Norge

Havnå tilstår NOKAS-ranet

Erling Havnå har endret sin forklaring i avhør, og peker samtidig ut drapsmannen i Stavanger.

  • Hans O. Torgersen (multimedia)

Tilståelsen kom i et avhør i forrige uke. Erling Havnå forklarte seg da detaljert om sin egen rolle under ranet. Etter det Aftenposten erfarer, har han innrømmet at han var den såkalte "sleggemannen", som forgjeves forsøkte å slå inn panserglasset i tellesentralen med en slegge.— Jeg kan bekrefte at min klient de siste ukene har vært i flere avhør og at han har erkjent deltagelse i NOKAS-ranet, sier Havnås forsvarer, advokat John Christian Elden. Det var medforsvareren, advokat Kristin Barth-Larsen, som bisto Havnå under avhørene.

Troverdighet.

Havnå forklarte under NOKAS-saken i Stavanger tingrett at hans rolle under ranet av tellesentralen hadde vært som vaktmann på stedet i Sørmarka der ranerne byttet fluktbiler. Den tidligere kickbokseren er tidligere ikke straffedømt, men dommerne mente likevel at hans troverdighet var meget lav, og fant ham skyldig i å ha deltatt i selve ranet. I tillegg ble han dømt for ranet av Postens brevsenter i Oslo høsten 2003. Straffen ble 17 års fengsel. Havnås tilståelse kom blant annet som en følge av at en av de andre tiltalte, Lars-Erik Andersen, i slutten av mars erkjente at han likevel hadde vært med på ranet. Han pekte også ut Schumann som den som skjøt Klungland. Andersen hevder i avhør at Schumann

Les også

- Schumann var paralysert

etter skuddene mot politiet.Slik forteller advokat Elden om bakgrunnen for tilståelsen til Havnå:— Dette er en prosess som begynte før påske. Havnå har erkjent deltagelse i NOKAS-ranet og velger å stå for det han har gjort. For ham ble det viktig å forklare seg om ranet, når han så at manglende troverdighet i tingretten gjorde at han også ble domfelt for ranet av Postens brevsentral. Der foreligger det ikke bevismateriale mot ham, sier Elden.

Lite fair.

Under hele etterforskningen av NOKAS-ranet og under straffesaken i tingretten var det stort fokus på hvem som skjøt Klungland, og om vedkommende satt på tiltalebenken. Ingen av de tiltalte røpet noe om dette, men etter de strenge dommene har nå altså to av dem pekt på Schumann.- Det andre som er viktig for ham er hensynet til Klunglands familie, og den belastningen som han føler at de har vært gjennom. Det tredje er at han ble satt i et dilemma da Lars-Erik Andersen forklarte seg på nytt. Han ville ikke la ham bli stående alene som den som hadde brutt barrieren. Det ville ha vært lite fair overfor Andersen. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere innholdet i avhørene, sier Elden.

Skutt i kommandobil.

Klungland var operativ uteleder for politistyrkene som ble sendt ut da ransalarmen gikk ved tellesentralen til NOKAS mandag 5. april 2004. Han døde sittende i politiets kommandobil etter å ha blitt truffet av et prosjektil fra et AG3-gevær. Prosjektilet gikk inn gjennom bilens frontrute. Bilen ble også truffet av flere andre skudd fra det samme geværet, avfyrt av en av ranerne som sto vakt utenfor NOKAS.I sin nye politiforklaring har Havnå, etter det Aftenposten erfarer, fortalt at det var Schumann som kjørte ransbilen som han var passasjer i, en Range Rover. Kjell Alrich Schumanns forsvarer, advokat Morten Furuholmen, ønsker ikke kommentere opplysningene fordi han ikke selv har lest innholdet i avhøret. Les mer om NOKAS-saken her. Flere nyheter: Siste 100 saker

Les også

  1. - Schumann var paralysert

  2. - Orket ikke tie om drap

  3. Våger ikke røpe drapsmannen

  4. Andersen tilstår NOKAS-ranet

Erling Havnå har nå innrømmet overfor politiet at han deltok under ranet av NOKAS-sentralen i Stavanger. Til høyre hans forsvarer John Christian Elden.
Kjell Alrich Schumann blir pekt ut som drapsmannen under NOKAS-ranet av to medtiltalte: Først av Lars-Erik Andersen, og nå av Erling Havnå.