Vi tok julebildene med mobilen

Ferske tall viser at nesten halve Norge brukte mobilen til å ta bilder med i julen.

65 prosent av de unge brukte mobilen som kamera i julen.

Les også:


Nærmere bestemt 44,6 prosent av de spurte, i en undersøkelse som er gjort for Sony Ericsson av InFact AS, sa at de tok bilder med mobilkamera i julen.

Ikke så overraskende var bruken høyest blant de unge. Hele 65 prosent av gruppen mellom 18 og 24 år svarte at de hadde brukte mobilen som kamera i løpet av høytiden.

Hver tredje over 60

Den eldre garde er også godt i gang med å ta den nye teknikken i bruk. Nesten hver tredje nordmann over 60 år benyttet nemlig mobilkamera i samme periode.

Spørreundersøkelsen som er gjort på telefon nå like over nyttår, er gjort i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen, bestående av over 1000 stemmeberettigede nordmenn.

Supplement

— Det er tydeligvis stor interesse for gode kamaramobiler som kan supplere eller erstatte vanlige digitale kompaktkameraer. Dette gir oss spennende muligheter, og kameramobiler blir et av våre prioriterte satsingsområder fremover, sier National Account Manager Erik Sandsmark i Sony Ericsson i Norge.

Sandsmark legger også til at han synes dette viser en relativt høy bruk av mobilkameraer i en periode hvor nordmenn tradisjonelt tar mange familie- og feriebilder.

Forholdsvis nytt

— Dette skjer til tross for at mobiltelefoner med kvalitet og funksjonalitet på linje med vanlige digitalkameraer fortsatt er et relativt nytt fenomen.

Han er også opptatt av at utviklingen og spredningen av denne nye teknologien vil videreutvikle seg raskt, og at dette utgjør et voksende markedspotensial for mobilprodusentene i tiden fremover.

- Ikke overraskende

— Jeg er egentlig ikke så overrasket over at det er såpass mange som sier at de bruker mobilen som kamera i julen, sier leder av bransjeorganet for fotobransjen, Fotorådet, Knut Førsund til Aftenposten.no.

Han er mer opptatt av og spent på hva folk bruker disse bildene til. Om de bare brukes til å se på og sende videre der og da, om de skrives ut på fotopapir hjemme eller andre steder, og om de i det hele tatt lastes ned på PC-en – og hva de så eventuelt brukes til.

Mobilen er med overalt

Han er ikke redd for at mobilkameraene skal overta for de mer avanserte vanlige kameraene, enda.

— Dette er selvsagt en naturlig utvikling. Mobilen har folk med seg nesten bestandig, og dermed har de også med seg et kamera. Men foreløpig er nok mobilkameraene bare et supplement til andre og bedre kameraer.

Førsund legger også til at han vil tror at denne utviklingen vil gå fortestet bland yngre brukerne.

- Forholdsvis bra

Fotoråd-lederen sier at han ganske imponert over den siste genrasjonen med mobilkameraer.

— Bildene fra disse telefonene med kameraer på rundt 3 megepikslers oppløsning holder en forholdsvis god kvalitet, sier han.

— Men det er fortsatt flere begrensninger, som svake og dårlige blitser – for innendørs fotografering, samt røde øyne på fotoobjektene. Digital zoom fungerer også ganske dårlig foreløpig på disse små kameraene, sier Førsund.

Les tester av kameratelefoner:

Nokia N73: Elegant kameratelefon

Sony Ericsson K800i: Knallbra kameratelefon

  • Flere mobiltester
  • Flere mobilnyheter