Rundt halvparten av asylsøkerne kan bli returnert

31.000 asylsøkere ankom Norge i fjor. Av disse kan rundt halvparten komme til å bli returnert, anslår Utlendingsdirektoratet (UDI).

En kvinne og en mann på sykkel passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark i november i fjor. Rekordmange mennesker tok seg over grensen her i fjor høst.

I 2015 kom det rundt tre ganger så mange asylsøkere til Norge som vanlig. UDI-direktør Frode Forfang sier til NRK at han tror det blir krevende å få gjennomført alle returene.

– Det at vi klarer oppgaven med å returnere asylsøkerne som har fått avslag, er også viktig for å bevare viljen til å kunne integrere dem som skal bli, sier han.

Forfang skriver i bloggen sin at når man ved utgangen av året skal gjøre opp status, regner han med at et sted mellom 12.000 og 15.000 asylsøkere kan komme til å få avslag på søknaden.

UDI-direktør Frode Forfang anslår at mellom 12.000 og 15.000 asylsøkere kommer til å få avslag på asylsøknaden.

Det er UDI som har ansvaret for dem som returnerer frivillig, mens Politiets utlendingsenhet (PU) gjennomfører tvangsreturene.

– I år har vi et krav om 9.000 uttransporter, så for oss å jobbe opp mot de nivåene det snakkes om, er fullt ut mulig, sier PU-sjef Morten Hojem Ervik.

Integrerings- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier returneringsarbeidet er en krevende oppgave.

– Derfor er det viktig å fokusere på å få på plass returavtaler, få sendt ut flest mulig av dem som ikke skal være her, men også prøve å få flere til å returnere frivillig. Det arbeidet må vi også styrke, sier hun.