Norge

"Min jobb var å få Russland tilbake. Det var ikke mulig. "

Rune Andersen så gjerne at Russland fikk delta i OL med sitt friidrettslag, men det ble til slutt umulig. Det var ikke gjort nok for å komme dopingondet til livs.

Dopinggransker Rune Andersen ble hverken truet eller presset. Men de forsøkte å påvirke.

  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

DOPING

Ullevaal stadion

Sist fredag sørget nordmannen for at Russlands friidrettsutøvere ikke skal til OL i Rio.

Det var fem måneder siden han hadde fått jobben. Den tidligere WADA-direktøren, nå avdelingsleder i internasjonal avdeling i Antidoping Norge, skulle lede en kommisjon for Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Etter avsløringer av omfattende doping satt i system og korrupsjon ble det russiske friidrettsforbundet i november i fjor suspendert fra IAAF. Russiske utøvere fikk ikke lov til å delta i internasjonale konkurranser.

Har gjort alt

Kommisjonen som Rune Andersen ledet, skulle påse at russisk friidrett forholdt seg til lover og regler på en slik måte at suspensjonen kunne oppheves. Uten en opphevelse av suspensjonen kunne heller ikke Russland delta i EM i juli og OL i august.

Fredag var konklusjonen til Andersen klar. Mannen som har brukt store deler av sitt voksne liv i kampen mot doping var skuffet.

– Målet var hele tiden å få Russland tilbake. Vi har forsøkt å bistå dem i størst mulig grad for å komme frem til en løsning. Jeg har ikke jobbet for å holde dem utestengt. Jeg har gjort alt jeg har kunnet for å få dem tilbake. Det var ikke mulig. Det er trist og leit, men konklusjonen kunne ikke bli annerledes, sier han til Aftenposten.

På ubestemt tid

Andersen deltok i går på et dopingseminar i regi av Antidoping Norge hvor han har sitt daglige arbeid. Men hans jobb for IAAF som leder av kommisjonen som skal undersøke om det er forsvarlig å la russiske utøvere komme tilbake, er ikke over. Han vil fortsette arbeidet fremover.

– Det er vanskelig å si hvor lenge det er til russerne er tilbake.

I fem måneder snakket han og de andre kommisjonsmedlemmene med en rekke kilder både i Russland og utenfor landet. De hadde kontakt med russiske ledere og politikere.

– Jeg har ikke vært utsatt for trusler og jeg har ikke blitt forsøkt presset. Men det er klart at det er russere som har forsøkt å påvirke utfallet av saken, sier Rune Andersen.

Nærkontakt med ministeren

I sitt arbeid har han møtt Russlands omstridte idrettsminister Vitalij Mutko. Det har blant annet blitt påstått av blant andre New York Times at urene dopingprøver ble byttet med rene dopingprøver og at ordren kom fra ministeriet. Det finnes ingen bevis for at Mutko visste.

– Jeg må vel kunne si at jeg har hatt en åpen tone med Mutko og jeg har møtt ham flere ganger også i min tid som direktør i WADA. Han har også sagt at Russlands dopingproblem er en arv fra Sovjet-tiden. Men det er klart at han forsøkt å påvirke denne saken i Russlands favør, sier Andersen.

Selv om han i denne omgang har forholdt seg kun til friidrett, så ser han at flere internasjonale særforbund burde ha sett nærmere på dopingproblemet.

– Jeg synes det er grunnlag for å gå russisk idrett nærmere etter i sømmene etter det som har kommet frem.
Nye rapporter på gang
Noe av ukulturen i russisk idrett kan komme frem når neste rapport blir lagt frem. Etter avsløringene om hva som skjedde med dopingprøver på laboratoriet under lekene i Sotsji i 2014, ble det nedsatt en granskningskommisjon av Den internasjonale antidopingkommisjonen (WADA). Denne er ledet av professor Richard McLaren og skal avgi sin rapport 15. juli.

Det kommer til å skje før OL i Rio og kan få enda mer vidtrekkende konsekvenser for russisk deltagelse i Rio-OL.

– Hvis det blir funnet at det er brudd på WADA-koden, vil WADA sørge for at dette blir håndtert på en passende måte, heter det forsiktig i pressemeldingen fra WADA da kommisjonen ble nedsatt sent i forrige måned.

IOC vil i dag ta stilling til suspensjonen av det russiske friidrettsforbundet. De er svært lite sannsynlig at de vil åpne for å la russiske idrettsutøvere delta til tross for at de ikke er med i IAAF for øyeblikket.

– IOC har vist med sine uttalelser i helgen at de vil følge IAAF, sier Rune Andersen.

kurt.haugli@aftenposten.no