Norge

Danmark bremser

Få bil på kjøpet hvis du kjøper bolig! Slik lokker danske eiendomsmeglere som drukner i usolgte boliger. Danskenes lånelyst avtar og økonomer mener økonomien nå mister fart.

 • Forf>
 • Aftenpostens Korrespondent <forf>atle Syvertsen <

Gratis flatskjerm. Gratis ferietur. Møblement eller bil på kjøpet. Gjenkjøpsavtale med garanti mot tap hvis du vil ut innen tre år. Ett år uten fellesutgifter på leiligheten. Dette er blant de kreative grepene danske eiendomsmeglere nå bruker for å selge unna det rekordhøye antallet boliger som er til salgs i landet.

Meget dødt.

Samtidig melder Realkredit Danmark, som er stor innen utlån til boliger, at etterspørselen etter lån nå avtar etter å ha steget i flere år. — Det er meget, meget dødt, sier sjeføkonom Sune Worm Mogensen til Berlingske Tidende. - Den avtagende lånelysten vil føre til en betydelig oppbremsing i det private forbruket, sier Nordeas sjeføkonom Helge J. Pedersen til avisen. Han peker på at de senere års låneøkning har bidratt til å øke forbruket, og at den dermed også er en av grunnene til den historisk lave arbeidsledigheten Danmark nå nyter godt av. - Hele den danske økonomien er på vei mot en avmatting, konkluderer Pedersen. Nykredit, en annen stor aktør innen boliglån, konkluderer i en analyse utført for nettstedet Business.dk med at hele 8 prosent av leilighetene i København nå er til salgs.Dette skjer etter at dansk økonomi i flere år har gått på høygir med lav ledighet, lav inflasjon og lav rente. Boligprisene har i denne perioden steget kraftig, og toneangivende danske økonomer har flere ganger advart statsminister Anders Fogh Rasmussen og hans regjering mot faren for økonomisk overoppheting.Nå snur imidlertid boligprisene i deler av markedet: Fra november 2006 til februar i år sank prisen på en selveierleilighet i København 6,5 prosent, viser Realkreditrådets boligprisstatistikk.

Lånelysten har stoppet opp i Danmark og det har ført til stopp i boligsalget. Foto: TOMAS PETRI / SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Vinner du budrunden i Sverige, trenger du ikke kjøpe boligen

 2. ØKONOMI

  Boligprisene stupte i Danmark. 11 år senere må Kim Jakobsen fortsatt selge med tap. Kan det samme skje i Norge?

 3. ØKONOMI

  Flere vil selge boligen før de kjøper ny: – Ligner veldig på det som skjedde under finanskrisen

 4. KOMMENTAR

  Boligmarkedet lever på dop levert av Norges Bank

 5. BOLIG

  Norges nest største bank avviser flere boliglåns-kunder

 6. BOLIG

  Odas 74 m² store leilighet har steget med 4,2 mill. siden den ble solgt første gang