Norge

Freder hunnlaks i flere elver resten av sesongen

Fjorårets laksesesong var en av de svakeste på mange år. Hittil i juni ser det ut til at trenden fortsetter.

Finn Jørgen Solberg og datteren Ann Li jakter på laksen i Stjørdalselva. Dan P. Neegaard

Det går mot nok en svak sesong for laksefiske i elvene i Trondheimsfjorden. Det er allerede innført restriksjoner, og fiskerne kan risikere ytterligere begrensninger i ukene som kommer.

Urovekkende liten fangst så langt — kombinert med svake tall fra kilenotene til Norsk Institutt for Naturforvaltning - førte i forrige uke til krisemøte i styret for lakse­elvene i Trondheimsfjorden.

Fredes

Dette resulterte i langt større aktivitet på ryktebørsen enn laksebørsen, men et ekstraordinært møte i fellesforvaltningen for Orkla og Gaula tirsdag kveld strakte seg ikke lenger enn å umiddelbart å frede all hunnlaks i de to elvene for resten av sesongen.

Også i Stjørdalselven er fangsten laber.

— Vi ser helt klart at innsiget av laks har latt vente på seg, forteller Morten Welde, leder i fiskeutvalget i Stjørdal jeger og fiskeforening.

— Vi ventet i utgangspunktet ingen stor sesong, men vi ser at fangsten er i ferd med å stabilisere seg, forteller han.

Denne uken kom allikevel meldingen mange fryktet da Miljødirektoratet meldte at all hunnlaks fra i dag fredes i alle elvene i i Nordmøre, Sør-Trøndelag og i Trondheimsfjorden i Nord-Trøndelag. I tillegg forkortes sesongen med to uker.

Lakselus

Det er mange teorier om årsaken til svikten. Laksen er fra naturens side utsatt for store bestandssvingninger, men Morten Welde påpeker at forskere og fagfolk verden over er enige om at lakselus fra oppdrettsindustrien har en sterkt regulerende effekt.

_- _ Trondheimsfjorden, med sitt smale utløp mot et av verdens mest oppdrettsintensive områder, er spesielt utsatt, sier han.

Forskningsleder Tor Næsje ved NINA mener det er altfor tidlig å si noe om hvor dette ender, men påpeker at fjorårets innsig av laks til Trondheimsfjorden var et av de svakeste så langt siden målingene startet i 1997.

_- _ På et godt år ser vi at over 100.000 laks vandrer inn fjorden, men i fjor var ikke tallet høyere enn ca. 30.000 for hele sesongen, sier han.

— Vi ligger ikke bedre an i år, men vi er vant til stor variasjon. Derfor bør vi vente til månedsskiftet før vi trekker noen konklusjoner, sier han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. REISE

  Fiskesesongen er i gang: Her finner du storlaksen

 2. REISE

  I lakselordenes fotspor: – 2020 er mulighetenes år for den som vil prøve laksefiske

 3. REISE

  Endelig laksefiske igjen

 4. MENINGER

  Merkevaren norsk laks falmer. Hva venter du på, Sandberg?

 5. VITEN

  Hvorfor er det så mye styr med laksen?

 6. OSLOBY

  Luksusproblem i Akerselva: Fisken er for stor!