-Spillingen verre enn utroskap

Ektefellen spilte bort inntekten, sparepengene og lånte penger fra slekt og venner. Så forsvant automatene fra bygda.

Den pårørende ville ikke handle på Statoil-stasjonen når det kom frem at ektefellen var avhengig av å spille her. Nå er automatene borte og familien handler her igjen.
  • Forf>
  • <forf>lars Nehru Sand <

— Jeg reagerte på at ektefellen min var mye borte. Hjemme var det kun et dårlig humør og stumhet. Jeg mistenkte utroskap med en gang, sier den pårørende til en spilleavhengig. Aftenposten møter vedkommende på Statoil-stasjonen i Skibotn. Øde plassert langs hovedfartsåren mellom Tromsø og Alta, med kort vei til Finland og Treriksrøysa. Storfjorden og Lyngsfjellene kan skimtes fra pumpene på utsiden. - Spillingen ble en verre utroskap enn en person av kjøtt og blod ville vært, mener den pårørende ektefellen.I en liten cafédel på Statoil-stasjonen sto tre automater for ett år siden. Så ble de tatt vekk.- Da sluttet ektefellen min å spille. Å hindre tilgjengeligheten er det eneste som hjelper, sier den pårørende. Mens Trond Giske mener spilleavhengige vil kjøre noen mil til nabokommunen, dersom kommunene selv kan forby automater, har den pårørende erfart det motsatte.

Irrasjonell mani.

Regjeringen og Norsk Tipping forsikrer at de nye automatene skal være "kjedeligere", og det tar lengre tid før man ser om det blir tap eller gevinst. Slik skal avhengigheten bekjempes.- Dette er rasjonelle argumenter. Men i likhet med narkomane og alkoholikere tenker eller handler ikke en spilleavhengig rasjonelt, sier den pårørende. - Trond Giske burde vært pårørende til en spilleavhengig selv, så ville han kanskje ha forstått omfanget av dette og skjønt hvorfor så mange protesterer, sier den pårørende, som har oppsøkt både kommunelege, ordføreren, lokalpolitikere og lokale innehavere for å høste forståelse for situasjonen.Tre ganger måtte den pårørende til sosialkontoret for å få penger til mat. Etter at automatene ble fjernet har familien kjøpt ny bil, men den spilleavhengige har aldri benyttet seg av muligheten til å spille like over kommunegrensen.- Det er forferdelig at kommunene ikke selv skal få bestemme. Det er de som får problemene, sier den pårørende. Ektefellen har spilt bort et ukjent antall tusenlapper over flere år. Ofte ble bæreposer med tyvekroninger båret hjem på kjøkkenet som "jakttrofé". Den pårørende stilte til slutt direkte spørsmålet: Er du spilleavhengig?- Jeg spiller, men taper ikke, jeg vinner bare, var alt som ble fortalt til familien i begynnelsen.

Ordføreren overrasket.

— Jeg ble overrasket over hvor stort problemet var i vår lille kommune. Det gir jo ringvirkninger for så mange mennesker, sier ordfører Hanne Braathen (Sp) til Aftenposten. På det meste var det cirka 20 automater på seks ulike steder i den lille kommunen med under 2000 innbyggere. I april i fjor vedtok kommunen å henstille til alle butikkinnehavere å fjerne automatene, samt å påse at ingen nye butikker fikk automater. Saken ble enstemmig vedtatt.Statoil-innehaver Geir Varvik sier han taper 40 000 kroner i året ved ikke å ha automater.- Jeg ville tjent mer på ti automater enn 2 millioner liter bensin, sier han, som fortsatt er tippekommisjonær. Men jeg kommer ikke til å søke om de nye automatene, det ville jo vært veldig falskt av meg, sier innehaveren, som så at det var de samme brukerne som brukte automatene.- Ektefellen det er snakk om, sto her i timevis, sier Varvik.Den pårørende og ektefellen har felles barn. De vil derfor ikke stå frem med navn og bilde.