Vi testet Linux

Linux er et gratis alternativ til Windows. Vi kjørte test.

Vi testet Linux, men det var ikke så brukervennlig som vi hadde ventet. Så lenge det ikke var noen feil som måtte rettes opp i, fungerte det helt fint.

Dette er historien om det å forsøke å installere Linux på en vanlig bærbar PC.

Linux er et operativsystem på linje med Windows, bare at det er gratis og det er utviklet av frivilige programmerere over hele verden.

Dette er PC-en vi brukte.

Etter å ha fått en mengde sinte leserbrev som oppfordret til bruk av Linux, bestemte vi oss for å prøve. Er det virkelig så kjekt som menigheten vil ha det til.

Første Linux-variant ut

Vi prøver først å installere OpenSUSE 10,2.

Ok, her måtte jeg laste ned seks filer, legge dem over på seks cd-er. Og sette i gang med installasjonen.

Etter en omfattende installasjonsprosess, må jeg innrømme nederlag. Jeg innser at dette er litt over mitt hode, en som har null erfaring med Linux fra tidligere.

Linux for mennesker

Jeg sjekker forum, og finner ut at Ubuntu er en Linux-versjon som er populær blant mange. "Linux for Human Beings", reklamerer nettsidene med.

Det var ikke akkurat Linux for Human Beings...

Først henger den seg opp på "finding hardware drivers".

Jeg restarter, så henger den seg opp på "configuring network interfaces".

Jeg kommer aldri frem til skrivebordet.

Jeg sjekker ulike forum, prøver ulike fremgangsmåter, men jeg kommer fortsatt ikke frem til skrivebordet .

Hva gjør jeg nå?

La oss teste en tredje Linux-variant:

SUSE Linux Enterprise 10, som selges over nettet til omtrent 350 kroner i året. Her følger det med en Office-pakke, bilderedigeringsprogram og alt annet jeg trenger for å kunne leve et ok PC-liv.

Installeringen går smertefritt, den er brukervennlig og jeg forstår hele tiden hva som skjer. En installasjon tar omtrent 45 minutter. Bedre enn Windows.

Tilbake til Linux.

Maskinens skrivebord trer frem, og det ser helt likt ut som Windows. Oppløsningen er imidlertid dårlig, ettersom den ikke finner grafikkortet. Dette kan derimot lett fikses ved å installere en driver til grafikkortet.

Det var lettere sagt enn gjort.

Etter mye om og men fant jeg en bruksanvisning på nettet. Etter 12 steg, så det ut til at driveren ble installert. Jeg starter maskinen på nytt, og får følgende beskjed:

En blåskjerm med mange rare tegn følgende skrift: Failed to start the X-server.

Oops, hva gjør jeg nå?

"Vil du se på hva problemet er?" Jeg trykker [JA], og får opp en ny blåskjerm: Failed to load the NVIDIA kernel module....:

Jeg leter rundt på nettforum etter svar, og kommer til slutt over noe jeg skjønner:

Installer OS-et på nytt.

Jeg tror jeg gir opp

Ettersom det fort tar tre kvarter, synes jeg det er litt kjedelig.

Og er det slik at hver gang jeg gjør en feil, så må jeg reinstallere hele systemet?

Ok, da får vi starte på nytt.

OS-et installert, jeg finner en annen NVIDIA-driver for å få grafikkortet til å fungere optimalt. Det samme skjer. Nøyaktig på sin prikk.

Jeg reinstallerer, og denne gangen, når jeg skal logge meg på, skriver maskinen tre bokstaver da jeg taster ned en bokstav. Så navnet mitt blir slik: llluuucccaaasss.

Hva skal jeg gjøre?

Jeg tror jeg gir opp.

Nei, vi installerer SUSE Linux Enterprise 10 på nytt.

Denne gangen følger vi en annen oppskrift vi finner på nettet. Vi laster ned NVIDIA-driveren fra NVIDIA, og prøver å installere den via "DOS-en"

Første gang går dårlig, andre gang går bedre, fordi vi finner ut at vi må installere fire småprogrammer før vi kan installere driveren.

Tungvint? Ja, en smule.

Ok, vi får ikke driveren til å fungere ordentlig, slik at vi får kul grafikk, som dette:

Nok en bruksanvisning på Novells sider, gir oss et håp, men så fungerer plutselig ikke tastaturet når man skal skrive inn søkeord i kontrollpanelet. Det er heller ikke mulig å bevege på eller lukke vinduene i kontrollpanelet.

Hva er dette her?

Vi klarer likevel å øke oppløsningen fra 600 x 800 til 1200 x 800, men ikke å få fart på 3D-effektene. Ikke klarer vi heller å flytte på alle andre vinduer. Dette er slitsomt.

Gode medfølgende programmer

OpenOffice-pakken er god, og den er gratis. Og lar deg gjøre mer eller mindre det samme som Microsoft Office gjør, bare at det er gratis.

Gimp er et program som ligner veldig på Photoshop. Det er nesten like bra, i hvertfall for den semi-proffe brukeren.

Dette er likevel programmer du kan laste ned gratis til Windows-PC-en din, og ikke unikt for Linux.

Writer er et godt tekstbehandlingsprogram som lar deg gjøre nesten alt det Word gjør.

Det følger med en CD/DVD-lager, og musikkavspillingsprogrammet Banshee. Dog uten volumkontroll, og ikke ville skrivebordets volumkontroll regulere lyden heller.

Jeg satt inn et par hodetelefoner, men lyden ville ikke slutte med å komme ut av PC-ens høyttalere. Så da satt man der med lyd ut av PC-høyttalere og hodetelefoner samtidig. Sweet.

Omstart, omstart og omstart

Så la oss prøve noen av de andre medfølgende programmene.

F-spot Photo Album, et bilderedigeringsprogram.

Vi starter, det kræsjer.

Omstart av PC-en.

Vi starter F-spot på nytt. Det fungerer? Jeg kobler til en kortleser med et fotokort.

Maskinen oppdager et fotokort, men så stopper det opp. Alt fryser, og låser seg. Du verden, er det mulig? Musen er det eneste man kan bevege på.

Ok, en omstart, så prøver vi igjen.

Endelig virker det. F-spot fungerer fint til enkel organisering og redigering av bilder.

Men Linux fungerer ikke smertefritt for mannen i gata. Linux er og blir et operativsystem for folk med over middels datakompetanse, eller som har direkte tilgang på kompetansen.

Ikke for mannen i gata

Det gjenstår fortsatt for mange driverproblemer til at vanlige folk enkelt kan bruke Linux. Du kan for eksempel ikke helt uten videre kjøpe et nytt grafikkort, og være sikker på at det vil fingere med Linux..

Til enkel tekstbehandling og nettsurfing, fungerer det helt greit med Linux, men skal du prøve å gjøre noe mer, som for eksempel spille kraftige dataspill, bør du enten velge PC eller Mac, dersom du ikke vil bruke tid på å finlese forum for oppskrifter på hvordan man må gå frem.

Problemet med Linux er også dets styrke. At det er åpent. Det vil si at hvem som helst kan endre i kildekoden.

På lang sikt, kan dette føre til et veldig godt operativsystem som er lett å spesialtilpasse dine behov. Se på Wikipedia som er bygget opp rundt samme prinsipp, og som på visse felt er helt overlegent alle andre oppslagsverk.

Men det er en lang ferd frem dit.

Prøv gjerne, men på egen risiko

Uansett.

Til alle dere tvilere, anbefaler jeg å prøve Linux (på eget ansvar). Du kan laste ned Live-DVD, som kjører Linux direkte fra DVD-en, eller du kan partisjonere harddisken din (dele den opp), og legge inn Linux på den ene partisjonen uten at det går utover ditt andre oprativsystem.

Ha uansett en installasjonsdisk fra Windows eller OS X klar i tilfelle alt ikke går som det skal.

Jeg, for min del, foretrekker Windows eller OS X. I hvert fall for en stund fremover.