Norge

Beboere på Svalbard får fremdeles ikke flytte hjem

Sysselmannen på Svalbard presiserer at evakueringen etter snøskredet tidligere i uka fremdeles gjelder. Rasfaren i området er betydelig.

Redningsmannskaper på stedet der et snøskred har gått over vei 228 i Longyearbyen på Svalbard og rammet minst én bygning som ligger nærmest inn mot Sukkertoppen tirsdag.
  • NTB

Søndag blir det igjen mulighet for alle som ikke får vende hjem til å hente eiendeler:

– Det blir ny mulighet for tilgang til de evakuerte boligene for å hente ut eiendeler søndag 26. februar mellom klokken 11.00 og 15.00. Politiet vil ikke være til stede mens det er åpning for å hente eiendeler. Det vil også bli muligheter for å hente eiendeler senere, opplyses det på Sysselmannens nettsider.

Snøskredvarslet for området har fargegrad tre – betydelig fare – både søndag og mandag, noe NVE begrunner med at selv om fokksnøen i området begynner å bli hardere, sørger de lave temperaturene for at det fortsatt er stor ustabilitet i snømassene.

– Etter min vurdering må disse boligene fraflyttes permanent, inntil det kommer andre skredsikringstiltak, uttalte sysselmann Kjerstin Askholt fredag.

Mandag vil olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) og justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) besøke Svalbard.

De to sistnevnte skal etter planen på befaring i skredområdet og møte innbyggerne som er blitt berørt av skredet.

De skal også ha møter med Sysselmannen, Longyearbyen lokalstyre og representanter fra NVE for å blant annet bli orientert om det videre arbeidet med varslings- og sikringstiltak på Svalbard.

(©NTB)