hvor dere kan ta ut deres frustrasjon», skrev Bertheussen på gruppen. Hun hadde laget profiler både med falske kvinnenavn og herrenavn.

Bertheussen søkte også opp adressen til regissør Jessen. I en Facebook-melding kommer det frem at hun vurderte å filme boligen til Jessen.

«De overvåkede overvåker de som overvåket», skrev Bertheussen, som ut ifra meldingene vurderte å søke offentlige midler for å lage sitt «kunstprosjekt».

Gang på gang sa hun i retten at det hele var «tull og tøys».

På spørsmål fra aktor om hun noen gang planla å lage en Youtube-video, svarte Bertheussen om at hun ikke ser bort ifra at det kunne hun ha uttrykt etter fire glass med vin.

Da leste aktor opp en Facebook-melding der det kom frem at Bertheussen foreslo å filme husene til aktører i teaterstykket.

– Har du noe kommentar til det?

– Nei, svarte hun.

I gruppen var blant andre Line Miriam Sandberg og Ingvil Smines Tybring-Gjedde medlemmer.

– Denne gruppen var bare tull og tøys, gjentok Bertheussen flere ganger i retten.

Hun vedgikk at hun tok bilde av boligen til Jessen, og at hun googlet mye om Jessen.

– Hvorfor gjorde du det?

– Jeg var nysgjerrig på hva slags folk det var.

Bertheussen sendte også foto av minnesiden til den avdøde ektemannen til Jessen i gruppen.

– Hvis det var fleip, hvorfor gjorde du det?

– Det var vanlig å sende slikt på gruppen.

Les mer om

  1. Trusler mot tidligere justisminister
  2. Krim
  3. PST