Var nabo med jobben – krevde 88.000 i reisefradrag på ett år

34-åring tjente millioner på å føre opp kreative fradrag på 1040 av kollegenes selvangivelser. I dag tilsto han, men kritiserte ligningskontoret.

Aktor Mathias Emil Hager (t.v.) og forsvarer Hilde Mo får kortere dager i retten etter at tiltalte avga full tilståelse i Nedre Romerike tingrett tirsdag.

Totalt mener aktor Mathias Emil Hager at tiltaltes kunder sparte over 18,9 millioner kroner. 34-åringen som nå står tiltalt i Nedre Romerike tingrett førte opp uriktige fradrag for over 67 millioner kroner, ifølge aktoratet..

På forhånd hadde mannen fått kundenes PIN-koder, slik at han kunne sende selvangivelsene rett over i Altinn.

Da straffesaken startet tirsdag, svarte han «ja» på alle de seks spørsmålene om straffskyld.

– Om folkene på ligningskontoret bare hadde gjort jobben sin ville ikke dette vært mulig. Jeg visste jo at veldig få fradrag var korrekte, forklarte tiltalte i retten.

Det har gått tre år fra anmeldelse til hovedforhandling. Dette gjør at den tiltalte 34-åringen med pakistansk bakgrunn nå har krav på en ikke ubetydelig strafferabatt.

Tingrettsdommer Anja Bech begynner å få tung ekspertise på fiktive selvangivelser. I fjor høst dømte hun en kvinne til seks års fengsel for å ha ført opp 200 millioner kroner i fiktive fradrag på 2147 selvangivelser.

– Utnyttet tilliten

Aktor Hager sa i sitt innledningsforedrag at det norske skattesystemet bygger på tillit, og at det må slås hardt ned på om noen forsøker å misbruke denne. Han trakk frem en rekke eksempler på urettmessige fradrag.

– Milevis til jobb, ferger og bompenger, gaver til trossamfunn og fattige i utlandet og høye sykdomsutgifter. Vi har også eksempler på at én førte opp 22 besøk i hjemlandet som ikke er fradragsberettiget, sa Hager.

Selv bodde tiltalte fem-seks kilometer fra jobben da han jobbet på Coca-Cola-fabrikken i Lørenskog. Der jobbet også de fleste kundene hans.

Mannen som førte opp 22 besøk i hjemlandet, var nabo til jobben. Han krevde likevel reisefradrag for 88.000 kroner for ett år, inkludert fergeutgifter.

Skatt Øst har rullet opp et tyvetalls nettverk hvor over 4000 personer skal ha fått hjelp til å unndra skatt.

Kopierte «læremesteren»

Den tiltalte 34-åringen fikk selv hjelp av en nå 40 år gammel asiatisk kvinne med selvangivelsen for inntektsåret 2008.

Mannen forklarte at han syntes det var stivt at hun forlangte å få 20 prosent av det han fikk tilbake på skatten:

– Året etter begynte jeg å hjelpe kolleger på Coca-Cola med å sende inn selvangivelsene. For jobben tok jeg helt ned til seks prosent av spart beløp. Du vet, da kom heller folka til meg, forklarte tiltale.

Den vietnamesiske kvinnen som var hans «læremester» ble i fjor høst dømt til seks års fengsel for å ha trikset med 2147 selvangivelser.

200 millioner kroner ble forsøkt unndratt beskatning.

Dommen er anket, og kommer opp for lagmannsretten senere i år.

Skjønte det var ulovlig

Tiltalte fikk kalde føtter da han i 2013 leste i Aftenposten at kvinnen han kopierte skattetriksene fra, var pågrepet.

Da politiet kom på husransakelse hjemme hos ham fant de en datamaskin hvor googlesøket «Aftenposten straff for skattesvindel + år fengsel» var lagret.

– Jeg skjønte jo at det jeg gjorde var galt, men ikke at det var straffbart, sa mannen.

Både skatteetaten og politiet har jaktet på mannen de siste fire årene. De mener mannen har tjent 1,5-3 millioner på livet som skatteakrobat.

Da har de også tatt med at tiltalte har glemt å oppgi arbeidsgiveravgift for to mellommenn som skaffet ham kunder, noe som han skulle ha gjort om han fulgte skatteetatens lovbok.

Familiebilen er blitt solgt av namsmannen, mens leiligheten ble reddet etter at kona tok opp privatlån og ble enig med Skatt Øst om en avtale.

Ett av flere nettverk

Nettverket til norskpakistaneren er ett av fem svindlernettverk Skatt Øst har rullet opp den siste tiden, i det som trolig er norgeshistoriens største skattesvindel utført av privatpersoner.

4000 personer skal ha fått hjelp av fem skattejuksere til å kreve fradrag de ikke har krav på. Sum: over 400 millioner kroner.

Det er bare begynnelsen. Skatteetaten er på sporet av 15–20 nettverk til.