Norge

Mistenkt ektepar hadde bomber hjemme

SAN BERNARDINO/OSLO (Aftenposten): Det er funnet 12 rørbomber hjemme hos ekteparet som er mistenkt etter masseskytingen i California onsdag. 14 personer ble drept og 21 skadet.

TV-bildene fra stedet der to av de mistenkte ble skutt av politiet, viser politiets pansrede biler som har omringet bilen til de mistenkte.
 • Ingrid Lønrusten Rogstad
 • Jan Gunnar Furuly
  Journalist
 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Et par trøster hverandre etter massedrapet.
En lettere skadet kvinne blir fraktet bort av ambulansepersonell etter skytingen.
Politifolk med pansrede biler i området der de mistenkte ble skutt.

Har du informasjon om hendelsen eller befinner deg i nærheten? Ta gjerne kontakt med oss.

Det opplyser lokalt politi torsdag kveld norsk tid.

Politiet opplyser også at alle de fire våpnene som ble brukt i skyteepisoden var kjøpt lovlig. Ekteparet avfyrte opp mot 75 runder med skudd og politiet skal i tillegg ha funnet flere tusen patroner hjemme hos dem.

— De var vel utstyrt og de kunne ha gjennomført enda et angrep, sier politisjef Jarrod Burguan i San Bernadino under en pressekonferanse torsdag.

Torsdag opplyser FBI også at den mistenkte mannen tilsynelatende var radikalisert og hadde kontakt med mennesker som er under etterforskning i forbindelse med internasjonal terror.

Dødeligste skyting siden Sandy Hook

Det som skulle være en hyggelig julelunsj for kommunalt ansatte, ble åsted for det den dødeligste masseskytingen i USA siden skolemassakren mot barneskolen i Sandy Hook i 2012. 14 personer ble drept og 21 personer ble skadet, en av dem en politimann.

— Det er et enormt politioppbud, og mesteparten av senteret er sperret av, sier Aftenpostens USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg, som er i San Bernardino.

USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg er i San Bernardino.
Les også

Obama: California-skyting kan være terrorrelatert

Den mistenkte mannen, Syed Rizwan Farook (28) jobbet for helsetilsynet i San Bernadino og var tilstede på festen, men dro tidlig for så å komme tilbake sammen med sin kone Tashfeen Malik (27) og startet skytingen.

Begge var da iført militærlignende klær og væpnet med hvert sitt automatgevær og hver sin pistol.

Ekteparet rømte fra stedet i en bil, men ble stanset noen timer senere og drept i en skuddveksling med politiet. Bilen skal ha vært registrert på Farook.

Politiet har funnet en bag med eksplosiver på åstedet, som var koblet til en fjernstyrt lekebil. Den tilhørende fjernkontrollen ble funnet i parets bil. Politiet tror at paret planla å detonere eksplosivene og gjøre enda mer skade. Hvorfor de lot være er fremdeles usikkert.

Eksplosivene er nå uskadeliggjort, ifølge politiet.

Farook bilde.jpg

Forlot baby hos bestemor

Ifølge direktør Hussam Ayloush ved Los Angeles-kontoret til Council on American-Islamic Relations (CAIR), skal Farook og Malik ha vært gift i to år, mens kolleger av Farook har uttalt at han bare hadde vært gift i et halvt år.

Ifølge dem skal den mistenkte 28-åringen nylig ha vært i Saudia Arabia og kommet hjem sammen med en kvinne han hadde møtt på nettet. Denne kvinnen skal være den samme som deltok i skytingen.

— Paret hadde en baby og så ut til å leve «den amerikanske drømmen», sier Patrick Baccari, som delte kontorplass med Farook.

Ifølge Los Angels Times forlot paret onsdag morgen sin seks måneder gamle datter hos Farooks mor og fortalte at de hadde en legetime.

Bestemoren ble bekymret da hun hørte om skytingen i San Bernardino og begynte å ringe. Hun fikk ikke svar, sier Ayloush.

Familien var bekymret for at paret var skutt i angrepet, men så begynte de å motta telefoner fra media som indikerte at Farook var delaktig i angrepet.

Farook var født i Illinois. Foreldrene immigrerte til USA fra Sørøst-Asia, sier Ayloush.

- Engasjert muslim

Farooks far beskriver sønnen som en engasjert muslim.

– Han var svært religiøs. Han kunne dra på jobben, komme tilbake, gå for å be og dra tilbake, sier han til New York Daily News.

To kolleger av Farook, Baccaro og Christian Nwadike, sier at den mistenkte 28-åringen holdt seg mye for seg selv og sjelden startet en samtale, men at han var godt likt. De har jobbet sammen med ham i tre år.

Baccari sier at Farook ikke viste noen uvanlige tegn før angrepet, men sier også at han var reservert og at han for flere måneder siden lot skjegget gro, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kollegaer forteller avisen at de var sjokkert over å høre at Farooks navn var knyttet til skytingen. De og andre kolleger sier at Farook var en troende som sjeldent diskuterte religion på jobb.

Svogeren til Syed Farook snakker til pressen etter skytingen i San Bernardino.

Svogeren til den mistenkte Syed Farook, Farhan Khan, dukket opp på en pressekonferanse i natt, og sa at han «kan ikke uttrykke hvor lei meg jeg er for det som har skjedd i dag.» «Hvorfor skulle han gjøre noe slikt? Jeg er i sjokk selv», svarte Khan på spørsmål om sin svoger.

Fnyser av Obamas våpenlover: – Folk som vil drepe, vil finne måter å gjøre det på, uansett hvilke lover som gjelder.

Skal ha oppstått krangling

Farook har jobbet i kommunen i fem år og deltok på den årlige julelunsjen på konferansesenteret, noe han også gjorde i fjor.

Det har kommet informasjon om at det skal ha oppstått krangling under arrangementet, som skal ha ført til at en person forlot lokalet. Politiet bekrefter dette, men sier at de ikke vet om dette var Farook som forlot festen.

— Skolemassakre kan faktisk skje her i Norge også

Gjerningsmennene var bevæpnet med to automatrifler, ifølge Los Angeles Times. Det ene skal ha vært en DPMS Model A15, det andre en S&W M&P15. Begge angrepsvåpnene skal være i kaliber .223, et relativt småkalibret høystighetsvåpen, nesten identisk med det kaliberet NATO benytter i sine stridsrifler. I tillegg skal de ha vært bevæpnet med hver sin pistol, en S&W og en Llama.

Bakgrunn: Derfor gir USA blaffen i Obamas krav om våpenkontroll.

San Bernardino har 200.000 innbyggere og ligger rundt 96 kilometer fra Los Angeles.

Slik er tidslinjen over skytingen i San Bernardino:

 • 11.00 (klokken 20.00 norsk tid): Politiet i San Bernardino får melding om skyting på Inland Regional Center.
 • 12.00: Flere titalls mennesker ses i det de i all hast forlater senteret.
 • 12.25: President Barack Obama blir orientert av Homeland Security om skytingen.
 • 14.00: Politiet opplyser på en pressekonferanse at 14 mennesker er drept og omkring 14 er skadet. De mistenkte skal fortsatt være på frifot. Skoler og en rekke andre virksomheter i nærheten låses ned. Folk blir bedt om å holde seg i skjul.
 • 15.15: Politijakten ender i en dramatisk skuddveksling der de to mistenkte blir drept. En politimann blir såret. Oversiktsbilder fra ulike nyhetshelikoptre viser kroppen til en mannlig mistenkt liggende på gaten. Politiet skal også ha dratt en livløs kvinnekropp ut av en SUV full av kulehull.
 • 17.30: Polititjenestemenn gjennomsøker et hus i forstaden Redlands, som politiet mistenker kan ha tilknytning til skytetragedien.
 • 19.40: En av de mistenkte blir identifisert som Syed Farook, ifølge en rekke meldinger på Twitter. Associated Press og USA Today er blant dem som også melder dette like etterpå.
 • 20.05: Politiet i San Bernardino bekrefter at de to mistenkte er Syed Rizwan Farook (28) og Tashfeen Malik (27). Slektninger skal ha opplyst at de to var gift.
 • 20:15: Politiet sier de er "rimelig sikre" på at det bare var to mistenkte involvert i skytingen.