Norge

Sykehuset rotet med adresse - gikk nesten glipp av kreftoperasjon

Fire ganger har kreftpasient Leif Bernhard Skarpeid prøvd å få Oslo universitetssykehus til å forstå at han har flyttet.

Kreftpasient Leif Berhnard Skarpeid oppdaget ved en tilfeldighet at Oslo universitetssykehus ikke hadde den riktige adressen hans. Det hjalp ikke å gi beskjed om feilen. - Det kunne fort ha gått ett år til før jeg fikk operere, sier han. Foto: Arash A.Nejad/privat

 • Jørgen Svarstad

I januar i år oppdaget Leif Berhnard Skarpeid (52) en kul rett under øreflippen. Det viste seg at han hadde en ondartet svulst i ørespyttkjertelen som måtte opereres bort.

På sykehuset i Østfold fikk han i juni i år beskjed om at han snart ville få en innkalling til samtale om operasjonen fra Oslo universitetssykehus (OUS), Rikshospitalet.

Skarpeid og familien flyttet fra Fredrikstad til Hvaler i juni i fjor. De meldte samtidig flytting i Folkeregisteret. Et år etter flyttingen ventet Skarpeid på innkallingen i noen uker, før kona hans ringte Rikshospitalet.

— Hun som tok telefonen sa at hun husket at hun hadde gjort klar innkallingen, og syntes et var ille at vi ikke ville ha mottatt den, forteller lektoren Skarpeid.

Aftenposten har den siste uken skrevet om pasienter som "blir borte" i systemet. Lene Dalseg Sætre (21) måtte vente ti måneder på kreftsvar etter sykehusrot. En eldre kvinne ble sendt mellom Ahus og Oslo Universitetssykehus, og var innom flere avdelinger på sykehusene. Hun døde av kreft. Søndag skrev Aftenposten at pasienter er kasteballer i Helse-Oslo.

— Vi har et alvorlig logistikkproblem i norsk helsevesen, sier fylkeslege Petter Schou.

- Har du glemt å melde flytting?

Skarpeid regnet med at adressefeilen ville bli rettet, men den gang ei. Etter en forhåndssamtale på Rikshospitalet, sa legen at han like gjerne kunne ta med seg de nye innkallingspapirene til i hånden. De hadde feil adresse.

– Damen i resepsjonen syntes det var rart, siden de henter opplysningene sine fra Folkeregisteret. Hun spurte om jeg hadde glemt å melde flytting, men det hadde jeg ikke. Hun skulle hun endre adressen i systemet, forteller Skarpeid.

Operasjonen var vellykket, men det var ikke adressendringen.

Har du opplevd noe lignende ? Ta kontakt med Aftenpostens journalist her.

I alt fire ganger skulle han oppdage at sykehuset, tross tidligere løfter om å rette feilen, brukte feil adresse.

Den ene gangen nærmest hang overlegen over skranken og formante sykepleierne om at nå måtte de få orden på «dette lappesystemet», slik at Radiumhospitalet også fikk korrekt adresse.

- Kunne gått glipp av operasjonen

Onsdag tidligere denne uken kontaktet Skarpeid Radiumhospitalet for å sjekke at han ville få innkallingen til strålebehandlingen sendt hjem til den nye adressen. Den var fortsatt feil. Den livsnødvendige innkallingen ville ikke ha blitt mottatt.

– Her opererer de over et år med feil adresse. De kan umulig ha oppdatert sin egen database mot Folkeregisteret. Det er bare helt utrolig, sånt skal ikke kunne skje. Jeg vet ikke hvor mye ressurser vi har brukt på dette, midt oppi alt det andre, sier Skarpeid.

Han minner om at det var tilfeldig at han oppdaget feilen.

— Hvis jeg ikke hadde fått innkallingen i hånden, kunne jeg risikert at jeg ikke møtte til operasjonen.

Mange ringer Folkeregisteret

Han er neppe den eneste som har opplevd adresserot. Skarpeid forteller at han ringte Skatteetaten for å få bekreftet adressen sin.

— Hun jeg snakket med fortalte at de daglig får telefoner fra pasienter som har flyttet uten at sykehusene har registrert endringene som i Folkeregisteret, sier Skarpeid.

Skatteetatens kommunikasjonsdirektør Mariken Holter bekrefter:

- Vi får jevnlig henvendelser fra personer som enten har vært i kontakt med sykehus eller venter brev fra sykehus, og det viser seg at sykehuset ikke har den siste adressen fra Folkeregisteret, sier hun.

Skylder på teknisk svikt

Hva er det egentlig som har skjedd? Viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved OUS skylder på teknisk svikt.

– Det er normalt slik at adressene oppdateres mot Folkeregisteret hver 14. dag. En teknisk feil i dette kan påvirke en enkelt adresse, men også flere eller alle av de siste endrede. Det vil variere avhengig av hva som er årsaken til feilen.

- Hvorfor må pasienten fire ganger be om å få oppdatert adressen sin?

— Jeg har ikke lov til å gå inn i konkrete pasientsaker, så det blir rene spekulasjoner.

I snitt bytter rundt 30000 nordmenn adresse hver andre uke. Lofthus vil ikke anslå hvor mange pasienter som kan være rammet.

-Vi følger opp alle våre avvik i vårt avvikssystem. Dersom dette hadde rammet mange, ville vi hatt informasjon om det. Vi kan således si at dette ikke omhandler et stort antall pasienter, fortsetter hun.

Kreftspredning til lungene

Hun sier at hvis brevene til pasienter kommer i retur, finner de riktig adresse i Folkeregisteret eller ringer pasientene. Det samme gjelder oppfølging av pasienter som ikk møter.

Lofthus sier at det er for tidkrevende å gå tilbake og rette gale adresser manuelt.

Leif Bernhard Skarpeid vet ikke hvordan det kunne ha gått hvis han ikke hadde fått brevene.

— Det kunne fort ha gått ett år til før jeg fikk operere. Kreften kunne ha spredt seg til lungene, og da er det visst ikke så mye håp, men det vet jeg ikke så mye om. Jeg leste litt om det på det nettet, men jeg fikk ikke lyst til å lese så mye lenger, sier han.

Ville ikke mase

— Det er uheldig for prognosene til den som har kreft når operasjonen utsettes. Og hva koster det Norge at folk ikke møter opp til operasjon? I mitt tilfelle var kona mi den ressurspersonen som ringte, jeg hadde ikke lyst til å mase. Som kreftpasient blir du veldig frustrert og sliten. Det er veldig individuelt hva slags ressurser en har, hvor mye «guts» har en syk 70-åring som venter på operasjon? spør Skarpeid.

Les også:

 1. Les også

  Bent Høie vil ikke granske OUS likevel

Relevante artikler

 1. NORGE

  Anders Kristoffersen har en dagbok fra sin samboers krefthistorie. På første side står det: "Skal Tone dø?"

 2. NORGE

  Kreftpasient måtte google seg frem til norsk studie som kan gi ham ekstra levetid

 3. OSLOBY

  Slik blir Oslo universitetssykehus

 4. NORGE

  Kreftregisteret: Flere hundre opereres på sykehus med for få operasjoner

 5. A-MAGASINET

  Kreftbehandling er i inne i en revolusjon. Kjell Verner Larsen er en av dem som havnet midt i den.

 6. NORGE

  Stille før stormen. Nå tømmes sykehusene for å ta imot koronapasientene.