Krangler om regningen

Ordfører og avis nekter å betale for millionunderskuddet etter Bill Clintons besøk i Bergen. - Krimskrams, sier Friele.

Tidligere president i USA, Bill Clinton, fotografert under sitt foredrag i Grieghallen den 22. mai i år.

Les også:

Les også

- Arrangøren har <br/>ført oss bak lyset


Ekspresident Bill Clintons Norgesbesøk i mai i år ble en kostbar affære for arrangørene i Bergen og Tromsø.

Gratis billetter

Tema Foredrag AS håpet å fylle Grieghallen med billettpriser på mellom 1.990 og 2.990 kroner. Tre uker før Clinton skulle gå på talerstolen den 22. mai var bare 700 billetter solgt, skriver Bergens Tidende. Flere institusjoner og bedrifter kjøpte da billetter med kraftige avslag i prisen. Mange av billettene ble også delt ut gratis.

Milliontap

I et brev til ordfører Herman Friele (H) opplyser arrangøren i Bergen, Tema Foredrag AS, at de har tapt opp mot en million kroner på besøket, skriver Bergens Tidende. Arrangøren minner ordføreren om hans løfte å skaffe 750.000 kroner i støtte til arrangementet fra «venner av Bergen». Ordføreren bestrider ikke denne avtalen, men hans eget bidrag på 150.000 kroner

. — Jeg påtok meg ansvaret med å skaffe disse pengene fra næringslivet og kommunen. Da Bergen ikke fikk eneretten i Norge, falt kommunens støtte vekk, men jeg sto ved resten, sier Friele. Tema Foredrag vil ikke kommentere brevet.

Strid om avtale

Friele vil ikke opplyse hvem disse «vennene» av Bergen, men av brevet fra arrangøren fremgår det at både de og ordføreren anså at avisen Bergens Tidene var blant dem. Friele hevder at både avisens styreformann Jan Einar Greve og administrerende direktør Didrik Munch svarte lovet at de ville støtte arrangementet økonomisk. Tema Foredrag AS sendte faktura på 150.000 kroner til Bergens Tidende, men regningen kom i retur med beskjed om at BT ikke hadde gjort noen avtale om støtte. - Det var en løs kontakt mellom Friele og Bergens Tidende i en tidlig fase, men vi fikk aldri noen formell henvendelse om støtte, sier Didrik Munch.

Full forvirring

Ifølge Friele skal styreleder Greve likevel ha sørget for å overføre 150.000 kroner fra avisen til arrangøren. Dette benekter Greve. Sjefredaktør Einar Hålien sier han hadde et møte med arrangøren hvor avisen ble tilbudt å fremstå som offisiell sponsor, med privilegert adgang til å intervjue hovedpersonene. - Jeg opplevde det som en uryddig og uetisk avtale. Samtalen ble ikke veldig lang, for å si det slik, sier Hålien til egen avis.

- Krimskrams

Ordfører Friele lar ikke rotet ødelegge for gleden ved å ha fått Clinton til Bergen – selv om besøket ikke var ekslusivt. - Det var et usedvanlig bra arrangement. Alt annet er krimskrams, sier han til Bergens Tidende. I Tromsø tapte arrangørene en halv million kroner på Clintons besøk. Heller ikke selskapet Top Event, som sto som arrangør for Clintons besøk i hovedstaden, kan vise til positive tall. - Vi vet ikke hva det økonomiske resultatet er ennå, men det er snakk om et minusresultat, sier Anita Patric i Top Event til Bergens Tidende.

Under besøket i Bergen fikk Clinton også tid til å gå 18 hull på Meland Golfklubb.
- Det var et usedvanlig bra arrangement. Alt annet er krimskrams, sier ordfører Herman Friele.