Frykter du kan bli lurt om Digital-TV

Kulturminister Trond Giske håper en nyåpnet nettside vil gi nødvendig informasjon om det kommende digital-TV-tilbudet.

Les også

Bakkenettet ikke for alle

I september starter sendingene i det digitale bakkenettet. Dette blir da den fjerde distribusjonsplattformen for digitale TV-sendinger i Norge, ved siden av allerede etablerte parabol-, kabel— og bredbåndstilbud.

— Frykten for at folk blir lurt og ikke får det digital-TV-tilbudet de skal ha, er så avgjort en av hovedårsakene til at vi har valgt å opprette en egen nettside som skal gi forbrukerne en objektiv og plattformnøytral informasjon om digital-TV, sa kulturminister Trond Giske på en pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av den nye nettsiden www.digitaltvinorge.no.

Nøytral informasjon

Det nye nettstedet tar mål av seg å være en "plattformnøytral informasjonskanal", hvor forbrukerne skal få lettfattelige svar på det de måtte lure på om digital-TV.

Dette som en motvekt til den ofte mer fargede informasjonen og de agressive salgs- og reklamefremstøtene fra de forskjellige digital-TV-tilbyderne.

Uoversiktlig

— Det kan være vanskelig for forbrukerne å få tak på hva overgangen til digital-TV egentlig innebærer, hvilke reelle valgmuligheter man faktisk har, og hva man bør velge, sa statsråden.

— Direkte prissammenligninger og hvilke kanaler og pakker de ulike aktørene tilbyr, vil derimot ikke bli å finne på nettsiden. Her vil det være opptil den enkelte forbruker å sammenligne og innhente priser, forklarte Giske, som venter at media og forbrukermyndighetene vil følge utviklingen i det digital-TV markedet nøye.

Ta deg tid

Giske oppfordret også folk til å ta seg tid til å gå nøye gjennom tilbudene de får, og ikke bare kaste seg på første og beste.

— Det er fortsatt tid igjen før det analoge nettet slukkes, og det kan være lurt å la de kommersielle aktørene få "svette litt" i kampen om kundene, mente ministeren som også fremhevet at overgangen til digital-TV vil gi seerne et større og bedre tilbud.

Telefontjeneste

  1. september vil det også bli åpnet en egen informasjonstelefon (815 52 900), hvor tanken er at man skal kunne få svar på de spørsmålene man måtte ha om digital-TV. Dette blir en betalingstjeneste, men prisen skal i følge områdeleder i Medietilsynet, Tor Erik Engebretsen, være lav og antyder en pris på 39 øre pr. minutt. I tilegg til Internett og servicetelefon, vil det også distribueres en egen informasjonsbrosjyre .

Engebretsen presiserte at det i første rekke er de som i dag tar i mot TV med vanlig tak- eller bordantenne, som må foreta seg noe når TV-signalene som går gjennom luften gjøres digitale.

— Det er hva dette "noe" kan og bør være, vi i henhold til vårt mandat skal være med å informere publikum om, sa Engebretsen.

Tidsplan for overgangen til digitalt bakkenett

FylkeÅpning digitalt nettStenging analogt nett
Rogaland01.sep.0704.mar.08
Østfold04.sep.0729.apr.08
Oslo/Akershus06.sep.0720.mai.08
Hordaland01.okt.0730.sep.08
Møre og Romsdal08.okt.0728.okt.08
Buskerud11.okt.0702.sep.08
Vestfold11.okt.0702.sep.08
Telemark11.okt.0702.sep.08
Sør-Trøndelag01.nov.07nov.09
Hedmark08.nov.07feb.09
Oppland08.nov.07feb.09
Sogn og Fjordane03.des.0728.okt.08
Aust-Agdernov.08jun.09
Vest-Agdernov.08jun.09
Nord-Trøndelagnov.08nov.09
Nordlandnov.08nov.09
Tromsnov.08nov.09
Finnmarknov.08nov.09
Kulturminister Trond Giske tror en offentlig og plattformnøytral informasjonsnettside om digital-TV vil være til god hjelp for forbukerne.