50 millioner til Norges største kreftstudie

Den nasjonale kreftstudien Impress Norway får 50 millioner kroner. Den skal ta for seg pasienter som har fullført standardbehandling.

Ingrid Stenstadvold Ross er generalsekretær i Kreftforeningen.

Studien skal ledes av Oslo universitetssykehus (OUS) og starter på nyåret i 2021. Prosjektet vil gi norske pasienter tilgang på persontilpasset medisin, skriver VG.

Studien er den største vi har hatt innen kreft her i Norge, opplyser professor og kreftlege Åslaug Helland, som er leder for studien. 15 sykehus er med.

Gjelder alle diagnoser

– Denne studien er åpen for alle norske kreftpasienter som har fått standard behandling. Det gjelder alle kreftdiagnoser, sier Helland.

Fra før har Kreftforeningen gått inn med 16 millioner kroner.

– Dette er helt fantastisk! Støtte til Impress innebærer at flere i hele Norge får tilgang til kreftbehandling av topp kvalitet. Det igjen kan bety at mange flere vil overleve kreft og leve lenger med sin kreftsykdom, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til VG.

Ett av sju prosjekter

Impress Norway er ett av flere prosjekter som ble tildelt penger mandag. I alt ble det delt ut 134 millioner fra Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten (Klinbeforsk), opplyser Helse sør-øst i en pressemelding.

– Impress Norway vil gjennomføres i samarbeid med tilsvarende internasjonale studier for deling av resultater, og studien vil være av stor betydning for kompetansebygging innen presisjonsmedisin og individtilpasset behandling i hele Norge, sier Jan Frich, viseadministrerende direktør i Helse sør-øst.

I tillegg til to andre prosjekter ved Oslo universitetssykehus får også prosjekter ved St. Olavs hospital, Sørlandet sykehus og Helse Bergen penger.