Norge

Februar 2016: Eirik Jensen-avgjørelsen blir kjent

Klokken 12 får politimannen Eirik Jensen vite om han blir tiltalt. Han har i nesten to år vært siktet for narkotikaforbrytelser og korrupsjon.

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Assisterende sjef for Spesialenheten for politisaker, Guro Glærum Kleppe, møter på advokatene Arild Holden og John Christian Eldens kontor i Oslo klokken 12 mandag for å viderebringe Riksadvokatens avgjørelse.

— Vi vil være tilgjengelig for spørsmål fra pressen når vi har forsikret oss om at avgjørelsen er gjort kjent for partene, sier sjef for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, til NTB.

Siktet i to år

Det er gått nesten to år siden politilederen Eirik Jensen ble fengslet og siktet for grov korrupsjon.

Etter Spesialenhetens svært omfattende etterforskning har Riksadvokaten nå vurdert om bevisene mot politimannen holder.

Riksadvokatens avgjørelse ble oversendt til Spesialenheten sist fredag.

Narkosmugler er kronvitne

Eirik Jensen ble pågrepet 24. februar 2014 og løslatt fra varetekt 30. mai samme år. Den erfarne politimannen ble først siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en svært omfattende narkotikasak med den hasjdømte bærumsmannen Gjermund Cappelen i spissen.

Cappelen har forklart at Jensen bisto ham med hasjsmugling i flere år. 16. oktober 2014 ble siktelsen mot Jensen utvidet til å omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Både Cappelen og

Les også

hans heleritiltalte sønn

har i avhørt forklart at Jensen fikk 500 kroner pr. kilo hasj de klarte å bringe inn i landet.

De påstår at Jensens rolle var å sørge for at myndighetene ikke var til stede når hasjinnførslene fant sted.

— Cappelen var informant

Jensen har nektet enhver befatning med narkotikavirksomheten og hevder Cappelen kun har vært hans informant. Cappelen har erkjent straffskyld for å ha stått bak hasjsmugling inn i landet i rundt 20 år, og at det til sammen er snakk om 25-30 tonn hasj fordelt på rundt 100 partier.

I avhør har han forklart seg detaljert om de ulike innførslene, og om om sin kontakt med politimannen Jensen rundt disse. Foruten Cappelens forklaring, er de viktigste bevisene i saken mot Jensen:

Tekstmeldingene

Det aller viktigste tekniske beviset i saken er de rundt 1500 tekstmeldingene mellom Cappelen og Jensen fra 2007 og frem til nettverket ble avslørt i slutten av 2013. I tillegg har Spesialenheten sikret en del e-poster mellom de to.

Flertallet av tekstmeldingene er fra Jensen, og er skrevet med det Spesialenheten mener er et kodespråk om hasjleveranser. Kodeord som «anbud» for bestillinger, «bensin» for hasj, «grøfta» for mislykket leveranse, «snekkerlaget» for leverandører og «værmelding» for muligheten for innførsel, skal være blant ordene som brukes i kommunikasjonen mellom de to.

Les og se Aftenpostens intervju med

Les også

Eirik Jensen: Ingenting som indikerte at Gjermund Cappelen var en notorisk kriminell

Baderommet

En omfattende baderomsoppussing i Jensens hus i 2005-2006 har vært svært sentralt for å bygge opp under bevis på at Jensen har mottatt ytelser fra Cappelen. Oppussingen er verdsatt til flere hundre tusen kroner, men det eneste som eksisterer av papirer om betaling er en kvittering på 32.000 kroner signert av «Frank Olsen». Spesialenheten har sikret seg skriftprøver av Cappelen, som langt på vei konkluderer med at det i realiteten er hans underskrift.

Jensen har selv forklart at han

Les også

prøvde å betale en håndverker 120.000 kroner for arbeider på badet, men at han ikke fikk tak

i håndverkeren da oppgjøret skulle tas. Han har overfor Aftenposten sagt at Cappelen «overhodet ikke» var med på oppussingen av badet.

Penger

Jensen fikk kontanter fra Cappelen to ganger bare i desember 2013, på til sammen rundt 30.000 kroner. På dette tidspunktet spanet politiet på Cappelen. Mens Cappelen har forklart at dette var betaling for hans rolle i hasjnettverket, har Jensen forklart at dette var tilbakebetaling av lån og at hasjbaronen trengte pengene for å betale en verkstedsregning.

Hjemme hos Jensen ble det også funnet over 30.000 kroner i kontanter bak en vegg. Jensen har forklart at det var penger han trengte i et nødstilfelle, i tilfelle han måtte evakuere for eksempel ved trusler fra det kriminelle miljøet.

Store innskudd

Fra 2009-2013 har Jensen satt inn over 300.000 kroner i kontanter på egen konto, ved flere anledninger også flere mindre innskudd hver dag. Spesialenheten har ikke festet ikke lit til Jensens forklaringer om at dette er relatert til hans hobby med kjøp og salg av gamle biler og motorsykler. Jensen har eid over 30 motorsykler og biler siden starten av 1990-tallet.

Privat forbruk

Etterforskerne har gjennomført en undersøkelse der de har sammenlignet Jensens forbruk med hans legale inntekter. Etter det Aftenposten erfarer, mener etterforskerne at Jensen har hatt et forbruk på over én million kroner som ikke harmonerer med inntekter som kan gjøres rede for på noen lovlig måte.

I høst ble resten av Cappelen-nettverket dømt. Under rettssaken forklarte hovedmannen:

Les også

Slik var Cappelens lukrative hasj-kjede

Etterforskningen av saken ble avsluttet i månedsskiftet august/september i fjor høst. 19. oktober sendte Spesialenheten for politisaker sin innstilling til Riksadvokaten etter å ha brukt halvannen måned på å gjennomgå etterforskningsmaterialet.

Ifølge TV 2 anbefalte Spesialenheten at det tas ut tiltale. Allerede i begynnelsen av oktober i fjor ble det kjent at Spesialenheten hadde bedt Oslo tingrett sette av fire måneder til en eventuell rettssak mot Jensen.

 1. Les også

  Eirik Jensen-avgjørelse blir snart kjent

 2. Les også

  TV2: Spesialenheten vil ha Eirik Jensen tiltalt

 3. Les også

  Derfor tystet Cappelen på politimannen Eirik Jensen – men ingen andre

 4. Les også

  Avgjørelse om Jensen-tiltale lar vente på seg

 5. Les også

  Cappelens sønn tiltalt for heleri av 4,5 millioner narkokroner

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Det som skjer i sal 250 i Oslo tingrett frem til sommeren, vil ligne mye på det du har sett på amerikanske filmer og TV-serier.

 2. NORGE

  Her er bevisene som vil bli brukt mot Jensen

 3. KOMMENTAR

  Nå er det to fagdommere og fem meddommere som skal avgjøre. Det er nettopp her Eirik Jensen kan ha sin sjanse.

 4. KOMMENTAR

  Der ligger Eirik Jensens mulighet. Den er der, men den er neppe stor.

 5. NORGE

  Fem grunner til at Eirik Jensen ble dømt

 6. NORGE

  En knusende dom: Jensen dømmes til 21 års fengsel