Norge

Færre spilleavhengige etter seddelforbudet

Seddelforbudet på spilleautomater har ikke bare ført til at omsetningen har stupt. Men også antall spilleavhengige er blitt færre.

Seddelforbudet har ført til mindre omsetning, men antallet spilleavhengige er også blitt færre.

I fjor spilte nordmenn bort 5,2 milliarder kroner på spilleautomatene, og mange fikk problemer med spilleavhengighet. Noen justeringer ble foretatt fra juli i år, og resultatene er allerede synlige.

– Seddelsperren på spilleautomater, i tillegg til at automatene er stengt om natten, har gjort at pågangen til hjelpelinjen for spilleavhengige er blitt langt mindre. I tidsrommet juli til september gikk henvendelsene ned med 39 prosent, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet til NTB.

Ifølge en norsk undersøkelse har 1,4 prosent av alle mellom 15-74 år et spilleproblem. Det betyr i størrelsesorden 49.000 personer av den norske befolkning.

Full stopp

I fjor var brutto omsetning på alle regulerte pengespill i Norge på 41,7 milliarder kroner. Av dette hadde automatbransjen en brutto omsetning på 27 milliarder kroner, mens Norsk Tipping hadde en omsetning på ni milliarder

Fra 1. juli neste år vil 15.000 spilleautomater bli fjernet. Da er det full stopp, har kulturminister Trond Giske (Ap) bestemt. Beslutningen kommer etter lengre tids press mot Giske om å fjerne automatene.

Dette tiltaket skal gjennomføres uansett om Efta-domstolen tillatter automatmonopol for Norsk Tipping eller ikke.

Efta-beslutning

På vårparten neste år skal Efta-domstolen ta stilling til om Norsk Tipping får monopol på pengespill i Norge. I juni 2003 vedtok Stortinget å innføre monopol på pengespill. Dette mente Norsk Lotteri— og Automatbransjeforening (Noaf) var lovstridig og stevnet Den Norske Stat.

Staten har måttet trekke tilbake sine spillmaskiner inntil rettskraftig dom foreligger.

– Tok feil

Styreleder Ottar Dalset i Norsk Lotteri og Automatbransjeforbund (NOAF) mener politikerne spesielt bør merke seg – og bli sjokkert over – de positive følgene av de nye reglene.

– Dette er oppsiktsvekkende fordi myndighetene har sagt at vi må ha monopol for å få redusert spilleavhengigheten her i landet. Nå er det endelig bevist at myndighetene har tatt feil. Reguleringer virker – og det bør sjokkere politikerne, sier Dalset i en pressemelding.

Les også

  1. Milliontap for frivillige

  2. Beskylder staten for skittent spill

  3. Spillegalskapen sprer seg til solsentre

  4. Seddelstopp ble spillestopp

  5. Ingen skjulte motiver - bare manglende handling

  6. Byr på 20-kroninger

  7. Milliarder mindre på spill

  8. Giske freder egne automater